Nyt vidne i drabssag: Advokat håber nu på usædvanligt skridt

Anklagemyndigheden mener ikke, at der er grund til at afhøre nyt vidne i fem år gammel drabssag, hvor mand påstår sig uretfærdigt dømt til 14 års fængsel, men dømt mands advokat håber fortsat på genoptagelse

Den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansen blev i begyndelsen af marts 2012 fundet mishandlet og kvalt i en skov ved Rødvig på Stevns.
Den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansen blev i begyndelsen af marts 2012 fundet mishandlet og kvalt i en skov ved Rødvig på Stevns.
Følg Krimi

Mens Den Særlige Klageret behandler et ønske om genoptagelse af en fem år gammel mordsag, har den dømte i sagen og hans advokat foreløbig fået en våd klud i ansigtet.

Anklagemyndigheden mener ikke, der er grund til at afhøre et nyt vidne i sagen, siger den dømtes advokat Mikkel Holm Nielsen til Politiken.

Vidnet meldte sig på banen i vinter med oplysninger om, at det var fire navngivne rockerrelaterede personer, som var de sande gerningsmænd til drabet på den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansen i en skov på Stevns i marts 2012.

Imens er en anden mand ved at afsone 14 års fængsel. Han har hele tiden nægtet sig skyldig. 

Den dømtes advokat har med en skriftlig erklæring fra det nye vidne bedt den Særlige Klageret om at genoptage drabssagen.

Klageretten har endnu ikke taget stilling, men har foreløbig spurgt til anklagemyndighedens vurdering.

Herfra afviser man nu, at der er grund til at afhøre det nye vidne.

- Jeg synes det er stødende, at de ikke vil finde ud af, hvad der er i det her. Jeg kan godt se deres reservationer, men at de ikke er interesseret i at finde ud af, om der er en anden sandhed end den, de mente der var i sin tid, forstår jeg ikke. Politiet kan af egen drift efterforske og sige, at vi vil godt tale med den pågældende og høre nærmere. Men at man helt afviser  at foretage sig noget, det synes jeg er stødende, siger Mikkel Holm Nielsen til Ekstra Bladet.

- Anklagemyndigheden kan vel heller ikke afhøre hvem som helst, der efter flere år kommer og siger, at vedkommende har nye oplysninger i en sag, der har kørt ved retten?

- Det er klart. Og det kunne jo også danne en præcedens. Men man burde se på oplysningernes karakter. Og her er der tale om en drabssag, hvor en mand har fået 14 års fængsel, og hvor der er nye - og meget konkrete oplysninger i sagen, siger advokaten.

Venter på klageretten

Rigsadvokaten, som er den højeste anklagemyndighed, vil ikke uddybe sagen overfor Ekstra Bladet.

Vicestatsadvokat Eva Rønne siger i en skriftlig udtalelse:

- Vi har afgivet en udtalelse til Den Særlige Klageret, fordi den dømte har bedt om at få sagen genoptaget. Det er nu op til klageretten at afgøre, om der skal ske genoptagelse. Så længe sagen bliver behandlet af Den Særlige Klageret, mener jeg ikke, at det vil være rigtigt af mig at uddybe yderligere. Det er ikke anklagemyndigheden, der bestemmer. Det gør Den Særlige Klageret.

Afhør selv vidnet

Advokat Mikkel Holm Nielsen siger, at han håber klageretten vil tage det helt usædvanlige skridt selv at afhøre vidnet.

- De kan bede anklagemyndigheden om at foretage afhøring, men der er også hjemmel i Retsplejeloven til, at klageretten selv kan afhøre vidnet. Det er usædvanligt, men det skal ikke afholde dem fra at gøre det. Allermest håber jeg dog, at klageretten er blevet så overbevist af vores materiale, at man genoptager sagen, siger advokaten.

Dømt i byret og landsret
Den dømte mand, den 39-årige tidligere fængselsbetjent Thorsten Thomsen, er i færd med at afsone 14 års fængsel i Nyborg Statsfængsel.

Sagen har kørt ved både byret og landsret, og begge instanser har dømt ham for drab ved, at han i et jalousianfald over nogle sms'er mellem hans kæreste og mekanikeren havde mishandlet og kvalt mekanikeren efter et møde ved skoven.

Thomsen var da mødt op med en anden mand, der ligeledes blev tiltalt i sagen. De to beskyldte dog hinanden for at have overfaldet mekanikeren, hvorefter de siger, at de så den anden køre offeret længere ind i skoven og ud af syne.

Offeret blev fundet inde i skoven. Han var bagbundet, maltrakteret og havde fået snøret sit bælte om halsen, som var fastgjort til bilens anhængertræk.

Thomsen blev dømt for drabet. Den anden mand slap med to års fængsel i sagen.

Det nye vidnes informationer går på, at drabet var en straffeaktion mod mekanikeren af personer fra rockermiljøet. Spørgsmålet kunne i den forbindelse så være, om andre var i skoven og 'overtog' offeret.

Thorsten Thomsen var på tidspunktet for drabet på en udgang fra en psykiatrisk afdeling, hvor han var indlagt med depression efter diskosprolaps og rygsmerter.

Et spørgsmål om samvittighed

Det nye vidne har ikke selv overværet drabet, men har blandt andet fået af vide, hvilke fire navngivne rocker-relaterede personer, der skulle have myrdet mekanikeren inde i skoven.

Advokaten angiver grunden til, at vidnet nu er kommet frem, 'som et spørgsmål om samvittighed'.

- Personen har haft en viden i  flere år, men har ikke længere syntes, at man kunne leve med, at der var en, som på snart 6. år sidder fængslet for et drab, som man har oplysninger om, er begået af nogle andre, forklarede Mikkel Holm Nielsen tidligere til Ekstra Bladet.

Var det rocker-mord? Derfor taler vidne efter fem år

Vidnet er p.t anonym, men har givet tilsagn om at ville lade sig afhøre og vidne, hvis sikkerheden tilgodeses.

Hvornår klageretten endeligt afgør, hvad der skal ske med oplysningerne om det nye vidne, er uklart. Men det bliver formentlig tidligst til efteråret.

Den Særlige Klageret har en gang tidligere afvist at genoptage drabssagen.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?