Omstridt advokat idømt fængsel og frakendes bestallingen i to år

Kontroversiel sønderjydsk advokat dømt ved Retten i hjembyen Sønderborg

Advokat Hans Boserup er ved Retten i Sønderborg idømt fængsel. (Foto: Erik Kragh)
Advokat Hans Boserup er ved Retten i Sønderborg idømt fængsel. (Foto: Erik Kragh)

Den sønderjyske advokat Hans Boserup er idømt 60 dags fængsel og frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed i to år.

Det fremgår af en dom fra byretten i hjembyen Sønderborg.

Advokaten er blevet dømt for at have afgivet falsk vidneforklaring, for at have videregivet politioplysninger til klienter og for at have overtrådt færdselsloven.

Ud over fængselsstraffen er advokaten blevet idømt en bøde på 12.000 kroner.

Dommen svarer til, hvad anklager Bolette Nørbjerg fra Syd- og Sønderjyllands Politi slog til lyd for under sin procedure.

Hans Boserup har nægtet sig skyldig i alle forhold.

Overfor Ekstra Bladet har han bestridt, at han skulle have afgivet falsk forklaring i en sag om trusler mod en politimand.

Han mener, det er politimanden og en retsbetjent, der har løjet. Hans Boserup nægter også at have videregivet myndighedsoplysninger til sine klienter.

Advokat Hans Boserup er den advokat i Danmark, som Advokatnævnet har tildelt de største sanktioner. Seneste lød på 150.000 kr. (Foto: Erik Kragh/Polfoto) Krimi Er han Danmarks værste advokat?

I forholdet om påkørsel af en bil på en p-plads ved et supermarked i Sønderborg skriver han, at der var tale om en 'let berøring', og at han kørte fra stedet, 'da der umuligt kunne være sket skade'.

Den bil, Boserup er tiltalt for at have påkørt med sin Renault Twizy, tilhører i øvrigt et voldtægtsoffer fra en sag, hvor Boserup var forsvarer for den nu dømte gerningsmand.

I forbindelse med samme voldtægtssag idømte Advokatnævnet ham sidste år en bøde for på facebook at have skrevet, at 'pigerne, og de piger, der støtter dem, på Facebook mest præsenterer sig som lækre kropsduer, der virker, som ønskede de at blive spist'.

I fjor blev Hans Boserup dr.jur ved universitetet i svenske Uppsala. (Foto: Privatfoto)
I fjor blev Hans Boserup dr.jur ved universitetet i svenske Uppsala. (Foto: Privatfoto)
 

I fjor udstak Advokatnævnet ham endnu en bøde at være trådt over stregen, da han på Facebook postulerede, at en kvinde og hendes mor havde afgivet falsk forklaring i en voldtægtssag.

På facebook skrev Boserup i går følge kommentar til dagens retssag:

'I morgen begynder så tre dages retssag mod mig for afgivelse af falsk forklaring til fordel for en klient og for at have sendt klienter politirapporter. Jeg skal miste min bestalling i tre år påstår anklagemyndigheden.'

Advokat Hans Boserup fra Sønderborg har overtrådt god advokatskik fastslår Vestre Landsret. (Foto: Erik Kragh). Krimi Sønderjysk advokat får nedsat bøde for regelbrud

'Men anklagemyndigheden har en håbløs sag, der burde være færdig på en dag, og det ved de udmærket. Men bare anklagen får pressen op på mærkerne og giver større overskrifter end dommen om frifindelse.'

'Og selvom anklagemyndigheden ikke kan få dom over mig, så har de magt til at holde mig i retten og afskære mig fra at tjene penge eller bistå mine klienter i tre dage. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.'

Sagen fortsætter 29. marts, ligesom der også er afsat 3. maj til sagen.

Overfor Ekstra Bladet har han tidligere tilkendegivet, hvordan han mener, at dele af pressen - blandt andet Ritzau - har et horn i siden på ham.

Sidste år fik han desuden en bøde fra Advokatnævnet på 100.000 kr ’for at have tilsidesat god advokatskik ved at gå videre end berettiget til af sin klients interesser’, lyder det.

Ifølge nævnets opfattelse filmede han - eller lod som om han filmede - fogedens forsøg på i fogedretten at få nogle børn udleveret til deres mor i en forældresag. Og dermed optrappede han den i forvejen stærkt konfliktfyldte sag. Fogedretten havde ellers nedlagt forbud mod at filme.

Desuden var der klaget over, at Boserup i sine indlæg til Advokatnævnet vedholdende har påstået, at fogeden ikke korrekt har gengivet hændelsen i fogedretten i fogedbogen.

Politiet tilfredse med dom
Advokaturchef Jakob Beyer fra anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi er tilfreds med dommen.

- Det er sjældent, at vi har sager, hvor vi er nødt til at rejse tiltale mod en advokat for falsk forklaring og misbrug af stilling. Det har vi gjort i det her tilfælde, og retten har fulgt os i hovedparten af påstandene, siger Jakob Beyer.

Ifølge anklageskriftet var Boserup tiltalt for at have videregivet politiakter fra verserende straffesager i to tilfælde, men retten har kun dømt for det ene forhold.

Hans Boserup har nægtet sig skyldig i alle forhold. Han oplyser, at han har anket dommen til landsretten.

- Dommen er forkert på alle punkter, og selv om man lagde bevisresultatet til grund, kan det ikke bære sanktionen, skriver Hans Boserup i en skriftlig kommentar til dommen.

Forsvarer: En hård dom
Hans forsvarer, advokat Thorbjørn Philippsen, finder, at der er tale om en 'meget hård' dom.

Han hæfter sig ved, at Boserup er dømt for at have afgivet falsk vidneforklaring. Det var i en sag, som ligger flere år tilbage, og hvor Boserup beskrev, at to betjente havde været unødigt hårdhændede over for en tiltalt.

- Det er meget vidtgående at dømme for det her, og det har den konsekvens, at du som vidne i fremtiden har et sværd hængende over hovedet, siger Thorbjørn Philippsen.

- Hvis du mener at have set en person været nede og ligge to gange, mens andre kun har set det én gang, så bliver du ikke kun dømt for falsk forklaring, men du får også frataget dit levebrød.

- Jeg vil da være lidt nervøs, hvis jeg skal vidne fremover, siger Thorbjørn Philippsen.