Overblik: Sådan er situationen ved de danske grænser

Over 200 migranter er ankommet til Danmark, men flere af dem kæmper for at flygte videre til Sverige

Mohammed Ali er flygtet fra Syrien med sin gravide kone og to små sønner. Målet er Sverige (Foto: Per Rasmussen).
Følg Krimi

Over 200 migranter er kommet over de danske grænser inden for det seneste døgn. Nogle danskere stod klar med dannebrog, da en bus fyldt med migranter i morges kom til Sandholmlejren, mens endnu andre har tømt deres klædeskabe for at forsyne migranterne.

I Rødby kom der i morges en stor flok af migranter med færgen, og flere af dem har fundet vej til motorvejen for at gå til Malmø og søge asyl. Migranterne fylder det ene spor, så bilerne må køre langsomt forbi.

En af dem er Mohammel Ali fra Syrien, der har rejst i to måneder med sin gravide kone og parrets to små sønner på 3 og 4 år. Den lange rejse fra Syrien er foregået på gåben, og for Mohammed Ali er det ikke noget problem at vandre til den sveske grænse. Flere af migranterne er i godt humør og holder skilte med teksten 'Now we're going to Sweden'. Selv børnene har overskud til at lege i vejkanten.

- Man kan mærke, at det var lang tid, siden de havde fået lov til at lege. Ude ved markerne slog de kolbøtter og legede fanger, siger Ekstra Bladets reporter i Rødby.

Politiet overvåger situationen, men har endnu ikke gjort noget for at forhindre migranternes vej til Sverige. Flere borgere i Rødby har indsamlet tøj og legetøj og afleveret det på Hotel Sleep-in i byen. Samtidig har flere frivillige delt juice og slik ud til de mange migranter.

De mangler en afklaring
I Rødekro i Jylland blev et tog med op mod 100 migranter stoppet i morges. 60 af dem er ankommet til Padborg Skole, der fungerer som en midlertidig modtagerstation. De sidder i en gymnastiksal, hvor de tidligere har fået serveret morgenmad og kaffe.

- Vi er forberedt til, at 50 personer kan overnatte på madrasser i nogle af klasselokalerne. Det handler om at behandle dem ordentligt og anstændigt, fortæller Helene Roest, beredskabsinspektør ved Brand og Redning i Padborg til Ekstra Bladet.

Anderledes forholder det sig med de resterende 30-40 personer, som stadig befinder sig på Rødekro Station. Ingen af de hundrede personer har ønsket at få asyl i Danmark, men vil i stedet til Sverige. De 60 personer har dog mere eller mindre indvilliget i at søge asyl, mens de resterende personer nægter. Derfor er de tilbageholdt af politiet, som sikrer, at de ikke flygter mod den sveske grænse.

Da man ikke forventer, at de 30-40 er blevet registreret i andre europæiske lande, skal de registreres i Danmark. Det står i den såkaldte Dublin-forordning.

- Politiet siger, at der kan gå alt fra 10 minutter til 10 timer, inden de mange migranter kan forlade stationen. Grunden til usikkerheden er, at der er mange af dem, der helst ikke vil registreres. De er på stationen, men politiet sørger for, at de ikke kan slippe væk, fortæller Ekstra Bladets reporter i Rødekro.

- De virker i godt humør, og de mangler ikke mad og drikke. De mangler at få en afklaring, fortæller Ekstra Bladets reporter i Rødekro.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter