Annonce:
Annonce:

Ombudsmanden besøger terrorsigtet pige i fængslet

Trods en generel ambition om at være så åben som mulig, afviser ombudsmanden at fortælle, hvad man konkret fik ud af besøget hos isolationsfængslet 15-årig i arresthuset

En 15-årig pige, der har siddet isolationsfængslet i flere uger, er ifølge Ombudsmanden blevet behandlet i arresten, som man kan forvente. (Privatfoto)
En 15-årig pige, der har siddet isolationsfængslet i flere uger, er ifølge Ombudsmanden blevet behandlet i arresten, som man kan forvente. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Det var usædvanligt, da en 15-årig pige midt i januar blev anholdt på sin privatadresse i Kundby ved Holbæk, hvorefter hun i al hemmelighed blev varetægtsfængslet af en dommer ved retten i Holbæk.

Lige så usædvanligt var det, at dommeren valgte at følge anklagemyndighedens begæring om, at en så ung pige skulle isolationsfængsles, så hun blev nægtet al kontakt med omverdenen.

Men mest usædvanligt var det, at end ikke politiets sigtelse er blevet kendt i offentligheden. Der skal normalt så meget til, før det kan lade sig gøre, at man plejer at tale om, at nationens sikkerhed er i fare, hvis sigtelsen bliver kendt.

Annonce:

Hemmelighedskræmmeriet har gjort, at pressen har været totalt afskåret fra at præsentere offentligheden for sagen, så andre end rettens personale og politiet kan få lejlighed til at vurdere rimeligheden i den vidtrækkende fængslingskendelse, og sådan bliver det også ved med at være ifølge Folketingets Ombudsmand, som på eget initiativ har været på besøg hos pigen.

15-årig pige fra Kundby er ude af isolation

Hensyn til pige og retskendelse
Det fortæller direktør Jonas Liisberg fra Ombudsmandens Børnekontor, som sammen med repræsentanter fra Institut for Menneskerettigheder og Dignity - Dansk Institut Mod Tortur har undersøgt, om pigen blev behandlet værdigt, hensynsfuldt og i overensstemmelse med sine rettigheder.

Annonce:

- Der er to aspekter i denne sag, som gør, at Ombudsmanden ikke kan udtale sig yderligere i denne sag. For det første gælder det hensynet til pigen selv, men derudover gælder det også hensynet til den kendelse, som en dommer har afsagt. Når en dommer har afsagt en kendelse, som den, der er aktuel her, så kan Ombudsmanden ikke gøre noget ved det. Vi har ikke været på besøg for at spørge ind til det strafferetslige. Når pigen er isolationsfængslet, så er hun det. Men vi har spurgt ind til de forhold, som hun er isolationsfængslet under, siger Jonas Liisberg til Ekstra Bladet.

OVERBLIK: Hvad er Kundbysagen?

Ifølge Ombudsmandens Børnekontor har besøgsholdet 'ikke konstateret forhold, der giver ombudsmanden grundlag for at foretage sig mere'. Og mere ønsker Jonas Liisberg slet ikke at fortælle.

Heller ikke selv om politi og anklagemyndighed ganske kort tid efter besøgsholdets ankomst ved arresten hos pigen valgte på eget initiativ at ophæve isolationsfængslingen, så pigen nu sandsynligvis er blevet overflyttet til en sikret ungdomsinstitution.

- Vi kan jo konstatere, at beslutningen blev truffet samme dag, som vi var på besøg, siger Jonas Liisberg.

Nabo efter sprængstof-aktion: 15-årig er meget indadvendt

Annonce:

Umuligt at få indsigt
Jonas Liisberg fortæller, at Ombudsmanden ikke ligesom offentlige myndigheder i øvrigt er omfattet af reglerne om offentlighed i forvaltningen, sådan så Ekstra Bladet ville kunne få indsigt i den dialog, der har været mellem Kriminalforsorg og Ombudsmanden samt mellem politiet og Ombudsmanden. Og selv om Ombudsmanden som institution forsøger at være så åben som muligt i alle sager for at gå forrest som et godt eksempel, så er der ikke noget at komme efter for journalister.

- Vil det betyde, at Ombudsmandens materiale i den aktuelle sag til alle tider vil være hemmeligt for offentligheden?

- Nej, det kan jeg ikke forestille mig. På et tidspunkt vil det være muligt at få mere at vide. Men indtil videre er det blevet vurderet, at vi ikke kan melde mere ud, siger direktøren.

Her er en flig af politiets sag mod 15-årig pige

Stadig fængslet
Den 15-årige pige har siddet varetægtsfængslet siden 14. januar, hvor hun blev anholdt, og hendes hjem ved Kundby, hvor hun bor med sin mor, blev ransaget i flere timer.

Ekstra Bladet erfarer, at der hos pigen er blevet fundet materiale som mistænkes for at være til brug for fremstilling af eksplosiver.

Også en 24-årig mand fra Aarhus, der på et tidligere tidspunkt er stået frem i pressen som syrienskriger, har meldt sig selv til politiet og er blevet varetægtsfængslet ved Retten i Holbæk.

Annonce:

Tidligere PET-chef undrer sig over mørklagt Kundby-sag

Det vides ikke, hvordan de to parter forholder sig til sigtelserne, eftersom der er såkaldt dobbeltlukkede døre i sagen, som betyder, at pressen blev bedt om at forlade retssalen, inden sigtelsen blev læst højt, og inden de sigtede fik lejlighed til at forholde sig til sigtelserne.

Den 15-årige pige har blandt andet på de sociale medier vist interesse for islam og krigen i Syrien. Men hun har til gengæld også som andre 15-årige vist interesse for neglelak og musik.

Både pigen og den 24-årige mand er foreløbig varetægtsfængslet frem til 9. februar. Mens pigen altså ikke længere er isolationsfængslet, så er den 24-årige stadig isoleret.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: