Over 300 evakueret: Tre har alvorlige skader

Krydstogtskibet 'Viking Sky' skal slæbes til Molde søndag ved daggry, oplyser redningsleder

Over 300 evakueret: Tre har alvorlige skader

Allerede lørdag blev de første mange redningshelikoptere sendt ud for at evakuere de mange passagerer. Video: AP/Odd Roar Lange, Thetravelinspector.no

Det er indtil videre lykkedes at evakuere over 300 af de omkring 1300 personer, der er om bord på det nødstedte norske krydstogtskib 'Viking Sky'. Tallet stiger løbende.

Det oplyser politiet i Møre og Romsdal til den norske avis VG tidligt søndag morgen.

Gense hele lørdagens drama her.

I alt tre helikoptere er i færd med at evakuere personerne om bord på skibet.

- Helikopterne evakuerer omkring 15 personer ad gangen. Vinden er svagere, og situationen om bord er roligere nu, end den var i går aftes, siger redningsleder Eirik Walle til nyhedsbureauet NTB.

Evakueringen foregår ved, at én person ad gangen hejses op i en helikopter.

17 af de evakuerede er bragt til hospitalet med skader, hvoraf tre er kommet alvorligt til skade, bliver det søndag formiddag oplyst på et pressemøde.

Omkring klokken to lørdag eftermiddag fik politiet i Møre og Romsdal besked om, at krydstogtskibet på vej fra Tromsø til Stavanger havde fået motorproblemer omkring Hustadvika.

Siden da har helikoptere været i færd med at evakuere de i alt 1373 personer om bord. 915 personer er passagerer.

Nu sejler det
Natten til søndag kom der gang i tre af skibets fire motorer, oplyser Eirik Walle. Skibet er ved egen drift på vej mod Molde.

- Situationen er stabil. Der er godt gang i maskineriet, og der er god kontrol om bord, siger han til VG.

Han oplyser videre, at planen er, at krydstogtskibet søndag ved daggry skal slæbes det sidste stykke til Molde. Det kan tage flere timer. Samtidig virker tre af motorerne igen, og derfor kan skibet også sejle lidt selv.

En storm i området mellem Trondheim og Molde har gjort det til en lang og dramatisk nat for de tilbageværende personer på krydstogtskibet.

Over 300 evakueret: Tre har alvorlige skader

En passager filmede lørdag aften, hvordan ekstrem bølgegang fik skibet til at gynge kraftigt. Alt imens, viser videoen, prøver hun og andre passagerer at holde fast og undgå at blive ramt af løse genstande og nedfaldne lofter. Video: Reuters/Alexus Sheppard

Det fortæller viceborgmesteren i Fræna Kommune, Jan Arve Dyrnes, som har taget imod de evakuerede passagerer.

- Det er en dramatisk situation. Vi er forberedte på at tage imod alle fra krydstogtskibet. Vi planlægger også, hvordan vi skal håndtere situationen fremadrettet, da det ser ud til at blive en længere aktion, siger han til NTB.

Hoppede i vandet
Frivillige i kommunen har taget imod evakuerede fra 'Viking Sky' samt et lastfartøj, der selv fik motorstop og slagside, da det sejlede ud for at bistå krydstogtskibet.

Ifølge NRK hoppede flere af besætningen fra fragtskibet i vandet for at blive bjerget af helikoptere, da det ifølge myndighederne er mere sikkert end at redde dem direkte fra skibet.

'Viking Sky' var lørdag blot 100 meter fra at støde på grund.

Det oplyser den driftsansvarlige ved Møre og Tøndelags Losoldermandskab, der blandt andet står for navigation, til Bergens Tidende.

I 30 minutter drev skibet mod land, efter at skibets motorer var gået ud af drift, og mandskabet kæmpede med at få skibets to ankre til at tage fast i havbunden.

Ifølge svenske medier har de norske myndigheder takket nej til hjælp fra Sverige.

Her rammes krydstogtskibet af monsterbølge