Nuværende PET-chef vidner mod Scharf: Kilder risikerer et ordentlig lag tæsk

PET's nuværende chef, Finn Borch Andersen, forklarer sig sig i sagen mod sin forgænger

Inden første retsdag var journalist Carsten Norton i Ekstra Bladets studie for at udlægge sagen. Se det her (Producer: Martin Lorentsen)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Nuværende chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Finn Borch Andersen sidder i dag i vidneskranken i forbindelse med retssagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Scharf er tiltalt for brud på tavshedspligt.

Borch Andersen skal tale om PET's arbejde samt tiltalen mod Scharf, dvs. de passager i bogen 'Syv år for PET', som anklagemyndigheden mener, overskrider Scharfs tavshedspligt.

Der er i anklageskriftet mod Scharf 28 citater fra bogen.

- Når man starter hos PET, kommer man hurtigt til at få indblik i oplysninger, som kan være ubehagelige, men nødvendige, når man skal have kendskab til det trusselsbillede, der er rettet mod Danmark, siger Finn Borch Andersen.

Tidligere PET-chef på anklagebænken: Har nægtet at tale med politiet

Borch Andersen beskriver, hvordan PET benytter sig af åbne og lukkede kilder i deres indsamling af efterretninger. Han drager paralleller til arbejdet i det almindelige 'åbne' politi og forklarer, hvordan PET nogle gange kan lægge sager over til politiet til strafferetslig forfølgning.

Borch Andersen betegner påpasseligheden omkring PET som 'et meget betydeligt fortroligt hensyn'.

- Arbejdsmetoden er kritisk, siger Borch Andersen og forklarer, at PET ikke kan dele deres arbejdsmetode, men eventuelt efterretningerne med eksempelvis andre tjenester, som man samarbejder med.

Det vil sige, at tjenesten i nogle tilfælde kan dele informationer med samarbejdspartnere, men ikke oplysninger om, hvordan informationerne er tilvejebragt.

Anklageren spørger videre til PET's arbejde med kilder og den fortrolighed arbejdet er underlagt.

- De personer, vi bruger som kilde, er som regel ikke nogen i et miljø, hvor folk ikke er søde, rare og venlige, siger Borch Andersen om PET's arbejde med kilder.

- Hvis det kommer frem, at de taler med os, risikerer de et ordentlig lag tæsk, siger han om fortrolighedshensynet til kilder i visse miljøer.

- Jeg kan ikke udtrykke det klart nok, hvor vigtigt det er for en efterretningstjeneste, at oplysninger er fortrolige. Det er det bærende element for de arbejdsmetoder vi har i beskyttelsen af det danske samfund ikke kommer kriminelle for øre, så de kan tage højde for det i planlægningen af deres aktiviteter, siger Borch Andersen.

Scharf betragter Borch Andersen og lytter tilsyneladende interesseret til sin efterfølgers beskrivelse. Borch Andersen blev konstitueret chef for tjenesten og siden chef. Han har været hos PET siden 2016.

Journalist og forfatter til bogen 'Syv år for PET', Morten Skjoldager, er ikke til stede ved dagens retsmøde. Han skal senere vidne i sagen. Hans advokat Jakob Lund Poulsen er dog til stede i retssalen og sidder placeret bag Scharf og hans forsvarer, Lars Kjeldsen.

Anklageren forventer, at afhøringen af Borch Andersen kommer til at vare halvdelen af retsdagen, som er den tredje ud af 15 planlagte.

OVERBLIK: 'Syv år for PET' - fra forbud til tiltale

Et natligt retsmøde og et krav om fængsel til chefredaktør indgår i sag om PET-bog. Se hele forløbet her.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf er under anklage for at afsløre fortrolige oplysninger i forfatter Morten Skjoldagers bog "Syv år for PET", hvor Scharf medvirker som kilde.

Læs her om forløbet af sagen om den omstridte bog.

* 6. oktober 2016: Københavns Byret vælger efter anmodning fra PET at nedlægge et midlertidigt forbud mod offentliggørelse af bogen. Men 5000 eksemplarer er allerede sendt ud til boghandlerne. Flere bliver solgt. Forbuddet er rettet mod forlaget People's Press.

PET havde ikke set bogen på forhånd, men anmodede om et forbud af frygt for, at der i bogen ville blive afsløret fortrolige oplysninger. Frygten udsprang af forlagets foromtaler af bogen.

* 7. oktober 2016 bringer både Ekstra Bladet og Radio 24syv oplysninger fra bogen.

* 8. oktober 2016 klokken 02.10 en nat mellem fredag og lørdag afsiger Københavns Byret efter et 20 minutter langt retsmøde endnu en kendelse.

Denne gang er det JP/Politikens Hus, Radio 24syv og 98 boghandlere, der rammes af forbuddet. Kendelsen kræver desuden, at eksemplarer hos medier og boghandlere beslaglægges.

Kun PET's advokat er til stede. Avisen, radiostationen og boghandlerne er ikke indkaldt til det natlige retsmøde.

* 9. oktober udgiver dagbladet Politiken hele bogen i et særtillæg.

* 11. oktober ophæver byretten efter anmodning fra PET det midlertidige forbud mod offentliggørelse, da det nu er formålsløst.

PET melder samme dag Jakob Scharf til politiet for brud på tavshedspligten.

* 18. oktober 2016: JP/Politikens Hus oplyser, at kendelsen om forbuddet mod offentliggørelse kæres til Østre Landsret. Selv om forbuddet er ophævet vil mediehuset have landsrettens vurdering af grundlaget for et forbud.

* 11. november 2016: PET vælger at pege på en række konkrete passager i bogen, som efter tjenestens opfattelse er problematiske i forhold til tavshedspligten.

* 9. december 2016: Østre Landsret stadfæster byrettens kendelse om et midlertidigt forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus. Bladhuset får efterfølgende tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

* 3. februar 2017: PET lægger sag an mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen. Kravet mod sidstnævnte er en straf på fire måneders fængsel. Bladhuset afkræves en bøde på 15 millioner kroner. Sagen kommer for retten 12. november 2018.

* 2. november 2017: Højesteret afsiger kendelse vedrørende forbuddet. Det er alene spørgsmålet om, hvorvidt forbuddet burde have været rettet mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, frem for selskabet JP/Politikens Hus, som er til diskussion.

Højesteret blåstempler forbuddet, men siger samtidig i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

* 7. marts 2018: Københavns Politi oplyser, at der er rejst sigtelse mod Jakob Scharf for videregivelse af fortrolige oplysninger.

* 12. marts 2018: Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Jakob Scharf for under særligt skærpende omstændigheder at have videregivet af fortrolige oplysninger, blandt andet oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed. Jakob Scharf nægter sig skyldig.

* 27. marts 2018: Anklageskriftet mod Jakob Scharf frigives til journalister. Heri fremgår det, at anklagemyndigheden mener, at den tidligere PET-chef har røbet fortrolige oplysninger 28 gange i bogen.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?