OVERBLIK: Polititragedien på Vestegnen minut for minut

En 43-årig politibetjent afgået ved døden onsdag, efter at han tirsdag morgen blev skudt i hovedet foran politigården i Albertslund. Få et overblik over hele det tragiske forløb her

Den dræbte politimand (t.v.) med sin hund. Til højre står betjent vagt efter skyderiet ved politistationen i Albertslund tirsdag. Foto: Privat og Jens Dresling
Den dræbte politimand (t.v.) med sin hund. Til højre står betjent vagt efter skyderiet ved politistationen i Albertslund tirsdag. Foto: Privat og Jens Dresling

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Læs alt om sagen her:

En mand fra Glostrup går på et tidspunkt i 2012 ind på Politigården i Albertslund og truer personalet i skranken med en hardball-pistol. Han bliver idømt otte måneders fængsel for episoden, hvor han blandt andet skal have sagt:

 - Du skal være glad for, at det ikke er en rigtig pistol, for så havde jeg skudt dig, skulle den 26-årige have sagt i forbindelse med den gamle sag. Manden, som efter alt at dømme er glad for våben, forsøger flere gange forgæves at få våbentilladelse - senest 15. februar 2016.

Det forhindrer truslerne på politistationen ham dog i. Han melder sig på et tidspunkt ind i Rødovre Skytteforening. Manden, som bor sammen med sin mor og en lillebror i et rækkehus i Glostrup, skyder med soft gun-kugler på en nabo, fortæller naboen til TV2.

Ved du noget? Så hører vi gerne fra dig. Kontakt os på mail 1224@eb.dk eller sms 1224 (koster almindelig sms-takst).

Våben stjålet
Mandag 5. december 2016 går en mørkhåret mand ned i kælderen under Vestbadet. Han er medlem af Rødovre Skytteforening, som midlertidigt holder til i Brøndbyvester Skytteforenings lokaler under svømmehalen. Hvor længe den 26-årige skytte opholder sig i foreningen og hvad han laver, er ikke oplyst.

Men da han forlader kælderen tager han et våben med sig. En kaliber 22-pistol. Ved lukketid opdager en medarbejder, at våbnet er forsvundet med manden. Medarbejderen opsøger hans adresse, hvor den 26-åriges mor meddeler, at hun ikke ved, hvor han er.

Der er tale om en kaliber .22 pistol af mærket Hämmerli. Samme type, som der ses på billedet her. Foto: PR Foto
Der er tale om en kaliber .22 pistol af mærket Hämmerli. Samme type, som der ses på billedet her. Foto: PR Foto
 

Skytteforeningen melder våbentyveriet til politiet. Københavns Vestegns Politi tager imod anmeldelsen, men foretager sig ellers ikke noget - før næste morgen. Moren ringer mandag flere gange til sin søn, som endelig svarer: - Hvad fanden har du gang i, spørger hun sin søn.

- Jeg kan ikke snakke nu, mobilen kan spores, lyder det fra sønnen, som hurtigt smider på. Moren kontakter herefter den 26-åriges far. Hvad den 26-årige laver fra mandag aften til tirsdag morgen, har politiet ikke delagtiggjort offentligheden i.

Kolleger ser betjent synke sammen
Tirsdag morgen ankommer en 43-årig hundefører fra Københavns Vestegns Politi til Politigården i Albertslund med sin hund i bilen. Han stiger ud af tjenestebilen for at ordne noget. To kolleger kommer kørende i bil og ser den 43-årige betjent.

Pludselig hører de et skud, og den ene betjent siger til den anden: - Nå, de har nok gang i en øvelse. En mand klædt i sort med hue på, som ifølge politiet er identisk med den 26-årige, nærmer sig den 43-årige hundefører bagfra. Da han er tre-fire meter fra ham, skyder han ham i hovedet.

Han synker sammen, og kolleger iler til for at hjælpe, mens politikredsen går i alarmberedskab. Gerningsmanden stikker af.

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen
 

Flere vidner ser ham med en pistol i hånden. Først tirsdag morgen, da den 26-åriges far ser nyheden om skud, ringer han til politiet og fortæller om sønnen:

- Jeg har en søn, som render rundt med en pistol, fortæller han blandt andet til politiet, hvor han også spørger, om der er sket en betjent noget.

