Oliefirma anklaget for fupfakturaer for millioner: Nægter sig skyldige

To direktører på anklagebænken i omfattende sag om millionsvindel med fakturaer for brændstof til skibe

To direktører fra et dansk oliehandelsfirma er på anklagebænken I Retten i Kolding tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter.

Firmaet sælger brændstof til skibe over hele kloden, men ifølge anklagen sendte firmaet regninger ud, som slet ikke svarede til den leverede mængde olie.

I 24 tilfælde blev en kunde i Malaysia ifølge anklagen snydt for 24,3 millioner kroner.

Begge direktører nægter sig skyldige.

Både det danske oliehandelsfirma og de to tiltalte er omfattet af navneforbud.

Ifølge anklageskriftet havde de to tiltalte "kendskab til og ansvar for udfærdigelsen" af de urigtige fakturaer.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - også kaldet Bagmandspolitiet - der har efterforsket sagen mod firmaet.

- Vi mener, det er groft, at man i 24 tilfælde leverer mindre, end man opkræver betaling for. Det svarer til, at du får fyldt benzintanken op for 500 kroner, og det så viser sig, at der er mindre benzin i tanken, end du har betalt for, siger chef for Bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen.

Bedrageriet skal ifølge anklagen have stået på over en treårig periode fra 2010 til 2013.

Indgik forlig med kunde

Det var den malaysiske kunde, der fik mistanke om urent trav hos den danske olieleverandør og førte politiet på sporet af sagen.

Men det forurettede firma trak senere anmeldelsen tilbage, da der angiveligt blev indgået et forlig med det danske firma.

Det fik dog ikke Bagmandspolitiet til at lukke sagen ned.

- Strafferettens funktion er - på samfundets vegne - at sige, at her er noget, der er gået over stregen. Derfor har det forhold, at anmeldelsen er trukket tilbage, ikke nogen betydning. Det ses sjældent, men det ses, siger Morten Niels Jakobsen.

Anklagemyndigheden går efter at få idømt de to direktører fængselsstraf og frakendt retten til at udøve eller deltage i handel med brændstof.

Der er efter firmaets begæring nedlagt navneforbud i sagen. Spørgsmålet har efterfølgende været prøvet ved retten, og her har virksomheden fået medhold i, at pressen ikke må nævne navnet på hverken virksomheden eller de tiltalte.

Der er afsat 16 retsdage til sagen, og der forventes dom i juli.

Advokat Jacob Skude Rasmussen, der repræsenterer firmaet, siger, at han ikke har kommentarer til sagen.