Over 50 politifolk er blevet afhørt om Tibet-sagen

Kommission henter papirer hos syv forskellige myndigheder for at afdække håndteringen af kinesiske statsbesøg

Følg Krimi

Mere end 50 politifolk er indtil nu blevet afhørt om, hvad der skete under tre kinesiske statsbesøg i København.

Det fortæller chefen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) torsdag til Ritzau. Men efterforskningen af affæren er langt fra forbi.

Foreløbigt er det især menige betjente, som har besvaret spørgsmål om deres arbejde under statsbesøgene i 2012, 2013 og 2014.

- Derefter skal vi i gang med at tale med næste lag i organisationen. Dem der havde udekommandoen og andre ledere, siger direktør Kirsten Dyrman.

Hun og hendes medarbejdere skal afdække, om politifolk kan sigtes for at have overtrådt straffeloven i forbindelse med, at skiftende justitsministre og Folketinget blev ført bag lyset.

I en stribe tilfælde har Københavns Politi givet urigtige oplysninger om indsatsen over for demonstranter blandt andet i forbindelse med præsident Hu Jintaos besøg i 2012, blev det afsløret i efteråret.

Det kom frem, at der fandtes en intern ordre om, at præsidenten ikke måtte se eventuelle Tibet-demonstranter og deres flag. På den måde blev borgernes ytringsfrihed krænket.

Men officielt afviste Københavns Politi altså, at der fandtes en ordre. Vildledningen skete ikke bare i forhold til Folketinget - den foregik også i en retssag anlagt af seks borgere.

Endnu er der ikke rejst sigtelser, oplyser Kirsten Dyrman om efterforskningen.

- Alle er blevet afhørt som vidner og ikke som mistænkte, siger direktøren om de afhøringer, der indtil nu har været gennemført.

Når undersøgelsen er overstået, skal Kirsten Dyrman sende en redegørelse til statsadvokaten. Hvornår det sker, tør hun ikke sige.

Samtidig arbejder en kommission med affæren. Den er ved at skaffe papirer fra syv forskellige myndigheder, oplyser formanden, landsdommer Tuk Bagger.

De er Københavns Politi, Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet, Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Justitsministeriet, Statsministeriet og Udenrigsministeriet.

Kommissionen skal blandt andet afdække, om politiet fik ordren oppefra. Forud for præsidentbesøget i 2012 talte Kinas ambassadør med Udenrigsministeriets departementschef Claus Grube. Hans budskab var, at protibetanske demonstrationer udgjorde en stor fare, viser en aktindsigt.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+