- Det må du læse på nettet, lyder svaret fra politiet. Faren betegner sin søn som psykopat, da han senere taler med politiet.

En omfattende menneskejagt og politiaktion går i gang. Albertslund Politistation bliver afspærret og bevogtes af sværtbevæbnet politi med trukne tjenstepistoler og maskinpistoler. De er klar. Hele landets politikredse indfører øget bevogtning.

Her bevogtes Silkeborg Politistation. Foto: Karsten Gøttler
Her bevogtes Silkeborg Politistation. Foto: Karsten Gøttler
 

Forældre forsøger forgæves at aflevere og hente deres børn i institutioner, som er afspærret og bevogtet af politiet.

Institution i Albertslund under bevogtning. Foto: Ekstra Bladet
Institution i Albertslund under bevogtning. Foto: Ekstra Bladet

Den mistænkte bliver pågrebet i Taastrup cirka 40 minutter efter nedskydningen af betjenten. Han er svedig og fortæller, at han er ude at løbe. Et øjenvidne fortæller til Ekstra Bladet, at manden bliver undersøgt, iført en hvid heldragt og ført væk.

Der er cirka fire kilometer fra politistationen til pågribelsesstedet på Roskildevej. Imens kæmper lægerne for den 43-årige politibetjents liv. Kuglen ligger ifølge retsmedicineren i baghovedet på betjenten og har løbet langs kraniet. Hun mener ikke, at man kan fjerne kuglen.

Ransagning
Skudofferet bliver opereret flere gange - blandt andet for et for højt tryk i hjernen. I løbet af tirsdag meldes han uden for livsfare, men tilstanden forværres.

Den 26-åriges bopæl - et rækkehus i et stille og familievenligt villakvarter - ransages. Politiet, som er sværtbevæbnede og kampklædte, tager ingen chancer og har bomberyddere med. Med sig fra adressen, hvor de blandt andet undersøger tagrender, tager de blandt andet en computer.

Der tændes tirsdag aften lys udenfor politigården, hvor den 43-årige politibetjent blev skudt.

Den 26-årige fremstilles onsdag morgen klokken 8.30 i grundlovsforhør.

Indtil det stod klart for politiet, at der var tale om en enkelt mands værk i forhold til nedskydningen af en politimand, var der bevogtning - både af den anholdte - som her føres til Retsmedicinsk Institut, men også ved alle politistationer i landet. Foto: Linda Johansen Krimi Se billederne: Her er den 26-årige anholdte

Han er ikke iført håndjern, men et sort læderbælte, hvor hænderne kan spændes fast. Han virker upåvirket - kropsholdningen er slap, og manden virker nærmest opgivende.

Nægter sig skyldig
Han er sigtet for forsøg på manddrab og tyveri af et våben. Den sigtede nægter sig skyldig og ønsker ikke at udtale sig eller svare på spørgsmål.

Anklageren begærer den sigtede mentalundersøgt og kræver ham varetægtsfængslet. Begge ting protesterer forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen forgæves imod. Dommeren varetægtsfængsler den sigtede i fire uger. Den 43-årige politibetjent er i livsfare, fastslår anklageren ved grundlovsforhøret. Politiet har endnu ikke fundet gerningsvåbnet.

Onsdag eftermiddag oplyser Københavns Vestegns Politi, at politibetjenten er afgået ved døden.

6 lys er blevet sat ved rampen hvor betjenten blev skudt. Foto: Kenneth Meyer
6 lys er blevet sat ved rampen hvor betjenten blev skudt. Foto: Kenneth Meyer

Ved du noget? Så hører vi gerne fra dig. Kontakt os på mail 1224@eb.dk eller sms 1224 (koster almindelig sms-takst).

1 af 4 Der er tale om en kaliber .22 pistol af mærket Hämmerli. Samme type, som der ses på billedet her. Foto: PR Foto
2 af 4 Foto: Jakob Jørgensen
3 af 4 6 lys er blevet sat ved rampen hvor betjenten blev skudt. Foto: Kenneth Meyer
4 af 4 Den dræbte politimand (t.v.) med sin hund. Til højre står betjent vagt efter skyderiet ved politistationen i Albertslund tirsdag. Foto: Privat og Jens Dresling