Nu er dommen faldet over Yahya Hassan

Provo-poeten stod tiltalt for 35 lovovertrædelser - retten afviser, at der var tale om nødværge, da han skød teenager i foden

Hør, hvad Yahya Hassans forsvarer sagde efter domsafsigelsen
Følg Krimi

RETTEN I AARHUS (Ekstra Bladet): Provo-digteren Yahya Hassan skal fra i dag sidde i fængsel blandt landets mest hårdkogte fanger.

Det 21-årige lyriske stortalent fik i går ved retten i Aarhus et år og ni måneders fængsel i et stort sagskompleks, hvor det alvorligste punkt var et pistolskud mod en 17-årig mand uden for et pizzeria ved Kappelvænget i Hasle 21. marts i år.

Derudover skal han betale 40.000 kroner i bøde og en erstatning til den 17-årige på 1848 kroner. Han er desuden frakendt kørekortet i et år, ligesom retten konfiskerer hans sorte Mercedes C-klasse årgang 2015.

Sagens omkostninger er også Hassans hovedpine.

Det fremgår af dommen, at retten ikke finder, at der var tale om nødværge, som Yahya Hassan ellers har forklaret. Der var ikke tale om et påbegyndt angreb, lyder det i dommen, som den 21-årige digter modtog med en vis grad af lettelse.

Helt rolig Hassan
Retten afviser Yahya Hassans forsvarer Michael Juul Eriksens påstand om, at der var formildende omstændigheder, fordi Yahya Hassan handlede i nødværge efter at være truet af den 17-årige.

Yahya Hassan fremstod helt rolig i retten. Han var klædt i mørkt jakkesæt og en blå skjorte, og det sorte hår var sat op i en hestehale.

Med dommen på et år og ni måneder slap han billigere, end anklager Lars Petersen havde krævet under sin procedure, hvor han argumenterede for, at Yahya Hassan skulle idømmes en ubetinget fængselsstraf på tre år - ikke mindst som følge af de famøse skud.

- Men nu har retten slået fast, at Yahya Hassan ikke skød for at ramme, men for at skræmme, og det tager jeg til efterretning, sagde Lars Petersen til Ekstra Bladet efter dommen.

I arresten siden marts

Yahya Hassan har siddet varetægtsfængslet siden 21. marts. Udover skudepisoden stod Yahya Hassan tiltalt for at have overtrådt adskillige paragraffer i straffeloven, ulovlig besiddelse og anvendelse af skydevåben, færdselsloven, restaurationsloven og bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Provo-poeten har selv forklaret i Retten i Aarhus, at han blev overfaldet uden for et pizzeria ved Kappelvænget i Hasle, og at han derfor handlede i nødværge, da han affyrede tre til fem skud mod den 17-årige.

- Han (den 17-årige) slog mig med flere knytnæveslag, da jeg kom ud fra pizzeriaet. Jeg var ved at besvime af smerte, fordi jeg blev slået på mit brækkede kraveben og min brækkede hånd, forklarede Yahya Hassan.

Den tiltalte digter sagde, at han følte sig truet af den 17-årige og flere andre i nærheden forud for skudepisoden, men disse oplysninger så retten bort fra.

Tilhører udvist under Yahya-retsmøde

Yahyas søster overværede skyderi

Yahyas søster overværede skyderi Yahya tør ikke køre med bus og tog

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+