Ny stormflod truer: Museum og 100 huse i fare

DMI har udsendt stormvarsel for mandag - dele af Danmark risikerer vindstød af orkanstyrke, og vandmasser kan ramme husejere

Sådan blev der søndag gjort klar til at tage imod vandet i Jyllinge. Video: Kenneth Meyer

En storm i morgen vil presse så meget vand ind i Roskilde Fjord, at det berømte Vikingeskibsmuseum og flere huse er i fare, når den efterfølgende stormflod rammer.

I de tidligere morgentimer den 27. december vil vandstanden være 1,66 meter over det normale, vurderer DMI, og i Roskilde Kommune kan det betyde oversvømmelser af huse i Jyllinge Nordmark, skriver Dagbladet Roskilde.

- Vi har brugt juleaftensdag på at sikre, at det materiel, vi skal bruge, er til vores disposition. I disse timer er vi begyndt at hente det. Vi har blandt andet et bæltekøretøj på vej, så vi kan sikre os, at vi kan køre i området, siger beredskabschef i Østsjællands Beredskab, Lars Robetje til Dagbladet Roskilde.

DMI afvarsler søndag eftermiddag den forhøjede vandstand.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Bornholmer-færger aflyst på grund af stormen

Ifølge DSB får blæsten nu konsekvenser for trafikken til og fra Bornholm mandag 26. december:

Der er varslet kraftig blæst. Derfor aflyses færgen fra Ystad til Rønne kl. 20.30. Vi aflyser IC Bornholm fra København H til Ystad kl. 18.43 (IC 1474).

Vi henviser passagererne til færgen to timer tidligere fra Ystad kl. 18.30. Vi kører en Togbus til denne færge. Togbussen kører fra København H (Banegårdspladsen) kl. 16.35. Den standser undervejs i Københavns Lufthavn (Terminal 3, busholdeplads ved taxi ved P8) kl. 17.00. Togbussen er i Ystad kl. 18.15. Du er fremme i Rønne kl. 19.50.

Færgen fra Rønne til Ystad kl. 18.30 er aflyst
Vi aflyser IC Bornholm fra Ystad til København H kl. 20.09. (IC 1477). Vi henviser passagererne til færgen fra Rønne to timer tidligere kl. 16.30. Den er i Ystad kl. 17.50.

Vi kører med Tognbusser fra Ystad til København H kl. 18.20. Togbusserne standser ved Københavns Lufthavn kl. 19.35, og de er fremme ved København H kl. 20.05.

23. december så stormen sådan her ud ved britiske Porthcawl. Men Danmark bliver også blæst godt igennem de kommende dage. Foto: Huw Evans/REX/All Over Press Samfund Vi får storm i morgen: Så slemt bliver det

Museum igen i farezonen
Der er ifølge beredskabet omkring 100 huse i farezonen for oversvømmelse, men også kulturskatte på Vikingeskibsmuseet er udsat.

Det skete også under stormen Bodil i 2013, og endnu en gang skal der gøres en stor indsats for at sikre, at de nationale ikoner ikke bliver ødelagt af vandmasserne.

- Vi har orienteret Vikingeskibsmuseet om, at vandstanden kræver en indsats, og beredskabsplanen for museet er sat i værk, lyder det fra beredskabschef i Østsjællands Beredskab, Lars Robetje.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Foto: Facebook Samfund Niels geniale advarsel mod stjernetyve går landet rundt

Sms til boligejere
Stormen og stormfloden tages yderst alvorlig hos myndighederne. Der var således et møde mellem Østsjællands Beredskab, Beredskabsstyrelsen, Midt- og Vestsjællands Politi, Hjemmeværnet, Røde Kors og Roskilde Kommune i morges.

- Vi tager det her ekstremt seriøst, og vi har kontakt til nøglepersoner blandt beboerne. Vi kan godt få brug for beboernes hjælp, når der skal bæres sandsække, men også når der skal holdes watertubes, når de fyldes. Beboerne i området har før vist sig at være en fantastisk ressource i disse situationer, siger Lars Robetje.

Beredskabet vil orienterer beboerne i området via sms, når de har nye informationer.