Øksemand amok i fængslet: Ansat ramt af kogende vand

To ansatte ved kriminalforsorgen blev mandag overfaldet med knytnæveslag og kogende vand på Politigårdens Fængsel

Øksemanden blev efter anholdelsen i sidste uge bragt til tekniske undersøgelser på Rigshospitalet. TV: Kenneth Meyer

Fængselsbetjente ved Politigårdens Fængsel i København blev mandag overfaldet af en af de indsatte under et rutinetilsyn i fængselscellerne.

Ifølge Fængselsforbundet er gerningsmanden er den 29-årige Abdelkader Salem Al-Tamimi, som 20. februar blev varetægtsfængslet for et økseoverfald på et ungt par ved en tankstation i Birkerød.

Overfaldet fandt sted, da fængselsbetjente mandag delte mad ud til de indsatte. Da de nåede til den 29-åriges celle, blev den ene fængselsbetjent slået i hovedet og under den efterfølgende tumult blev en anden fængselsbetjent ramt af kogende vand fra en ti liters beholder.

- I forbindelse med uddelingen kommer han (den indsatte red.) ud af døren til cellen, sætter sin bakke på madvognen, og fuldstændig umotiveret knalder han den ene betjent en på hovedet med knyttet næve, fortæller formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til Ekstra Bladet. 

- De andre forsøger at trække madvognen væk fra fangen for at hjælpe deres kollega, men det betyder at vognen vælter og i den forbindelse får en kollega kogende vand ned over benene, forklarer Kim Østerbye.

Ifølge formanden er den forbrændte fængselsbetjent efterfølgende kørt til behandling.

- Han er kommet forholdsvist slemt til skade, siger Kim Østerbye.

Ifølge formanden havde personalet på Politigården taget alle forholdsregler og havde besluttet at være fire betjente om mad-uddelingen mandag i stedet for to. Særligt på grund af den 29-åriges historik med udadreagerende adfærd.

- Så psykisk sygt et menneske, som der er noget, der tyder på, at ham her er, han skal ikke sidde i et fængsel. Han skal sidde på en psykiatrisk afdeling, siger Kim Østerbye til Ekstra Bladet som reaktion på hændelsen.

- Det er ikke, fordi vi ikke kan håndtere det, men det er ikke rimeligt overfor mine medlemmer eller fangen for den sags skyld, når han så tydeligvis har brug for behandling, siger Kim Østerbye.

Den anholdte 29-årige føres ud efter de retsmedicinske undersøgelser. Foto: Kenneth Meyer/ ritzau scanpix Krimi PET kendte øksemanden for militant islamisme

Abdelkader Salem Al-Tamimi blev anholdt sent om aftenen 19. februar under en hæsblæsende menneskejagt efter overfaldet på det unge par i Birkerød 17. februar.

Krimi Politiet har fundet øksemandens flugtbil

Ifølge politiets sigtelse forsøgte han at dræbe den unge kvinde og mand ved at tildele dem adskillige slag med øksen, herunder i hovedet.

Kvinden fik et åbent kraniebrud, sår på halsen, ryggen og hånden, mens manden fik sår i hovedet, skulderen, ryggen og hånden.

Udover overfaldet på det unge par blev den 29-årige også sigtet for et bankrøveri mod Danske Bank i Ringsted begået under den efterfølgende flugt.

Her truede den 29-årige ifølge sigtelsen en ansat med kniv til at udlevere 28.399 kr.

Den 29-årige Abdelkader Salem Al-Tamimi bliver her ført ud fra Retsgenetisk Center på Rigshospitalet efter anholdelsen 19. februar. Foto: Kenneth Meyer
Den 29-årige Abdelkader Salem Al-Tamimi bliver her ført ud fra Retsgenetisk Center på Rigshospitalet efter anholdelsen 19. februar. Foto: Kenneth Meyer

Øksemanden ankom til retten med udrykning. TV: Mogens Flindt