Nyt spor i Palme-mordet: Revolveren er måske fundet efter 30 år

En anonym person har via en mellemmand afleveret en revolver, der måske er gerningsvåbnet i mordet på Olof Palme

I næsten 30 år har politiet vidst, at Olof Palme blev skudt med en Smith & Wesson revolver 357 Magnum. Nu har politiet anonymt fået fat i en revolver, der kan være gerningsvåbnet. (Foto: Jakob Jørgensen)
I næsten 30 år har politiet vidst, at Olof Palme blev skudt med en Smith & Wesson revolver 357 Magnum. Nu har politiet anonymt fået fat i en revolver, der kan være gerningsvåbnet. (Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Krimi

Tæt på 30 års dagen for mordet på den svenske statsminister Olof Palme den 28. februar 1986 er mordvåbnet - måske - fundet.

I hvert fald undersøger kriminalteknikere nu en Smith & Wesson revolver kaliber 357 Magnum af samme type, som Olof Palme blev skudt med.

En anonym person har afleveret revolveren til politiet med den kendte politi-professor Leif G.W. Persson som mellemmand, skriver Expressen.

Overdragelsen af revolveren skete i dyb hemmelighed i Gøteborg for få dage siden, hvor politi-professoren, ifølge Expressen, personligt tog imod våbnet og afleverede revolveren til det svenske kriminaltekniske laboratorium.

En prøve-skydning og en ballistisk undersøgelse af revolveren skal nu afgøre, om revolveren er gerningsvåbnet.

Politiet har to projektiler fra mordet på Olof Palme, men især det ene projektil er i dårlig stand, og derfor kan de ballistiske undersøgelser ikke nødvendigvis afgøre med sikkerhed om Smith & Wesson-revolveren blev brugt til drabet.

artiklen fortsætter under billedet

Dette projektil blev fundet på jorden på gerningsstedet. Skuddet var rettet mod Lisbet Palme efter at hendes mand var dræbt med et skud i ryggen. (politifoto)
Dette projektil blev fundet på jorden på gerningsstedet. Skuddet var rettet mod Lisbet Palme efter at hendes mand var dræbt med et skud i ryggen. (politifoto)
 

Et stort spørgsmål er også, hvorfor nogen i givet fald har gemt på Palmes mord-våben i 30 år?

Leif G.W. Persson har selv tidligere udtalt i et TV-program, at drabsmanden kan tænkes at have gemt mordvåbnet som et trofæ.

Fik projektil i anonym kuvert
Allerede i slutningen af 2014 fik Leif G.W. Persson et afskudt projektil tilsendt i en anonym kuvert.

Projektilet var af typen 357 Magnum Winchester metal piercing, som Olof Palme blev skudt med.

De tekniske undersøgelser af det afskudte projektil viste, at der var visse spor fra riffelgangen fra våbnet på projektilet, som passede med spor på de to projektiler fra Palme-mordet.

Derfor efterlyste Leif G.W. Persson i slutningen af november i år en ny kontakt med den anonyme person, der havde sendt projektilet til ham. Det førte så til, at politi-professoren modtog den revolver, som nu bliver undersøgt.

Politiet har under den massive efterforskning gennem årene prøveskudt flere end 500 Smith & Wesson revolvere uden at finde gerningsvåbnet.

Hvis undersøgelserne kan bekræfte, at Smith & Wesson revolveren virkelig er mordvåbnet, så er der tale om det største gennembrud i efterforskningen i 30 år.

Lang vej endnu, hvis...
Men der er stadig lang vej til en opklaring af Palme-mordet.

Revolverens 'historik' gennem 30 år skal kortlægges, inden politiet eventuelt kan afsløre, hvem der havde revolveren i hånden klokken 23.21 den 28. februar 1986, hvor Olof Palme og hans hustru Lisbet efter en biograftur spadserede på Sveavägen ved Tunnelgatan på vej hjem.

Den ukendte morder skød Olof Palme en gang i ryggen på kort afstand og den svenske statsminister blev dræbt på stedet.

Et andet skud blev rettet mod Lisbet Palme og strejfede hende. Projektilet, som dræbte Palme, er nogenlunde velbevaret, mens projektilet, som var tiltænkt Lisbet Palme, blev deformeret mod jorden.

Ballistiske eksperter er i stand til at matche et våben med et afskudt projektil med stort set 100 procents sikkerhed hvis ellers projektilet er tilstrækkeligt velbevaret.

Det gøres ved at kigge efter karakteristiske mærker fra våbnets riffelgang på projektilet i et elektronmikroskop.

Efter et prøve-skydning sammenlignes projektilet fra prøve-skydningen med projektilet fra gerningsstedet, og hvis der er overensstemmelse mellem mærkerne på de to projektiler, så har man våbnets 'fingeraftryk'.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+