Annonce:
Annonce:

Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge: I dag falder dommen

Stærkt debatteret frifindelsesdom anket - dom i dag i Østre Landsret

Tidligere i år blev tre unge frifundet i en sag om voldtægt ved et forsamlingshus i Herfølge.
Foto: Jonas Olufson
Tidligere i år blev tre unge frifundet i en sag om voldtægt ved et forsamlingshus i Herfølge. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Krimi

I dag klokken 12.15 afsiger Østre Landsret efter planen dom i ankesagen, hvor tre unge mænd i foråret blev frikendt for voldtægt og forsøg på voldtægt en nat i september 2014 ved et forsamlingshus i Herfølge. Her blev der afholdt en fest for unge, hvor de fleste kendte hinanden fra enten sport eller lokalområdet.

Ifølge anklageskriftet var pigen ude af stand til at modsætte sig på grund af en kombination af insulinmangel og alkohol.

Tre unge frifundet for gruppevoldtægt - nu ankes sagen

Alle tre nægter sig skyldige, og da sagen i foråret kørte ved byretten i Roskilde blev de tre frikendt ensstemmigt af de tre dommere.

Sagen stærkt omdiskuteret
Dengang var sagen ganske omdiskuteret og der blev indkaldt til demonstrationer rundt om i landet i forbindelse med frifindelsen.

Pernille Skipper politianmeldt

Annonce:

Omstridt gruppevoldtægtssag ankes: Vi har fået nok af Danmarks voldtægtskultur

Sagen har været hård at komme igennem for alle sagens parter. Ud over selve retssagerne har også den meget medieomtale samt medfølgende debat tæret kraftigt på både de tiltalte og pigen.

Søster til offer i omstridt voldtægtssag: - Hun var ikke sig selv

Da sagen begyndte forrige tirsdag, tog de tre velklædte unge plads på anklagebænken.

Den tiltalte trio så trykkede, trætte og modfaldne ud.

Midt på eftermiddagen var det offerets tur til atter at vidne: En ung kvinde der på tidspunktet for sagen var 17 år.

Voldsomt pres på pigen
Som ved byretssagen skete det for lukkede døre, hvor også de tre tiltalte var ført uden for døren.

I godt en time sad hun i retslokalet og forklarede sig.

På et tidspunkt blev det tilsyneladende for meget for hende.

Annonce:

De tre forsvarere blev sendt ud, og et nært familiemedlem blev hentet ind i retslokalet, hvor hun befandt sig med sin bistandsadvokat, Helle Hald.

Efter et kvarters tid eller mere kunne retssagen genoptages.

Den pågældende aften i september 2014 var pigen taget til fest med sin søster. Her mødte hun A, som hun kendte fra tidligere.

Tiltalt i omstridt voldtægtssag: Store drenge ledte efter dem, der havde gjort det

De talte sammen og dansede, ligesom der også blev drukket blandt andet shots.

Omkring midnat gik de udenfor, og under sagen har A forklaret, at det var for at få sex.

De gik hen til et træ, hvor de kyssede og fumlede, men på et tidspunkt fik pigen det meget skidt.

Hun faldt ned på hug og var næsten bevidstløs, forklarede den unge mand.

Han fik stablet hende op, og han fulgte hende væk fra stedet.

Forklarer sig forskelligt
Undervejs mødte de B og C, og under retssagen har A forklaret, hvordan han spurgte de to om ikke de ville passe på hende. Og så gik han sin vej.

Annonce:

Søster til offer i omstridt voldtægtssag: - Hun var ikke sig selv

Omvendt benægter B og C, at A skulle have sagt sådan.

Begge har forklaret, hvordan C begyndte at kysse med pigen. Og kort efter tog hun ifølge B og C's forklaring initiativ til, at de skulle hen bag en hæk og have sex.

Festen blev holdt en fredag aften. Søndag var pigen med sin familie til undersøgelse på et sygehus, og og om mandagen blev sagen meldt til politiet.

Grunden til, at det første skete om mandagen var fordi, der på det tidspunkt ville være mere personale, så anmeldelsen kunne håndteres bedre.

Under sin afsluttende procedure i ankesagen sagde senioranklager Karen Vistisen, at offeret var så påvirket af alkohol og mangel på insulin, at hun ikke magtede at sige fra.

- Hun beskrev det som at befinde sig i en klokke. Hun havde ikke kræfter til at kæmpe imod, siger anklageren om pigens forklaring, der blev afgivet for lukkede døre.

Annonce:

Anklager: Det var ikke frivilligt
Samtidig har Karen Vistisen mere end almindeligt svært ved at tro, at pigen frivilligt skal have haft sex med de dengang 17-årige drenge, sådan som de hævder.

- Det var hendes seksuelle debut. Man skal aldrig sige aldrig. Men det forekommer usandsynligt, at (pigens navn, red.) skulle vælge at have sin seksuelle debut på den her måde.

Til at starte med skal en af de tiltalte, ifølge anklagen, have ført sit offer ud fra festen og forsøgt at voldtage hende op ad et træ. Efterfølgende skal han have overladt den sagesløse pige til to kammerater, der både havde oralsex og samleje med hende bag en busk.

- Hun har beskrevet, hvordan hun blev lagt ned, at hendes trusser blev taget af, og at hun fik presset noget ind i munden, mens den anden begyndte samleje. Det gjorde rigtig ondt. Hun forklarede, at det varede et minuts tid, og så gik hun helt i sort, siger anklageren.

Annonce:

Alle de tiltalte erkender, at de i varierende grad var sammen med pigen - men at hun var helt med på den. Dog siger den ene, at pigen pludselig fik det så dårligt, at han måtte opgive sit forehavende. Hun var ikke i stand til at have sex, mener han.

Omvendt insisterer kammeraterne, der tog over, på, at hun virkede nogenlunde fattet. Hertil kommer, at det ifølge disse to tiltalte var pigen, der tog initiativ. Samtidig har de erkendt, at de hverken talte med hende eller vidste, hvad hun hed.

- Når man hører M og C's forklaringer, lyder det nærmest som en drøm for en teenagedreng. At møde en pige, man ikke kender, og som man ikke behøver tale med. Og ikke nok med det, så tager hun også initiativ til sex, lyder det ironisk fra anklageren.

Hun mener, at de unge mænd bør idømmes en straf på mindst 12 måneders fængsel.

Forsvarer: Pigens forklaring holder ikke
Omvendt forklarede forsvarerne, at han ikke mente, man kunne stole på pigens forklaring.

- Man er nødt til at tænke over, hvorfor hun anmelder det her, sagde advokat Simon Hauch, forsvarer for B, under sin afsluttende procedure torsdag eftermiddag i sidste uge.

Annonce:

Både han selv og hans kolleger anser det som værende sandsynligt, at pigen efter festen vågnede op med moralske tømmermænd.

- Man kan ikke udelukke, at hun gerne har villet finde en forklaring på, hvorfor hun havde sex med flere drenge. Jeg ved godt, at det kan forekomme stødende, men jeg synes faktisk, at det er et reelt spørgsmål, lød det fra advokat Simon Hauch.

Forsvarsadvokaterne mener desuden ikke at have set beviser for anklagerens påstand om, at pigen var så påvirket af alkohol og mangel på insulin, at hun ikke var i stand til at sige fra.  Blandt andet har Retslægerådet ikke med sikkerhed kunnet bekræfte, at mangel på insulin og den alkohol, hun havde drukket, har haft betydning for hendes eventuelle mangel på bevidsthed.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: