Nu kommenterer statsminister ubåds-mysterium

Den svenske statsminister Stefan Löfven kalder sagen om den forsvundne svenske journalist for 'alvorlig' og 'bekymrende'

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det kan godt være, at vi i Danmark er optaget af den mystiske sag om forliset af ubåden UC3 Nautilus og det efterfølgende drama, hvor kaptajnen, den 47-årige Peter Madsen, først røg i et søforhør og senere blev sigtet for drab på ubådens eneste passager.

Men hvis der er et land, hvor man er mindst lige så optaget af kriminalsagen og ikke mindst, hvad der er blevet af passageren, den 30-årige svenske journalist Kim Wall, så er det Sverige, som har sendt flere hold reportere fra forskellige nyhedsmedier til Danmark for at skildre udviklingen i sagen.

Under et arrangement i Sveriges Socialdemokratiske Ungdomsförbund mandag valgte den svenske statsminister at kommentere sagen foran adskillige repræsentanter for pressen. Og her gjorde han opmærksom på, at han selv har fulgt nøje med i løbet af weekenden.

- Det er naturligvis meget alvorligt og meget bekymrende. Nu har jeg ikke fulgt med de sidste par timer og hørt mere, men at hun er forvundet er naturligvis meget bekymrende, sagde Stefan Löfven.

Peter Madsen er anholdt og varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig i drab. Foto: Tobias Nicolai
Peter Madsen er anholdt og varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig i drab. Foto: Tobias Nicolai

Det var i fredags, at ubåds-mysteriet for alvor begyndte at fylde nyhedsfladen. Det skete i løbet af morgenen, efter at ubåden blev meldt savnet. Og da den senere blev fundet og sank umiddelbart efter, bredte mystikken sig.

Ubådsmysteriet minut for minut

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag:

Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Ejeren af ubåden har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag:

Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51 forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39 kontakter JRCC Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11 ser et vidne på en båd Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30 ankommer Peter Madsen til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank.

11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30 melder Københavns Politi ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag:

Københavns Politi oplyser, at man vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet. Mange spor kan være gået tabt i det døgn, hvor ubåden har været under vand.

Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Mandag:

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, oplyser til tv2.dk, at hendes klient accepterer varetægtsfængslingen og ikke ønsker at kære afgørelsen til landsretten.

Københavns Politi konkluderer i en pressemeddelelse, at ubådens forlis "angiveligt er sket som en bevidst handling". Samtidig skriver politiet, at de tekniske undersøgelser stort set er færdige og ventes afsluttet i løbet af mandag.

Politiet meddeler, at man er ved at kortlægge ubådens rute og derfor har brug for oplysninger fra vidner, der kan have set ubåden torsdag aften og natten til fredag.

Eftersøgningen efter den forsvundne Kim Wall fortsætter. Det sker fra luften med fly fra Flyverhjemmeværnet.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT, tv2.dk

Ændrede forklaring
Først blev Peter Madsen anholdt og røg i søforhør for at forklare, hvorfor ubåden var sunket, og hvorfor hans passager, 30-årige Kim Wall, var forsvundet.

Siden kom det frem, at Peter Madsen var blevet sigtet for drab. Da han lørdag blev fremstillet i grundlovsforhør, valgte dommeren at se bort fra drabssigtelsen. Til gengæld blev Peter Madsen fængslet for mistanke om, at han havde gjort sig skyldig i uagtsomt manddrab. Men politiet opretholder altså drabssigtelsen.

Søndag formiddag kom det frem, at Peter Madsen har ændret forklaring angående Kim Walls forsvinden.

Politiets teknikere har med assistance fra eksperter fra Forsvaret undsøgt den bjærgede ubåd. Undersøgelsen viser, at ubådens forlis muligvis skete med forsæt. Foto: Kenneth Meyer
Politiets teknikere har med assistance fra eksperter fra Forsvaret undsøgt den bjærgede ubåd. Undersøgelsen viser, at ubådens forlis muligvis skete med forsæt. Foto: Kenneth Meyer
 

Peter Madsen har hele tiden holdt fast i, at den svenske journalist blev sat af på Refshaleøen klokken 22.30 torsdag aften. Det var derfor, hun ikke var om bord, da ubåden sank fredag formiddag.

Her arbejder de for at løse mysteriet på ubåden

Sådan lød den første forklaring fra raketbyggeren Peter Madsen.

Men den forklaring er blevet ændret. Det kom frem på et pressemøde, der blev holdt på Politigården i København søndag formiddag.

- Sigtede har til os givet forskellige forklaringer, siger Jens Møller og tilføjer:

- Vi valgte i den første pressemeddelelse at sige, at han havde forklaret, at han havde sat hende af klokken 22.30 på Refshaleøen, og i og med at jeg så siger, der er givet forskellige forklaringer, så er det rigtigt, at så har vi siden fået en anden forklaring, sagde han.

Politiet kom ikke nærmere ind på, hvad den nye forklaring går ud på.

Raket-Madsen dropper klage over fængsling

Nyt vigtigt spor: Vidne tæt på at kollidere med Madsens ubåd