Opfordring til danskere i Saudi-Arabien: Søg rådgivning

Rejsevejledning til Saudi-Arabien er blevet opdateret efter video, hvor IS-tilhængere påstår at skyde dansker

Udenrigsministeriets Borgerservice har tirsdag opdateret sin vejledning til danskere, der befinder sig i eller overvejer at rejse til Saudi-Arabien.

Det sker "i lyset af udviklingen efter skudepisoden" i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh, 22. november. Her blev en dansk Arla-ansat skudt, da han var på vej hjem fra arbejde i sin bil, og tirsdag påstod tilhængere af Islamisk Stat (IS) i en video, der ikke er blevet verificeret, at de stod bag skyderiet mod danskeren.

Selve sikkerhedsniveauet i rejsevejledningen er ikke blevet ændret.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fortæller, at opdateringen af vejledningen blandt andet fokuserer på, at danske virksomheder i landet skal tjekke sikkerheden.

- Opdateringen går ud på, at man opfordrer virksomheder til at tjekke de konkrete sikkerhedsprocedurer med de sikkerhedsrådgivere, de har. Og hvis de ikke har nogen sikkerhedsrådgivere, skal de sørge for at få det, siger Lidegaard i forbindelse med et udenrigsministermøde i Nato tirsdag.

- En enkelt episode er normalt ikke nok til at hæve det generelle sikkerhedsniveau i rejsevejledningerne, men der bliver selvfølgelig holdt et ekstra skarpt øje med situationen, siger Martin Lidegaard.

Danske enkeltpersoner opfordres desuden til at søge rådgivning, hvis de ikke har adgang til det via deres arbejde.

Hverken saudiarabiske eller danske myndigheder er klar over, hvad motivet bag angrebet på danskeren er.

- I lyset af den uafklarede situation opfordres danskere i Saudi-Arabien til at udvise særlig opmærksomhed om alle forhold, der vedrører sikkerhed i dagligdagen, herunder rutiner i forbindelse med transport, indkøb og anden offentlig færdsel samt adgangsforhold til arbejdsplads og bolig, hedder det i rejsevejledningen.

Danskeren, som blev skudt, er siden blevet opereret og er i bedring.