Annonce:
Annonce:

Ord for ord: Læs ALLE spørgsmål og svar fra politiet om torso-fund

Københavns Politi afholdt onsdag formiddag pressemøde om fundet af dele af liget af Kim Wall. Her kan du læse hele pressemødet

Annonce:
Følg Krimi

Drabschefen i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, var onsdag klokken 9 vært for et pressemøde om den såkaldte ubådssag, hvor man nu har konkluderet, at den torso, der mandag aften blev fundet i vandet, er identisk med den forsvundne journalist Kim Wall.

Herunder kan du læse en komplet udskrift af formiddagens pressemøde.

Jens Møller: Godmorgen. Jeg vil gerne starte med at udtrykke min største medfølelse med Kim Walls pårørende, som jeg i nat måtte give den definitive meddelelse, at vi nu har et match mellem Kim Wall og den torso, som blev fundet i forgårs.

Annonce:

Vi gjorde allerede det lørdag den 12., da vi var hos Kims familie for at underrette om at Kim ikke var fundet i ubåden, der sikrede vi henholdsvis en hårbørste og en tandbørste for den vej igennem at kunne finde hendes DNA. Det DNA er i går blevet sammenholdt med DNA-materialet, der er udtaget af den krop, som vi har holdt en obduktion på i går, og der er et sammenfald, der siger at det er én og samme person. Ydermere har vi lavet en sammenligning med blod fundet i ubåden, og der er også et match. Så vi har således et ens DNA-match fra en hårbørste og tandbørste tilhørende Kim Wall, fra blod i ubåden, og fra den torso, som vi har obduceret i går.

Omkring obduktionen kan jeg tilføje, at det ser ud som om, at der er - eller der er nogle skader på torsoen, som ser ud til at være blevet bevidst tilført, for at sikre, eller et forsøg på at sikre, at luft og gasser skal passere ud af kroppen, således at man ikke vil drive eller hæve sig fra havbunden. I samme boldgade er der på kroppen fæstnet noget metal, angiveligt for at sikre at kroppen har drevet til bunden.

Det betyder selvfølgelig for os et relativt stort gennembrud i vores efterforskning. Vi håber at vi nu kan gå ind i en mere støt og rolig fase af efterforskningen. Vi leder selvfølgelig stadig efter de resterende dele fra kroppen. Det gør vi primært ved Beredskabsstyrelsen, som i dag kommer og deltager i en større eftersøgning til søs. Både kystnært med personale i støvler, og med personale, der ligger og dykker.

Annonce:

Det var det meget korte, jeg havde at sige nu. Skulle der være spørgsmål - det kan jeg se (navn, red.) har.

Journalist: Er der noget nærmere om dødsårsagen på nuværende tidspunkt?

Jens Møller: Nej, vi har ikke nogen klar dødsårsag endnu, og vi har kun fået en foreløbig melding, som mine efterforskere skriver ned, ved obduktionen, og nu skal retsmedicineren i gang med et længere udredningsarbejde og beskrive selve resultatet fra obduktionen, og så må vi vente og se. Det var sådan, at der var tale om en meget lang og kompliceret obduktion på grund af de afsavede lemmer og så videre, og den var faktisk gennemført fra klokken 10 til klokken 22 i går.

Journalist: Kan du sige mere om det metal, der var fæstnet til hende?

Jens Møller: Nej, det vil jeg af hensyn til efterforskningen ikke sige mere om.

Journalist: Kommer man til at lede efter flere kropsdele i havet? Vil man fortsætte eftersøgningen?

Annonce:

Jens Møller: Ja vi søger kystnært i relation til at finde noget, der er drevet ind. Vi søger i net, og så vil vi gennemføre eftersøgninger i det omfang, det vil give mening, ud fra andre oplysninger, vi måtte få i sagen.

Journalist: Har I hele tiden vist, I ledte efter et parteret lig, ud fra den forklaring, der er givet i grundlovsforhøret?

Jens Møller: Vi har formodet, at vi ledte efter en død person. Det er, hvad jeg vil sige om det lige nu.

Journalist: I var ude i går og sige, at det her blev betragtet som, at det havde forbindelse til denne sag. Kan det betyde, at han har sagt noget andet i forhold til...

Jens Møller: Nej, han er ikke afhørt, og vores forbehold i de sidste to døgn, efter at denne krop blev fundet, har selvfølgelig været et forbehold for at være helt sikre, inden vi går ud og siger, at det er én og samme sag. Vi har kørt det som to adskilte sager, men det gør vi fra i dag ikke længere.

Journalist: Giver det her anledning til at kigge på tidligere, altså gamle sager?

