Over 100 snydt: Mødte op til job, der ikke eksisterede

Der var afholdt jobsamtaler og underskrevet kontrakter, men da de mødte op var der hverken virksomhed eller arbejdsplads

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Det skulle have været starten på en ny karriere i et nyt år, men endte med en lang næse i det, der er årets foreløbigt største fupnummer i Sverige.

Omkring 100 personer mødte mandag op til det, som de troede bød på første arbejdsdag og fælles informationsmøde hos det, der skulle være en nystartet virksomhed i Växjö.

Problemet var bare, at der hverken var virksomhed eller arbejdsplads.

Forud var gået både jobsamtaler og underskrevet kontrakter, så overraskelse og chok gik hånd i hånd mandag morgen, hvor politiet endte med at troppe op foran den lagerbygning, som skulle have huset virksomheden.

Den er ejet af firmaet Alwex.

- Jeg forstår ikke, hvad man skulle kunne få ud af det her. At lokke så mange mennesker. Jeg har talt med flere, som har sagt deres job op for at begynde på det her job, som så ikke eksisterer. Det er meget mærkeligt, forklarer direktør hos Alwex, Mats Lundmark til nyhedsbureauet TT. 

Politiet behandler sagen som bedrageri, og kriminalinspektør Börje Svensson ved politiet i Kronoberg, der dækker Växjö, bekræfter over for Smålandsposten, at man har konkret mistanke mod en 43-årig lokal mand.

- En efterforskning er i fuld gang, siger han.

43-årig allerede under efterforskning for bedrageri
Ifølge Smålandspostens oplysninger havde den 43-årige præsenteret en historie om, at den nye virksomhed havde tætte relationer til Alwex, og man derfor startede op med lagervirksomhed i deres lokaler.

Den 43-årige er i forvejen kendt af politiet. Allerede inden den aktuelle sag var han under efterforskning for flere bedragerisager.

Hvorfor han skulle have lovet op mod 130 personer med job, står fortsat hen i det uvisse. Dermed er står det heller ikke helt klart, hvad han vil ende med at blive sigtet for. Umiddelbart har der ikke været en økonomisk gevinst at hente i at love så mange mennesker arbejde.

- Et eller andet sted er der tale om bedrageri, men så skal der også være tale om bevidst at skade nogen for egen vinding. Det er lidt svært at gennemskue lige nu, siger Börje Svensson.

- Vi må se på hver enkelt ansættelse. Der kan gemme sig flere ting i det her.