Offentliggør video: Her begår de rekordkup på få minutter

Tysk politi har offentliggjort video af juveltyveri på museum

Politiet i Sachsen har offentliggjort overvågningsbilleder af tyveriet i museet i Dresden, hvor man kan se glasmontren blive smadret. Video: Polizei Sachsen
Følg Krimi

Tidligt mandag morgen blev et museum i Dresden udsat for det, der har vist sig at være et af de værste indbrud i Tyskland siden Anden Verdenskrig.

Her brød ukendte tyve ind på Grünes Gewölbe og stjal smykker, juveler og ædelstene, som af tyske medier vurderes at have en værdi på op mod én milliard euro, svarende til omkring 7,5 milliarder danske kroner.

Ingen er endnu blevet anholdt i sagen, og i bestræbelserne på at finde gerningsmændene, har politiet i delstaten Sachsen derfor nu offentliggjort en video, som viser dele af det umiddelbart velplanlagte indbrud.

Indbruddet startede med, at der blev sat ild til museets elektriske installationer, hvorfor strømmen gik i hele museet.

Museet har offentliggjort billeder af nogle af de stjålne genstande:

Stjålne genstande fra museet. Foto: Grünes Gewölbe

Tyvene kunne derfor efterfølgende bryde ind på museet ved først at ødelægge et vinduesgitter og bagefter knuse ruden bagved.

Efterfølgende begav tyvene sig hen til en montre, hvor de ved hjælp af en økse smadrede glasset, så de kunne tage de kostbare genstande med sig.

Montren i 'Juwelenzimmer', som blev smadret i forbindelse med indbruddet. Foto: Grünes Gewölbe
Montren i 'Juwelenzimmer', som blev smadret i forbindelse med indbruddet. Foto: Grünes Gewölbe

Ifølge politiet foregik det hele i løbet af få minutter, så selvom politiet var på stedet efter omkring fem minutter, havde gerningsmændene forladt stedet igen.

Menneskejagt i Tyskland: - Det er uvurderligt

Brændende Audi fundet
Tyvene blev set flygte i en Audi A6, men en tilsvarende Audi blev senere fundet brændende i en parkeringsgarage, og politiet formoder, der er tale om samme bil. Efterforskere skal nu undersøge bilen nærmere for at sikre spor.

På baggrund af indbruddet, har politiet nu nedsat en særlig efterforskningsgruppe på 20 personer, som skal arbejde med at opklare indbruddet. Gruppen har fået tilnavnet 'Epaulet'.

Udbyttet fra indbruddet stammer fra 1700-tallet og er juveler besat med blandt andet diamanter og rubiner.

Slottet, hvor museet har hjemme, blev mandag spærret af, mens politiet efterforsker på stedet. Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Ritzau Scanpix
Slottet, hvor museet har hjemme, blev mandag spærret af, mens politiet efterforsker på stedet. Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Ritzau Scanpix

Museet afviser at anslå værdien på tyvekosterne, da det ifølge dem vil være noget nær umuligt for tyvene at sælge dem. De beder derfor også til, at tyvene ikke ødelægger tyvekosterne for at kunne sælge dem i mindre dele.

- Vi taler her om genstande af uvurderlig kulturel værdi, lød det tidligere mandag fra museumsdirektør Dirk Syndram på en pressekonference.

Et hårdt slag
Ministerpræsident i Sachsen Michael Kretschmer kalder tyveriet et hårdt slag for regionen.

- De skatte, som man finder i Grünes Gewölbe og residensslottet, er gennem hundreder af år samlet af folket i Sachsen, siger han.

Grünes Gewölbe blev grundlagt i 1800-tallet af en kurfyrste af Sachsen.

Museet har navn efter det hvælvede rum i kurfyrsteslottet, hvori skatkammeret var indrettet.

Samlingerne af blandt andet sølv- og guldsmedekunst stammer fra 1500- til 1700-tallet.

De værdifulde genstande kom under Anden Verdenskrig til Sovjetunionen som krigsbytte. Værdierne blev efterfølgende leveret tilbage til det daværende DDR i 1958.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+