Ofre for deling af sex-videoer kræver erstatning

En kæmpe sag om deling af sexvideoer begynder mandag. To ofre vil kræve en godtgørelse for tort

Hvis tiltalte i en omfattende sag om deling af sexvideoer på Facebook dømmes skyldige, bør byretten tilkende ofrene en godtgørelse for at være blevet krænket.

Det mener bistandsadvokat Helle Hald, der repræsenterer et af ofrene i sagen.

I sexvideoen ses en 15-årig pige og en 15-årig dreng, og det er de to, som nu kan ende med at få en godtgørelse for tort i sagen. Helle Halds opgave som bistandsadvokat er at beskytte ofrene mest muligt i sagen.

Det handler blandt andet om at kræve tortgodtgørelse, som det ofte sker i sager, hvor ofre er blevet krænket.

- Det bliver spændende at se, hvordan retten vil lægge sig erstatningsmæssigt samt hvilket beløb, retten vil finde passende, hvis de bliver dømt, siger bistandsadvokaten, der repræsenterer den 15-årige dreng.

Prøvesager begynder
Mandag tager Retten i Randers og Retten i Lyngby hul på de første prøvesager i sagen, hvor politiet har meldt ud, at flere end 1000 personer vil blive sigtet.

Prøvesagerne repræsenterer forskellige typer af sager i det samlede sagskompleks. I de første fire sager er der tale om deling til mellem 1 og 59 personer.

Desuden er de tiltalte i prøvesagerne både piger og drenge, og personer over og under 18 år.

Bistandsadvokaten ønsker ikke at oplyse, hvor stort et beløb hendes klient vil kræve i godtgørelse.

- Det er første gang, vi har set, at en video er blevet delt og gået viralt, som tilfældet er i sagen.

- Der er selvfølgelig retspraksis i andre situationer, hvor andre har delt uberettiget har delt optagende fotos eller videoer. Der er givet godtgørelse i størrelsesordenen fra 40.000 til 50.000 kroner.

- Men det er altså ikke noget, hvor der er sket deling i samme omfang, siger Helle Hald.

Nægter sig skyldig
Selv om ofre ofte bliver kaldt ind som vidner i retssager, så er det ikke sket i de første prøvesager.

- I lige præcis denne sag handler det om selve delingen. Der er ikke så meget at udtale sig om som offer, siger hun.

Den første sag begynder klokken ni mandag morgen i Randers, og her vil en 20-årig mand fra Syddjurs blive mødt af en anklage om at have delt en sexvideo med 12 personer i perioden fra 2016 til 2017.

Han nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer, Dorthe Østerbye. Det samme gør den tiltalte i Retten i Lyngby, oplyser forsvarer Henrik Juel Halberg.

Der er yderligere tre prøvesager tirsdag og onsdag.

OVERBLIK OVER SAGEN

Politiet sigter mere end 1000 unge fra hele landet for at dele en sexvideo fra 2015 på sociale medier.

Læs om forløbet her.

* 15. januar 2018: Rigspolitiet meddeler, at flere end 1000 unge er sigtet for at distribuere seksuelt krænkende materiale.

* Det er sket ved, at de har delt en sexvideo fra 2015 med en 15-årig pige og flere drenge fra Nordsjælland.

* Nogle har angiveligt delt den få gange, mens andre har delt den mange gange.

* I en række prøvesager ved blandt andet Retten i Randers og Retten i Lyngby er der rejst tiltale mod unge, og disse sager kommer til at virke som rettesnor for de øvrige sager.

* Digitale sexkrænkelser kan straffes efter forskellige paragraffer.

* De medvirkende i sexvideoen var 15 år, da optagelserne blev lavet. Selv om man lovligt kan have sex, fra man er fyldt 15 år, forbyder straffeloven besiddelse og deling af foto og video af personer under 18 år, hvis der er et seksuelt indhold.

* Det betyder, at de unge, der har delt videoen, kan dømmes efter straffelovens 235. Den handler om udbredelse af børnepornografisk materiale. Det kan koste bøde eller fængsel indtil to år. Under særligt skærpende omstændigheder fængsel indtil seks år.

* Hvis man dømmes efter paragraf 235, kommer det til at fremgå af børneattesten og kan komme til at stå på straffeattesten.

* En notering på børneattesten står der i mindst ti år og kan betyde, at man ikke kan få job i en børnehave eller blive fodboldtræner. Hvis amerikanske myndigheder får oplysninger om forholdet, kan det også give problemer i forbindelse med indrejse i USA.

Kilder: Rigspolitiet, Retsinfo og Ritzau.