Nu må Ventegodt igen være læge

Men Søren Ventegodt har allerede deponeret sin genvundne autorisation, siger han til Ekstra Bladet

Søren Ventegodt må nu arbejde som læge igen, siger Østre Landsret. Han har dog frivilligt valgt at deponere sin genvundne autorisation. Foto: Thomas Sjørup
Søren Ventegodt må nu arbejde som læge igen, siger Østre Landsret. Han har dog frivilligt valgt at deponere sin genvundne autorisation. Foto: Thomas Sjørup

Søren Ventegodt kan atter trække i kitlen, arbejde som læge og beskæftige sig med såkaldt invasive behandlinger - det være sig af gynækologisk, fysioterapeutisk, sexologisk eller anden karakter.

Det har Østre Landsret tirsdag slået fast.

- Jeg er glad for, at Østre Landsret har lyttet til mig, siger Søren Ventegodt til Ekstra Bladet.

Han har efter eget udsagn deponeret sin genvundne autorisation, hvilket han ifølge dombogen under behandlingen af sagen forklarede dommerne, at han ville.

Formålet med generhvervelsen er nemlig ikke at praktisere som læge, siger Ventegodt.

I otte år har den tidligere læge og alternative behandler, Søren Ventegodt, været afskåret fra at behandle patienter. Han blev i 2012 blev idømt 30 dages betinget fængsel og frataget sin autorisation ’indtil videre’.

Afvist i byretten
I marts afviste Københavns Byret at give Ventegodt autorisationen tilbage. Han kærede afgørelsen til landsretten, som altså har omgjort afgørelsen efter en mundtlig behandling.

Landsdommerne begrunder afgørelsen med hensynet til 'den tid, der er forløbet', siden Ventegodt blev dømt og mistede autorisationen og 'finder ikke grundlag for at opretholde dommens bestemmelse om rettighedsfrakendelse', fremgår det af dombogen.

Søren Ventegodt selv betragter i høj grad afgørelsen som udtryk for, at landsretten accepterer hans udlægning og dokumentation for, at hans behandlingsmetoder virker.

I landsretten forklarede han blandt andet, at han har fået godkendt en artikel fra 2020 om nye tendenser i behandlingen af vulvodyni og andre kroniske kvindelidelser til optagelse i tidsskriftet Journal of Pain Management.

Ny forskning viser, at vulvodyni kan helbredes ved bækkenbundsfysioterapi, også kaldet 'vaginal akupressur', som netop var Søren Ventegodts behandlingsmetode, der bragte ham i modvind dengang.

Det var Søren Ventegodts behandlingsmetoder, som i 2005 fik myndighederne til at interessere sig for lægen, efter at Ekstra Bladet afslørede ham i at udføre ifølge sundhedsmyndighederne tvivlsomme behandlinger på sine patienter. Især blev hans 'vaginal akupressur', hvor han masserede kvindelige patienter i skridtet, kritiseret.

Der gik syv år, før dommen over Søren Ventegodt faldt. Han var tiltalt for overgreb på fem patienter, blandt dem de to kvinder, som begge forklarede i retten, at de var forelskede i lægen.

'Dr. Kram'
Han kaldte sig selv 'Dr. Kram, byens gode læge', men Ekstra Bladet døbte ham 'Dr. Klam'.

En 23-årig patient blev udsat for behandlinger af seksuel karakter, som angiveligt skulle kurere hende for seksuelt misbrug i barndommen. 

Den anden kvinde, 22, fik mindst en gang ’vaginal akupressur’ hjemme i lægens egen seng og blev penetreret i anus. Det skete som led i en behandling, som Ventegodt beskrev som ’kontrolleret seksuelt misbrug’.

Den i dag 59-årige Søren Ventegodt blev dengang dømt efter autorisationsloven, men ikke straffeloven, for at have udført behandlinger, der var uprofessionelle og af seksuel karakter.

To kvinder var med i hans forskningsprojekt om ’vaginal akupressur’, hvilket blandt andet indebar, at en 23-årig kvinde blev kysset på kønsdelen, og hun fik vaginal akupressur foran andre kursister, så hendes mødom blev sprængt.

Østre Landsret siger i dagens kendelse, at 'Byrettens kendelse ændres, således at Søren Ventegodt gengives sin lægeautorisation og retten til som behandler at beskæftige sig med invasive behandlinger af personer, det være sig af gynækologisk, fysioterapeutisk, sexologisk eller anden karakter'.