Nu fremstilles de mistænkte for Lisa-drab

Stort sikkerhedsopbud ved Retten i Skaraborg: Frygt for, at mistænkte vil ødelægge beviser og flygte, hvis ikke de bliver buret inde

Lisa Holm nåede at være efterlyst i fem døgn.

Ingen fældende tekniske beviser, men alligevel er den begrundede mistanke mod tre litauiske sæsonarbejdere vokset til at bestyrket.

To brødre på henholdsvis 31 og 35 år er mistænkt for at have myrdet den kun 17-årige Lisa Holm. Den ældste brors 34-årige kone skal ifølge politiet have gjort sig skyldig i groft forsøg på at dække over de tos ugerning.

De tre bliver fra klokken 13 en for en fremstillet i grundlovsforhør i Skaraborgs Tingsrätt i Skövde, hvor chefanklager Lars-Göran Wennerholm skal overbevise dommeren om at varetægtsfængsle alle tre.

Den første, der bliver stillet for en dommer er den yngste 31-årige bror, som i lighed med sine medmistænkte nægter sig skyldig. Efter ham er det ifølge Expressen, som er tilstede i retssalen, den kvindelige 34-årige mistænktes tur, før hendes 35-årige ægtemand kommer ind som sidstemand.

Pressen får lov til at høre sigtelserne, før dørene bliver lukket.

Lisa Holm forsvandt omkring klokken 18 søndag 7. juni efter sammen med to andre kvindelige kolleger at have lukket Café på Klostret. Først efter fem døgns intens eftersøgning blev hun fundet død omkring tre kilometer fra sin arbejdsplads.

Før retsmødet havde politi travlt med at spærre området omkring retsbygningen af med meter og atter meter af afspærringstape.

Politiet har været særdeles lukkede om efterforskningen, og det er endnu uvist, hvad Lisa Holm har været udsat for, hvornår i løbet af de fem dage, hun afgik ved døden og hvordan, ligesom der heller ikke er blevet fremsat nogen teori om motivet for mordet.

Mistankegrad hævet
Den norske avis VG har fået indblik i begæringerne om varetægtsfængsling.

Ifølge VG fremgår det af fængslingsbegæringerne, at man frygter, at brødrene vil forsøge at ødelægge beviser og fortsætte deres angiveligt kriminelle løbebane, hvis ikke de bliver buret inde. Hvad angår kvinden, frygter politiet også forsøg på at obstruere beviser, og at hun vil forsøge at flygte til udlandet, hvis hun bliver løsladt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Fredag aften blev tre sæsonarbejdere anholdt af politiet. De kræves nu varetægtsfængslet. (Foto: Alex Ljungdahl)
Fredag aften blev tre sæsonarbejdere anholdt af politiet. De kræves nu varetægtsfængslet. (Foto: Alex Ljungdahl)

Ifølge retsdokumenterne fremgår det videre, at graden af mistanke er øget til næsthøjeste niveau: såkaldt 'sannolika skäl misstänkt'.

Modsat det danske retssystem opererer man i Sverige med fire grader af mistanke. I går eftermiddag befandt mistankegrundlaget sig på næstlaveste niveau - såkaldt 'skäligen misstänkt'.

De mordmistænkte brødres familie i Litauen er oprørt over anholdelserne. Den 31-åriges kone har fortalt til Expressen, at han før anholdelsen havde på fornemmelsen, at politiet havde rettet kikkerten mod ham og hans bror.

- Gud forbyde, at de mistænker os, bare fordi vi er litauere, sagde han angiveligt to dage før anholdelsen.

Da havde man allerede bedt brødrene om DNA-prøver.

Der kan opstå uro
Chefanklager Lars-Göran Wennerholm har udtalt, at man ikke har nogen 'fældende tekniske beviser', men at summen af oplysninger har fået anklagemyndigheden til at hæve mistankeniveauet.

Desuden nægter alle tre anholdte sig skyldige.

Expressen skriver forud for de tre grundlovsforhør, som ventes at vare en time hver, at sikkerheden i retten er ekstra høj.

- Der er truffet beslutning om sikkerhedskontrol, fortæller den sikkerhedsansvarlige Anders Eriksson til avisen.

Han gætter på, at årsagen til den strammede sikkerhedkontrol skyldes et trusselsbillede.

Dommer Anna-Karin Lundberg fortæller, at politiet har ønsket ekstra sikkerhedskontrol:

- De mener, der kan opstå uro. Vi har fire-fem egne sikkerhedsvagter. Derudover får vi ekstra hjælp fra uniformerede betjente.

Under en pressekonference lørdag kom det frem, at Missing People havde været i kontakt med de mistænkte på 'en eller anden måde', og at de nu anholdte personer 'opførte sig underligt'.

Artiklen fortsætter under billedet...

De anholdte bor omkring en kilometer fra Cafe på Klostret, hvor Lisa Holm arbejdede og sidst blev set i live. (Foto: Rumle Skafte)
De anholdte bor omkring en kilometer fra Cafe på Klostret, hvor Lisa Holm arbejdede og sidst blev set i live. (Foto: Rumle Skafte)

Svenske Aftonbladet skrev søndag, at politiets teknikere blandt andet har virket meget interesserede i en lille træ-vogn med hjul. Den er blevet fotograferet fra adskillige vinkler og gennemlyst med UV-lys, skriver avisen.

Søndag aften var der mindegudstjeneste for Lisa Holm i Sankta Helena Kyrka i Skövde. (Video: Rumle Skafte/Redigering: Maria Haargaard)

(Privatfoto) Krimi Lammet af sorg: Læs venindernes gribende afsked med Lisa

1 af 3 En af de tre anholdte bliver her hentet ind til afhøring. Først senere valgte svensk politi formelt at anholde dem. (Foto: Alex Ljungdahl)
2 af 3 
3 af 3 Blomster på Rådhustorget i Skövde, hvor Lisa Holm boede. (Foto: Rumle Skafte/Privatfoto)