Annonce:

Jens Møller: Det er klart, vi genopfrisker altid, hvad der måtte være af gamle sager. Konkret har vi en sag fra 1987, tror jeg, hvor en japansk turist bliver fundet som torso i Københavns havn. Den har vi da noteret os, og sådan gør vi altid helt standard i drabssager. Der ser vi altid, om der er noget, der kan være relateret til samme sag.

Journalist: Ved I hvem (uklart)?

Jens Møller: Vi ved flere ting om det, men det er ikke noget, jeg vil komme ind på nu. Vi skal ikke afslutte efterforskningen, nu skal vi have god tid og fred og ro og lave arbejdet den vej, og det tager tid.

Journalist: Men I har ikke fundet remedier i ubåden, som kan være brugt til parteringen?

Jens Møller: Vi har ikke yderligere kommentarer til yderligere fund, ud over at vi har fundet blod i ubåden, der matcher selve torsoen og hårbørste og tandbørste.

Journalist: Kan du fortælle nærmere omstændigheder om det blod I har fundet i ubåden?

Annonce:

Jens Møller: Nej altså, ubåden har været fyldt af 38.000 liter vand cirka, og det betyder selvfølgelig noget for det blod, der kunne være i båden, men vi har fundet blod fast, og det betyder jo, at man angiveligt har ligget, eller at der har været noget størknet blod, som man kunne finde, men jeg kan ikke i detaljer sige det, vi har ikke fået erklæringer på det endnu.

Journalist: Kan fundet af kroppen ændre noget på sigtelsen?

Jens Møller: Det er klart, at anklagemyndigheden vil vurdere, om der skal ske noget i relation til de sigtelser eller fængslingsgrundlag, men det er ikke noget, jeg har indflydelse på, det er anklagemyndigheden, der vurderer det.

Journalist: I lavede også tekniske undersøgelser på Peter Madsen, da I anholdt ham. Har de undersøgelser vist, om han er relateret til Kim Walls død?

Annonce:

Jens Møller: Vi har i går fået fremstillet nogle hasteundersøgelser. Som pressen selv er inde på, er det meget usædvanligt og omkostningstungt, og det gør vi kun én gang om året. Det har vi valgt at gøre med torsoen, fordi det var af afgørende betydning. Det har vi naturligvis ikke valgt at gøre på alle de andre DNA-undersøgelser, der er. Der får vi først svaret løbende, og det vil sige to-tre uger.

Journalist: Kan du forklare, hvordan den seneste efterforskning stemmer overens med den forklaring, Peter Madsen er kommet med?

Jens Møller: Nej, det kan jeg ikke kommentere på. Der er stadig en dørlukning. Vi har været ude og få byretten til at ophæve, at Peter Madsen har forklaret, at der er sket en ulykke, og Kim Wall er død om bord på ubåden, og det er hvad jeg kan sige om det.

(Journalists spørgsmål bliver overdøvet, men Jens Møller besvarer det)

Jens Møller: Det er noget, som anklagemyndigheden løbende afgør, og det forholder de sig løbende til. Det er ikke noget, jeg har med at gøre.

Journalist: Peter Madsen forklarede selv, at han havde Kim Wall med på ubåden. Hun arbejdede for et amerikansk magasin. Har I været i kontakt med det pågældende magasin, og hvad siger de?

Annonce:

Jens Møller: Nej, det har vi ikke på nuværende tidspunkt.

Journalist: Har I informationer om, at hun var tæt på at aflyse turen?

Jens Møller: Nej altså, alle de indledende ting vil jeg ikke kommentere på i dag. I dag synes jeg, vi skal forholde os til, at vi har dette DNA-match, og for os er det et gennembrud i efterforskningen. Nu kan vi lægge de to sager sammen, og så efterforsker vi stille og roligt den vej rundt og skal have opbygget alle de oplysninger, der måtte findes.

Journalist: Skal I tale med Peter Madsen igen på baggrund af det, I har fundet i ubåden?

Jens Møller: Det er klart, at for os er det selvfølgelig interessant at tale med Peter Madsen, men jeg er ret sikker på, at hans forsvarer og han selv skal have en snak sammen, og så må de jo afgøre, hvornår de har lyst til at tale med os.

Journalist: Og I er sikker på, der kun var de to om bord på ubåden?

Jens Møller: Ja, det er vi sikre på.

Annonce:

Journalist: Kommer der flere sigtelser, der bliver føjet til, såsom usømmelig omgang med lig?

Jens Møller: Det er helt klart, at vi selvfølgelig vurderer på, hvad der skal sigtes på, og det du er inde på der lyder som en nærliggende sigtelse, der også vil blive rejst, men den debat tager vi også vi Peter Madsen og hans forsvarer, når vi en gang sidder ansigt til ansigt med dem.

