Nyt supermarked hærget af asyl-tyveri: Føler sig utrygge

Netto i Allerød er ikke det eneste supermarked, der har kæmpet med asylansøgeres hærgen. Nu oplyser Kiwi, at de også har haft problemer med tyveri

Kiwi er hårdt præget af tyverier ifølge kædedirektør, Carsten Hansen. (Foto: POLFOTO/Joachim Ladefoged)
Kiwi er hårdt præget af tyverier ifølge kædedirektør, Carsten Hansen. (Foto: POLFOTO/Joachim Ladefoged)

Ved du noget om sagen? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Den seneste tid har Ekstra Bladet og andre medier beskrevet, hvordan asylansøgeres hærgen i Netto i Allerød har skabt store vanskeligheder for supermarkeder i byen.

Nu er problemet også kommet til Nordjylland.

Kiwi i Thisted er placeret blot få meter fra Beredskabscenter Nordjylland, der lige nu huser omkring 360 asylansøgere.

Og i løbet af sommeren har det skabt problemer for det lokale supermarked.

Asylansøgere hærger og stjæler i Netto: Fakta også plaget af tyveriboom

Ekstra Bladet har talt med kædedirektør i Kiwi, Carsten Hansen, der bekræfter, at butikken igennem en længere periode har været hærget af tyverier begået af asylansøgere.

- Vi har også problemer i vores butik, og vi arbejder naturligvis tæt med politiet og asylcenterets ledelse for at komme det til livs, siger Carsten Hansen til Ekstra Bladet.

Skaber utrygheden
Ifølge kædedirektøren har medarbejderne i butikken store problemer med at forhindre tyverierne, fordi asylansøgerne kommer i store grupper. Det skaber utryghed.

- Vi har oplevet problemer med tyveri-problemer, hvor de kommer ind i butikken i store grupper og stjæler forskellige varer. Det har naturligvis været irriterende og en ekstra opgave for vores medarbejdere.

- Det skaber naturligvis utryghed for vores medarbejdere, der har haft svært ved at styre det, når de har været mange. De har dog været professionelle og tacklet det rigtig flot, siger Carsten Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: PR
Foto: PR
 

Politi om asylansøgeres hærgen: Vi har ikke været opmærksomme på omfanget

Kædedirektøren har ikke overblik over, hvor mange gange butikken har været udsat for denne slags tyveri, men fortæller, at det har været slemt i en periode.

- Det har ikke været hver eneste dag, men det har været alt, alt for meget. Men vi har været i god dialog med både politiet og centerledelsen, der er opmærksomme på problemet, så vi kan få det stoppet, siger Carsten Hansen til Ekstra Bladet.

Kædedirektøren ønsker ikke at uddybe, hvad politiet og butikken konkret har gjort for at afhjælpe problemet, men indtil videre afviser han, at de vil indsætte vagter.

Ekstra Bladet har forsøgt at få kontakt til butikken, men souchefen ønsker ikke at udtale sig, men henviser til kædedirektøren.

Forsøger at skabe tryghed
Ifølge politiet har de ikke oplevet, at der har været et boom af tyverianmeldelser i den pågældende butik, men de fortæller, at der sagtens kan være et mørketal.

- Tal er tal, og vi ved godt, at der er en virkelig verden, som vi skal forholde os til. Derfor har vi nogle tryghedsambassadører, der har en særlig funktion, hvor de kommunikerer med os, hvis der er noget, som vi skal være særligt opmærksomme på, siger politikommissær Sune Espersen hos lokalpolitiet i Midt- og Vestjyllands Politi

Derudover fortæller politikommissæren, at de vil tage tage hånd om sagen, så tyverierne kan stoppe, og borgerne føle sig trygge.

- Hvis butikken oplever konkrete problemer, så tager vi naturligvis kontakt til ham for at se, om der er nogle problemer, som vi kan afhjælpe, siger Sune Espersen til Ekstra Bladet.

Stjæler af nød
Ekstra Bladet har også talt med Beredskabscenter Nordjylland, der bekræfter, at de har problemer med nogle af deres beboere.

Det fortæller netværksmedarbejder på centeret Ammar Mohammed Ali.

- Vi har haft nogle problemer med de nye beboere, der kommer til centeret. De stjæler oftest ulåste cykler og ting i Kiwi. Derfor har jeg flere gange været nede i Kiwi for at se videoovervågning og udpege gerningsmændene, og så overtager politiet, siger Ammar Mohammed Ali til Ekstra Bladet.

- Hvad gør Ifor at undgå tyverierne?

- De gør det af nød og fordi de har brug for de her varer. Men vi taler naturligvis med dem og fortæller dem, at det ikke er i orden at stjæle, siger Ammar Mohammed Ali.

Også politiet oplyser, at de løbende afholder 'kurser', hvor de forsøger at fortælle flygtningene om danske værdier og normer. Her ligger de blandt andet vægt på, at det i Danmark kan skabe utryghed, hvis asylansøgerne kommer i store grupper.

Støjberg: Helt uacceptabelt
Integrationsminister har i et svar til Folketinget kaldt asyl-tyverierne for 'helt uacceptable'.

- Udlændinge, som søger asyl i Danmark, bliver tilbudt bolig, mad og tryghed, mens deres asylansøgning behandles af myndighederne. Det er derfor kun rimeligt, at disse personer overholder de regler, der gælder i Danmark, skriver Inger Støjberg i et svar til Folketinget.

Spørgsmålet er stillet af Danske Folkepartis Marlene Harpsøe, der bad ministeren om at forholde sig til Frederiksborgs Amts Avis historie om, at Netto er tvunget til at lukke klokken 20 fremover.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Asylansøgere hærger i Netto: Nu reagerer Støjberg

- Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis asylansøgere begår butikstyverier eller på anden måde er medvirkende til, at ansatte og kunder i supermarkeder føler sig utrygge. Det kan hverken almindelige borgere eller de erhvervsdrivende være tjent med, skriver ministeren i sit svar.

Til sidst roser Inger Støjberg politiet, der i sidste uge sendte en pressemeddelelse, hvori de beskriver, at de vil tage tage hånd om sagen.

- Jeg har derfor med tilfredshed noteret mig, at Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse udsendt den 11. august 2016 har oplyst, at politiet nu sætter ind med mere patruljering og med butiksejerne i Allerød vil drøfte, hvordan man i fællesskab kan løse de udfordringer, der er i området, skriver Inger Støjberg.