Otte ton kokain beslaglagt i Columbia

Colombias politi får fingre i historisk stort kokain-læs. Det er en rekordfangst i landet

Politiet i Colombia har nappet den største mængde kokain nogensinde fra kriminelle, da betjente søndag kunne konfiskere otte ton af det euforiserende stof.

Det oplyser landets præsident, Juan Manuel Santos, på det sociale medie Twitter.

- Tillykke til Colombias politi: I en aktion i Turbo blev der beslaglagt den største mængde i vores historie, skriver præsidenten.

De i alt otte ton kokain er blevet taget fra den kriminelle gruppering Usuga Clan, der ifølge nyhedsbureauet AFP er Colombias største organiserede ring af kriminelle.

I en udtalelse fra politiet oplyses det, at betjente gjorde det historiske fund i den nordvestlige Uraba-region tæt på grænsen til Panama. Kokainen var gemt på en bananplantage, skriver AFP.

Tre mistænkte i sagen er blevet anholdt, mens tre andre undslap, meddeler politiet.

Forsvarsminister Luis Carlos Villegas oplyser, at knap 1,5 ton af det samlede kokainfund var pakket "og klar til at blive sendt ud på eksportmarkedet".

Han nuancerede rekorden ved at sige, at otte ton konfiskeret kokain er det største fund på landjorden, men det kan ikke afvises, at der er blevet beslaglagt en smule større lagre på havet.

Det vurderes, at der årligt bliver produceret flere hundrede ton kokain i Colombia, hvoraf godt halvdelen bliver konfiskeret af myndighederne.

Kokainen fra Colombia finder ofte vej til USA og Europa via ruter i Venezuela, Mellemamerika, Mexico og over Det Caribiske Hav eller Atlanterhavet.

Colombias regering og hær har i årevis slået hårdt ned på landets ulovlige produktion af kokain. Den marxistiske oprørsgruppe Farc er blandt de grupper, der finansierer sine aktiviteter med penge fra salg af kokain.

Usuga Clan er dog ifølge de colombianske myndigheder en gruppe, der opstod ud af højreorienterede paramilitser for cirka et årti siden. Medlemmerne står angiveligt bag smugling af tonsvis af kokain til Centralamerika og USA.