Journalist: Nu tænker man selvfølgelig, hvad kan motivet være? Er I kommet nærmere det?

Annonce:

Jens Møller: Jeg vil på intet tidspunkt spekulere i et motiv. Vi efterforsker selvfølgelig bredt, det skal vi gøre, og selvfølgelig er det også rigtig interessant for os, et motiv. Og i den boldgade er det også meget interessant for os, at befolkningen stadig er klar over, at vi gerne vil have hjælp fra forskellige sider. Er der nogen, der har oplysninger, som man tænker kan være interessante for politiet, så skal man ikke tænke, at nu er det hele opklaret. Vi vil stadig rigtig gerne have hjælp om de personer, som er impliceret i det her, og vi vil også rigtig gerne have hjælp  fra folk, der kan hjælpe os med at finde de resterende dele af Kim Wall.

Journalist: Den kæde, eller det metal, der bliver fundet på Kim Wall, kan du beskrive det?

Jens Møller: Det var fæstnet på kroppen, vil jeg sige. Så kan jeg ikke sige andet end det.

Journalist: Kan du prøve at beskrive for os, hvilke overensstemmelser, der er mellem det fund af denne her torso, og de forklaringer I allerede har fået, og hvad der eventuelt måtte være af mis-match?

Jens Møller: Nej, det kan jeg ikke komme ind på. Det er omfattet af den dørlukning der er. Jeg kan ikke sige mere om Peter Madsens forklaring på nuværende tidspunkt.

Journalist: Men kan du sige, hvor der er overensstemmelser mellem det, han har forklaret, og det at I finder torsoen?

Annonce:

Jens Møller: Der er to overensstemmelser. Overensstemmelserne er, at Peter Madsen har forklaret, at der er sket en ulykke, og at Kim Wall er død om bord på ubåden. Og den anden overensstemmelse er, at han siger, han har begravet hende i havet. Og det har vi nu fået bekræftet, at hun er skyllet i land efter at have opholdt sig i havet. Og så kan jeg ikke sige mere om det.

Journalist: Er der fundet andet DNA på torsoen fra andre personer end Kim Wall?

Jens Møller: Der er i hvert fald ikke noget, der er analyseret på nuværende tidspunkt, som stammer fra andre personer.

Journalist: Du har tidligere fortalt, at I har fået genskabt den rute, som ubåden har sejlet. Og den rute har I også ledt langs med ved hjælp af Forsvarets dykkere. Den rute, passer det med den, Peter Madsen selv har givet jer?

Jens Møller: Det er jo en del af det, der er omfattet af dørlukningen fra den første forklaring i retten, så det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.

Journalist: Men tyder noget på, at den torso I har fundet, har ligget de steder, hvor Peter Madsen siger, han har været?

Annonce:

Jens Møller: Jeg vil ikke kommentere og spekulere mere i det. Jeg synes, at dagens nyhed er, at vi har det her match, og at vi nu skal efterforske videre, og så må vi tage den derfra.

Journalist: Hvordan kommer efterforskningen til at foregå nu?

Jens Møller: Vi har jo en masse mennesker, vi skal ud at afhøre, og vi har fået rigtig mange henvendelser fra borgere, og der er stadigvæk en del af dem, vi skal ud at afhøre. Så er der stadigvæk eftersøgningen af ligdele, og så bliver det selvfølgelig at afvente en masse tekniske erklæringer.

Annonce:

Jeg vil gerne tilføje, der var et spørgsmål om, hvorvidt der var fundet andet DNA fra torso. Det er jo sådan, at det DNA, der er sikret, er en del af kroppen, altså det er noget muskulatur, der er sendt til undersøgelse. Der er ikke på kroppen sikret andet DNA. Det er også som retsmedicinere var ude i går at sige i pressen, at det er tvivlsomt, at der overhovedet kan findes DNA, efter at torso har opholdt sig i vandet så længe. Men selvfølgelig er det forsøgt, men det resultat får vi først om et stykke tid.

Journalist: Er der tegn på noget seksuelt?

Jens Møller: Det har jeg ingen kommentarer til.

Journalist: Er der fundet andre effekter eller klæder, som kan kobles til Kim Wall?

Jens Møller: Ikke på nuværende tidspunkt. Jeg tror, at det var mødet for nu. Jeg vil sige tak for jeres interessse.

Politiet efter torso-fund: Denne gamle drabssag kigger vi på

Kim Wall fundet død og parteret: Her er kvinden, der skal forsvare Peter Madsen

Verden går i breaking over dansk ubådssag

Nu taler Peter Madsens forsvar: Positivt med identifikation

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: