Nu fremstilles to i grundlovsforhør efter Paludan-drama

To mænd bliver lørdag kl. 14 stillet for en dommer i Aarhus efter knivangrebet under Rasmus Paludans demonstration. En 52-årig er sigtet for drabsforsøg og en 40-årig for medvirken til drabsforsøg

To mænd fremstilles i dag i Aarhus i en sag om drabsforsøg på Rasmus Paludan. Foto: Claus Bonnerup
To mænd fremstilles i dag i Aarhus i en sag om drabsforsøg på Rasmus Paludan. Foto: Claus Bonnerup

Retsbygningen i Aarhus på Vestre Allé lægger lokaler til, når to mænd her til formiddag bliver fremstillet i et grundlovsforhør efter angrebet mod Rasmus Paludan grundlovsdag.

Ekstra Bladets reporter er til stede og vil følge retsmødet. Der var uroligheder i aftes i Aarhus Vest efter knivdramaet, men roligt foran retsbygningen,

Politiet reagerede hurtigt, da en knivmand i går forsøgte at nå frem til Rasmus Paludan. Foto: Øxenholt Foto
Politiet reagerede hurtigt, da en knivmand i går forsøgte at nå frem til Rasmus Paludan. Foto: Øxenholt Foto
 

- Der er ikke en politimand at se, siger Ekstra Bladets mand på stedet.

En 52-årig mand blev anholdt kort efter han i går eftermiddags gik til angreb på Stram Kurs-politikeren i Digterparken overfor Gellerupparken i Aarhus Vest. Iført en hvidt jakkesæt og bevæbnet med en kniv forsøgte han at nå frem til Rasmus Paludan, men blev stoppet af flere bevæbnede betjente. Da den 52-årige ikke smed sit våben, blev der først affyret varselsskud og kort efter blev han skudt i højre ben.

Senere på aftenen blev en 40-årig mand anholdt. Han er sigtet for medvirken drabsforsøg, mens den 52-årige er sigtet drabsforsøg.

- Vores efterforskning ledte os sidst på aftenen på sporet af den 40-årige, som vi mistænker for at have spillet en rolle i forbindelse med episoden fredag. Af hensyn til den igangværende efterforskning ønsker vi lige nu ikke at oplyse yderligere, men der er tale om en alvorlig sag, oplyser politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Østjyllands Politi.

Den 52-årige knivmand blev hurtigt neutraliseret af politiet, der gav ham førstehjælp. Foto: Øxenholt Foto
Den 52-årige knivmand blev hurtigt neutraliseret af politiet, der gav ham førstehjælp. Foto: Øxenholt Foto
 

Flere lokale fra Aarhus Vest fortalte i går til Ekstra Bladet, at de kendte den 52-årige. Han skulle angiveligt have libanesiske rødder og være kendt for at være psykisk ustabil. Politiet har endnu ikke kommenteret disse oplysninger.

Anklagemyndigheden vil anmode om, at dagens retsmøde holdes bag dobbeltlukkede døre. Ekstra Bladet vil protestere over dette, da åbenhed i retsplejen er vigtig og en del af de værdier, som netop bliver fejret på grundlovsdag.

Retsmødet gik i gang kl. 14:40. Dommeren valgte at følge anklagemyndighedens ønske om dobbeltlukkede døre på trods af pressens protester. Det betyder, at ikke engang den konkrete sigtelse kom frem, men tidligere på dagen afslørede politiet, at det som minimum drejer sig om drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg.

Her må politiet skyde

Politiets skud mod en 52-årig knivmand Rasmus Paludan-demonstration skal nu undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som bliver involveret, når politiet har afgivet skud.

Reglerne om politiets brug af skydevåben fremgår af Politilovens paragraf 17.

Læs her, hvornår politiet må bruge skydevåben:

* Skydevåben må anvendes for at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på en person.

* Betjente må også skyde for at afværge overhængende fare i øvrigt for personers liv eller for, at personer pådrager sig alvorlige helbredsskader.

* Er der påbegyndt eller overhængende fare for et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg, må der affyres skud.

* Politiet må skyde, hvis det sikrer pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på en person.

Det gælder, medmindre der ikke skønnes at være risiko for, at den pågældende på ny vil gøre sig skyldig i et sådant angreb.

* Politiet må skyde for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg.

* Der må skydes for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have begået alvorlige forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, mod statsforfatningen eller de øverste statsmyndigheder.

* Politiet skal så vidt muligt advare vedkommende først ved advarselsråb og dernæst ved varselsskud.

* Hvis der er nærliggende fare for, at udenforstående kan blive ramt, må der kun skydes i yderste nødstilfælde.

Kilde: retsinformation.dk.

/ritzau/