Obama om 'Dødens ægtepar': Kan være terrorister

Et ungt ægtepar skød og dræbte sent onsdag aften dansk tid 14 mennesker, og ifølge Barack Obama kan der være tale om terror.

Parrets flugtbil blev gennemhullet af politiets skud. (Video: Ritzau)
Følg Krimi

Endnu et frygteligt masseskyderi har ramt USA.

På Inland Regional Center - et center for udviklingshæmmede i San Bernadino i Californien - skød og dræbte 'Dødens Ægtepar' 14 mennesker, mens 17 mennesker blev såret.

Timer senere blev de to formodede gerningsmænd, ægteparret Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik, dræbt i en skudveskling med politiet blot få kilometer fra gerningsstedet.

Mor i telefonen under skyderi: Sluk lyset og ti stille

Dagen derpå er motivet fortsat uklart, og derfor stille mange amerikanere stadig spørgsmålet: Hvad fik disse personer til at gå amok?

Obama: Måske terror - måske arbejdeskonflikt
Den amerikanske præsident Barack Obama har netop afholdt pressemøde i Det Hvide Hus, hvor han fortæller, at politiet i samarbejde med FBI stadig undersøger sagen.

- FBI og politiet har stadig ikke klargjort de to mistænktes planer. Det er muligt, at skyderiet var terror-relateret, men det er også muligt, at det var arbejdsrelateret.

Foto: AP
Foto: AP
 

- Det er vigtigt, at vi kommer til bunds i skyderiet, før vi begynder at drage konklusioner, siger Barack Obama på pressemødet klokken 17.00 dansk tid.

Skød 14 i USA: Bruden hentet i Saudi Arabien

Samtidig oplyser præsidenten, at han vil kigge på en lov, der skal gøre det svære for visse personer at få adgang til skydevåben.

Ifølge øjenvidner blev der ved masseskyderiet brugt ’længere våben’, hvilket indikerer at en form for riffel har været taget i brug.

- Det virkede som om, de udførte en mission, siger en talsmand for politiet, Jarrod Burguan.

Var svært bevæbnede
Farook og Malik blev skudt og dræbt efter en hidsig biljagt. Ifølge politiet var begge de mistænkte bevæbnet til tænderne med både en riffel og et semi-automatisk håndvåben. De bar taktisk tøj - blandt andet veste med ekstra skarp ammunition.

Efter et tip fandt politiet frem til de nu dræbte gerningsmænds adresse i Redland, som ligger udenfor San Bernardino.

Dansk sygeplejerske tæt på skud-scene: Det er sindssygt

Under den efterfølgende jagt smed 'ægteparret' noget der lignede rørbomber ud af bilen for at forhindre patruljevogne i at forfølge dem.

Ringede til mor imens de skød
Der arbejder lidt over 600 personer på In Regional Center, som hjælper 30.000 mennesker med specielle behov. En af medarbejderne, som var på arbejde under skyderiet, er Jamille Navarro.

Hun arbejder med børn på centret, og oplevede altså, hvordan onsdagens julefest pludselig blev afbrudt, da pistolmændene skød rundt i flere minutter. Under panikken formåede hun alligevel at ringe til sin mor, Olivia Navarro, mens hun gemte sig i et lokale.

Foto: AP
Foto: AP
 

- Hun gemte sig og fortalte, at de havde slukket lyset i lokalet. Hun hviskede, fordi hun ikke ville have, at gerningsmændene skulle høre hende. Jeg sagde til hende, at hun skulle stoppe med at sige noget, siger moderen Olivia Navarro ifølge New York Times.

14 dræbt i masseskyderi: To mistænkte dræbt efter politijagt

Selv om Jamille Navarro fulgte moderens råd og stoppede med at tale, blev Olivia ved med at berolige datteren over telefonen:

- Jeg sagde til hende: 'Jeg er lige her. Sluk lyset, og vær helt stille. Hvorfor skulle nogen gøre noget ved en, der hjælper børn', siger moderen videre til det amerikanske medie.

Jamille Navarro kom heldigvis uskadt gennem episoden.

Dybt chokeret
Farook er født i USA og arbejdede som inspektør i hvad der svarer til Fødevarerstyrelsen i San Bernadino. Her beskriver en kollega ham som en stille og rolig person, som ikke talte meget.

- Han var meget reserveret, fortæller en kollega.

En svoger til Farook, Farhan Khan, siger at han er dybt chokeret over det skete.

Ekstra Bladet i USA: Folk spørger hinanden - var det terror?

- Jeg er i chok. Jeg kan ikke udtrykke, hvor stor min sorg er. Mine tanker går til alle de efterladte, har svogeren udtalt på en pressekonference.

Direktøren i Rådet for Amerikanske-Islamiske Relationer, Hussam Ayloush, står uforstående overfor motivet til de mange drab.

- Vi kender ikke motivet. Har det noget med arbejdet at gøre, psykisk sygdom eller ekstremisme? For øjeblikket aner vi det ikke og det er for tidligt at begynde at spekulere.

Her fører betjent ansatte ud: - Jeg tager en kugle før jer

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt