Øjenvidne til ubådsforlis: 'Kaptajnen stod helt roligt i tårnet'

Der var ingen panik, da Nautilus sank, siger Kristian Isbak, som fandt den efterlyste ubåd og raket-Madsen

Kristian Isbak fortæller til Ekstra Bladet, at han var den første, som kom frem til ubåden, som senere sank. Privatfoto
Kristian Isbak fortæller til Ekstra Bladet, at han var den første, som kom frem til ubåden, som senere sank. Privatfoto

Kristian Isbak har svært ved at beskrive, hvad det var han så, da ubåden Nautilus i morges sank lige syd for Amager.

Først havde han valgt sammen med en kammerat at sejle ud og deltage i eftersøgningen. Og et lille kvarter efter, at han havde lagt fra kaj i Ishøj, var der bonus.

Og selv om Kristian Isbak har hele udstyrspakken med både sonar og radar, så var det med de blotte øjne, at han i horisonten så en silhouet, der mindede om en ubåd.

- Først var jeg i tvivl om, hvorvidt det var en svensk ubåd, som deltog i eftersøgningen. Men så sejlede vi tættere på. Så så vi bogstaverne UC3 på tårnet og var derfor ikke længere i tvivl, siger Kristian Isbak til Ekstra Bladet.

I tårnet stod kaptajnen. Peter Madsen. Helt roligt. Og da Kristian Isbak sejlede længere hen mod ubåden, gik Peter Madsen ned i sin båd. Det var på det tidspunkt, at Kristian Isbak så noget, han har svært ved at forklare.

- Det var ligesom varmedis over ubåden. Lige som bølger. Hvis du forestiller dig sådan nogle bølger, der ligesom flimrer lidt. Det var det, der kom over ubåden. Og så begyndte den at synke, siger Kristian Isbak.

- Det sagde ikke en lyd.

Ven til drabssigtet ubådsejer: Jeg er dybt chokeret

Kristian Isbak fortæller, at Peter Madsen siden kom op i tårnet igen. Og så ventede han, indtil Kristian Isbak og en anden båd kom endnu tættere på. Derefter sprang Peter Madsen i vandet og svømmede hen til den nærmeste båd, hvor han blev samlet op.

Kristian Isbak fortæller, at det i efterlysningen blev fortalt, at der mindst var to personer om bord på Nautlius. Men Peter Madsen fortalte sine redningsmænd, at han var den eneste. Det svarer meget godt til den opfattelse Kristian Isbak fik. Det hele tog cirka fem minutter, anslår han.

- Der var overhovedet ikke optræk til panik. Manden var helt rolig. Både lige inden, ubåden begyndte at synke, og da han siden kom op i tårnet igen og ventede på, at bådene kom tættere på, siger Kristian Isbak, som også undrer sig over en anden ting.

- Det er lidt underligt, at man forgæves havde ledt efter ubåden i så mange timer. Jeg havde ikke sejlet mere end et kvarter, da jeg fandt ubåden.

Ekstra Bladet har modtaget en lang række fotos fra københavnere, som har fanget øjeblikket, hvor ubåden Nautilus forlod Københavns Havn. På det tidspunkt stod både en mand og en kvinde i tårnet på ubåden. Foto: Christian Valsted
Ekstra Bladet har modtaget en lang række fotos fra københavnere, som har fanget øjeblikket, hvor ubåden Nautilus forlod Københavns Havn. På det tidspunkt stod både en mand og en kvinde i tårnet på ubåden. Foto: Christian Valsted

Kristian Isbak blev på positionen, indtil Nautilus var helt sunket. Det var ham, der gav myndighederne den præcise position på havet, så dykkere senere på dagen kunne få lokaliseret vraget.

Københavns Politi har sidst på eftermiddagen sigtet kaptajnen Peter Madsen for at have dræbt en 30-årig svensk journalist, som var med om bord torsdag aften, hvor Peter Madsen sejlede fra Københavns Havn. Journalisten skulle have skrevet en historie om Peter Madsen og den specielle ubåd, som han selv havde bygget.

Mens Københavns Politi altså sigter Peter Madsen for at have dræbt kvinden, så hævder Peter Madsen, at han har sat hende af sent torsdag aften på Refshaleøen. Peter Madsen siger også, at han fik problemer med en ballasttank om bord. Da han forsøgte at udbedre skaden, blev det hele meget værre, og ubåden begyndte at tage vand ind.

Det er ikke lykkedes politiet at finde kvinden, som er efterlyst.