Østjysk museum udsat for indbrud: - Det er et slag i ansigtet

Museum Ovartaci i Aarhus har i weekenden været udsat for indbrud. Tyvene har blandet andet stjålet værker af kunstneren Ovartaci

Museum Ovartaci er lukket for besøgene i Risskov, da det skal flyttes til Katrinebjerg i Aarhus. Museumet genåbner i løbet af foråret 2019. Foto: Ole Lind / Ritzau Scanpix
Museum Ovartaci er lukket for besøgene i Risskov, da det skal flyttes til Katrinebjerg i Aarhus. Museumet genåbner i løbet af foråret 2019. Foto: Ole Lind / Ritzau Scanpix

I løbet af weekenden har Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov i Aarhus haft ubudne gæster.

Det skriver Århus Stiftstidende.

De ukendte gerningsmænd har stjålet en del værker, blandt andet et stort værk lavet af Ovartaci selv. Der er tale om et stort papirværk i glas og ramme, som forestiller Ramses.Tyvene har også stjålet værker af Jonatan Becker og John Hollensted.

- Vi står netop og skal til at pakke hele museet ned i flyttekasser, fordi vi om et par uger flytter i nye lokaler på Katrinebjerg. Så det er lidt af et slag i ansigtet, at skulle starte ugen med at gennemgå alle katalogerne for at finde ud af, hvad der er stjålet eller ødelagt, siger museumsleder Mia Lejsted til Århus Stiftstidende.

Museumslederen oplyser til Århus Stiftstidende, at de værker, som tyvene har fået med sig, ikke har den store salgsværdi, men at de har en stor værdi for det lille museum.

Indbrudsbølge hærger Nordjylland: To rumænere anholdt

Smadrede rygefantomer
Tyvene har ikke kun stjålet værker, da de var på nattebesøg på museet. De har også valgt at smadre uerstattelige kunstgenstande.

Nogle af de værker, som er blevet smadret, er de såkaldte rygefantomer. Det er små udsmykkede rygerør fremstillet i 1950'erne og 60'erne, og som Ovartaci solgte i samme periode for få kroner på Strøget i Aarhus.

- Dem har gerningsmanden eller gerningsmændene smadret 10-15 stykker af. Det er vi særligt ulykkelige over. De er uerstattelige, siger Mia Lejsted til Stiften.

Tyveriet er meldt til Østjyllands Politi, som bekræfter over for lokalavisen, at man har taget hul på efterforskningen.

Museet på det Psykiatriske Hospital udstiller værker lavet af hospitalets patienter, og i særdeleshed værker lavet af Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci. Formået med museet er at bidrage til afmystificeringen af psykisk sygdom.

Fakta om Ovartaci

Kunstneren Louis Marcussen var indlagt på det psykiatriske hospital i Risskov i 56 år.

Han var indlagt fra 1929 og frem til hans død i 1985. Han blev 91 år gammel.

Louis Marcussen gav sig selv navnet Ovartaci.

Ovartaci forsøgte siden 1951 at blive en kvinde. Han anmodede om at blive kastreret, hvilket han fik beviliget.

Senere anmodede han om at få sin penis amputeret, men dette fik han ikke lov til. Han forsøgte efterfølgende at skære sin penis af med et barberblad, men fortrød undervejs. Samme år gennemførte han handlingen ved hjælp af en høvl.

Han får senere dannet en vagina og vælger at gå klædt som en kvinde. Han lader også sit hår gro ud til en lang page.

i 1979 bliver Ovartaci inviteret til at udstille op udstillingen 'Outsider' på Louisiana i Humlebæk. Dette ses som en blåstempling af hans virke som kunstner.

Efter Ovartacis død i 1985 blev hans hjerne udtaget med henblik på senere undersøgelse.

Kilde: Ovartaci.dk