Nu starter retssagen: Stak to ihjel i psykose

Sagen om dobbeltdrabet på forsorgshjemmet Saxenhøj starter i dag i retten. En 29-årig mand, der forud for drabet deltog i program med Anders Lund Madsen, kræves dømt til anbringelse

Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil med noget, der minder om en maske fra Ondskabens Øjne - filmen om kannibalen Hannibal Lecter (Privatfoto)
Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil med noget, der minder om en maske fra Ondskabens Øjne - filmen om kannibalen Hannibal Lecter (Privatfoto)

Den 69-årige læge Flemming Møgelmose og den 40-årige socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn blev de sagesløse ofre, da en psykisk syg mand sidste år gik amok med en kniv på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing.

I dag starter sagen mod den 29-årige mand, der udover dobbeltdrabet 7. maj også er tiltalt for at have overfaldet personalet på en psykiatrisk afdeling på Hvidovre Hospital samt på retspsykiatrisk i Vordingborg.

Han er desuden tiltalt for drabsforsøg på en Saxenhøj-beboer, ligesom man ved ransagningen af hans værelse fandt 39,3 gram hash.

Drabene skete, mens den 29-årige mand var psykotisk. Derfor har anklagemyndigheden ikke bedt om en fængselsstraf, men derimod en anbringelsesdom på ubestemt tid.

Den 29-årige føres til retten forrige sommer. (Video: Per Rasmussen)

Tiltale: Gik amok på plejere efter anholdelse for dobbelt-mord

Drabene skete omkring middag, hvor Møgelmose og Bundtofte opsøgte den dengang 28-årige mand på hans værelse for at tale med ham om en frivillig indlæggelse på en psykiatrisk afdeling.

De vidste ikke, at han inden samtalen havde købt en køkkenkniv i en genbrugsbutik. Og da de to ansatte kom ind i værelset, gik den psykisk syge mand amok og stak dem begge adskillige gange med kniven.

Flemming Møgelmose blev dræbt på stedet, Jan Bundtofte Stryhn kæmpede for sit liv på hospitalet i otte dage, før han afgik ved døden.

En 50-årig beboer, der gik hen til værelset, fordi han hørte larm, blev også stukket - blandt andet i halsen, maven og brystkassen, men han overlevede.

Da den sindssyge mand blev anholdt udbrød han: 'Jeg er verdens enehersker.'

Drabssigtet hovedperson i Lund Madsen-program

Den 29-årige mand var ikke helt ukendt for offentligheden, da han blev anholdt og sigtet for de to drab og et drabsforsøg. Forud for den skæbnesvangre dag havde han nemlig været en af hovedpersonerne i Anders Lund Madsens program 'Sindssygehospitalet', hvor den kendte tv-vært i fire afsnit mødtes med den psykisk syge mand.

Anders Lund Madsen udtrykte tilmed bekymring for, at den 29-årige mand ville ende i noget skidt.

- Jeg er bange for, at det ikke bliver ved med at gå godt for dig. At du på et tidspunkt roder dig ud et eller andet. Det er jeg bange for, sagde Anders Lund Madsen i programmet, som efterfølgende blev fjernet fra DR's hjemmeside.

Der er afsat tre dage til sagen, og dommen forventes at falde 9. oktober.

Ekstra Bladet følger sagen...