Annonce:
Annonce:

Ny advokatformand: For lange ventetider

Der ses på, hvordan ventetid i retssystemet kan sænkes. Ny forsvarsformand vil ikke justere på nævningesager

Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann skal stå i spidsen for Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Det er besluttet søndag Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann skal stå i spidsen for Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Det er besluttet søndag Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Et retssystem med lange ventetider og fængsler med manglende personale. Der er nok med udfordringer i det system, som de danske forsvarsadvokater navigerer i.

Søndag har Landsforeningen af Forsvarsadvokater valgt advokat Kåre Pihlmann som ny formand, og han ønsker, at foreningen blander sig mere i den retspolitiske debat.

Han nævner netop lange ventetider hos domstolene og manglende fængselsbetjente, som problemer.

Adspurgt til de lange ventetider er der ifølge Kåre Pihlmann ikke tvivl om, at der er brug for flere penge til domstolene. Men kan forsvarerne selv gøre noget i forhold til at være mere fleksible for at få berammet sager?

- Vi er i forvejen mere fleksible end kogt spaghetti. Hvis dommeren ønsker retsmøder om aftenen, i weekenderne og i ferierne, stiller vi som altovervejende hovedregel op, siger Pihlmann.

Annonce:

Et udvalg med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen er nedsat for at se på, hvad man kan gøre for at få ventetiderne ned.

Læs mere om de lange ventetider i boksen herunder:

Domstolskollaps: Læs flere artikler her

Her kan du læse et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om de absurde ventetider ved de danske domstole:

Domstolskollaps: Ventetider er eksploderet

Ventetiderne ved domstolene er eksploderet de seneste år. 25-årige Mahmoud blev revet ud af pædagoguddannelsen og sad uskyldigt varetægtsfængslet i næsten to år, mens han ventede på domstolene.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Michella blev kørt ihjel: Dødsbilist kører videre på tredje år  

Michella Wendelbo Larsen blev kørt ihjel i et frontalsammenstød for snart tre år siden. Og mens familien venter på domstolene, så de kan komme videre med deres liv, kører den anden bilist stadig frit rundt i samfundet.

'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar Poul. Foto: Emil Agerskov
'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar Poul. Foto: Emil Agerskov

Uskyldigt frihedsberøvet af staten i 18 måneder: - Et stort problem

Forsvarsadvokat råber vagt i gevær: Det er en skandale, at personer, der har rettens ord for deres uskyld, bliver afvist, når de søger erstatning i sager om fejlagtig varetægtsfængsling. Thair Darwish kæmpede for erstatning efter at være blevet uskyldigt frihedsberøvet i 18 måneder

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Total nedsmeltning: Ingen tider før 2024

Kalenderen er fyldt indtil 2024 hos Retten i Glostrup. Advokater har aldrig oplevet noget lignende. Retspræsident efterspørger flere penge, så den utilfredsstillende situation kan forbedres.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

 

Alvorlige ventetider for forældre: - Kan sidestilles med tortur

Rikke Thomsen har mistet retten til at se sin søn og fået helbredsproblemer efter flere års kamp i det familieretlige system.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Domstolskollaps: Så galt står det til hos dig

Ekstra Bladet har samlet de væsentligste statistikker om domstolenes ventetider. Gå på opdagelse i statistikken og find landets sløveste domstole.

 

Alvorlige ventetider: Går glip af datters opvækst

Martins familiesag kører på tredje år. For hver dag han venter på domstolene, mister han dyrebar tid med sin datter.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Minister efter kollaps: - Det er helt uholdbart

Interview med justitsminister Mattias Tesfaye (S), der kalder problemet en af sine 'absolutte topprioriteter'. Han foreslår blandt andet som noget nyt at inddrage Folketingets partier til forhandling om domstolenes økonomi.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte tidligere i marts til DR, at udvalget blandt andet lægger op til at justere rammerne for nævningesager.

I dag skal sager rejses som nævningesager, når der er krav om mindst fire års fængsel. De har et større setup med flere dommere og trækker derfor flere ressourcer. Men det er et skråplan, mener forsvarsadvokatformanden.

- Nævningesager er reserveret til de allermest alvorlige sager, hvor folk risikerer en meget lang straf. Der ønsker man i særlig grad at sikre en grundig behandling. Derfor vil det være et helt forkert sted at starte, siger han.

Desuden har udvalget foreslået, at man kigger på at lempe straffen i tilståelsessager. Det skal øge den anklagedes interesse i at tilstå en forbrydelse, som de har begået.

Annonce:

Og det vil mindske presset på systemet, da tilståelsessager er hurtigere. Det er den nye forsvarsadvokatformand mere positivt stemt overfor.

- Det er klart, at hvis den tiltalte - grundigt vejledt om sine muligheder i en domsmandssag - herefter spørger, om han forventer at få en tredjedelsrabat, tror jeg bestemt, at det vil være en væsentlig oplysning for vedkommende, siger Pihlmann og tilføjer:

- Men vi skal hele tiden have retssikkerheden med. Vi skal også være sikre på, at de folk, som ender med at tilstå, vitterligt ville tilstå i de sager, der ellers ville være kørt.

Kåre Pihlmann vil som formand også rette synet mod forsvarsadvokaters arbejdsvilkår, der ifølge ham er forringet.

Det gælder blandt andet manglende fængselspersonale. Her er der brug for flere hænder, mener Pihlmann.

- Hver gang vi skal på besøg, skal vi ledsages af personalet. Det går der rigtig meget tid med. Det betyder, at vi nogle gange - navnlig i København - sidder og venter i tre timer, indtil et besøg kan indledes, siger han.

Pihlmann overtager formandsposten fra Kristian Mølgaard.

To unge mænd blev dræbt i Taastrup i sidste uge. Ekstra Bladet har talt med de pårørende til en af de sigtede. Hør mere i 'Afhørt' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: