Annonce:
Annonce:

Ondt blod i København: Kamphaner strides på ord

Islamkritikere anført af Lars Hedegaard og britisk rebel taler og demonstrerer på Axeltorv. Fem anholdt i forbindelse med demonstrationen

Du kan se private optagelser fra demonstrationen her. Video: Torsten Ruus
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Opdateret klokken 16.21: Politiet har oplyst på Twitter, at demomstrationen nu er slut, og de fleste er taget hjem med toget.

Fem blev anholdt, da en anti-islamistisk demonstration og en moddemonstration satte præg på centrale gader i det indre København lørdag eftermiddag.

Politifolk var  mødt talstærkt op til en demonstration på Axeltorv ved Paladsteatret i Københavns hjerte arrangeret af den stærkt islamkritiske bevægelse Pegia, der i Danmark kalder sig 'For Frihed'.

7 salatfade og 5 mandskabsvogne og et utal af uniformerede blå og grønklædte betjente stod i grupper ved Axeltorv, som blev afspærret med mineringsstrimmel forud for arrangementet, der begyndte klokken 14.

Annonce:

Lars Hedegaard er også ankommet til Axeltorv og beskyttes af politiet. Han fortæller til Ekstra Bladet, at han er helt tryg. (Foto: Anthon Unger)
Lars Hedegaard er også ankommet til Axeltorv og beskyttes af politiet. Han fortæller til Ekstra Bladet, at han er helt tryg. (Foto: Anthon Unger)

På talerstolen stod forfatterne Lars Hedegaard, der tidligere har været udsat for attentatforsøg, og hans svenske søster i ånden Ingrid Carlqvist.

De fik farverigt selskab af den britiske jurist Gavin Boby, der i sit hjemland er kendt for nidkært at bekæmpe opførelse af moskeer. Mandens drivkraft er, at han føler sig overbevist om, at imamer systematisk ansporer deres tilhængere til pædofili og seksuelt misbrug.

I forbindelse med demonstrationen havde Københavns Politi indkaldt ekstra mandskab til at komme gennem lørdag på grund af demonstrationen og en anmeldt moddemonstration på Vesterbro Torv.

Desuden formodes det, at politiet ydede VIP-beskyttelse til de to talere.

Se mere fra demonstrationen her (Video: Torsten Ruus)

Demonstranterne fra Vesterbro Torv ankom klokken 14 til Axeltorv, hvor der blandt andet blev råbt 'ingen racister i vores gade' og 'fuck Pegia'.

Politiet brugte betydelige ressourcer på at holde grupperne adskilte, meldte Ekstra Bladets mand på stedet.

Annonce:

For to uger siden førte en lignende demonstration til uro og skarpe orddueller i noget, der mest af alt mindede om verbal gadekrig.

I den forbindelse var hovedtaleren den britiske højreaktivist Tommy Robinson, som i sin tid var med til at grundlægge English Defence League.

Han blev sendt retur til London med fucklfingre og den meget lidt gæstfrie opfordring:

'Fuck off, Tommy!'

Situationen i indre by kompliceres af, at grupper med tilknytning til den yderste venstrefløj satte sig i bevægelse og gik mod Vesterbro Torv.

- De kan brøle, som de vil. Jeg føler mig helt tryk. Vi har heldigvis ytringsfrihed i Danmark, sagde Lars Hedegaard til Ekstra Bladet klokken 14.20, som ventes at holde sin tale snart.

Københavns Politi har også i aften et arrangement, der kræver ekstra mandskab i form af den store landsindsamling til fordel for flygtninge. Her forventes et antal betjente på plads i Tivoli.

Klokken 14.45 melder Københavns Politi på twitter, at talerne ved demonstrationen er færdig, og at demonstrationerne nu bevæger sig videre og væk fra Axeltorv.

Fem blev anholdt i forbindelse med demonstrationerne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: