OVERBLIK: Sygeplejerske undgår drabsdom

32-årig sygeplejerske, der i byretten blev idømt livstid, er ifølge landsretten kun skyldig i drabsforsøg.

Følg Krimi

Østre Landsret har onsdag dømt den 32-årige sygeplejerske, der var anklaget for drab på flere patienter, skyldig. Dog ikke i drab, men i drabsforsøg.

Få her et overblik over den usædvanlige sag, og hvad sygeplejersken blandt andet har været tiltalt for:

* Den 32-årige kvinde er tiltalt for otte forhold - herunder tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing F. Sygehus.

* Hun blev anholdt 1. marts 2015 efter en nattevagt på sygehuset, hvor to patienter døde. En tredje havde været tæt på.

* I byretten blev hun kendt skyldig 24. juni sidste år, og hun blev idømt fængsel på livstid. Sygeplejersken har sagen igennem nægtet sig skyldig. Hun ankede derfor dommen til frifindelse i landsretten.

* Østre Landsret skulle afgøre, hvorvidt sygeplejersken var skyldig i de forhold, hun var tiltalt for. De var blandt andet:

- Sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 9 og 21.30 på Nykøbing F. Sygehus i form af en overdosis af morfin og diazepam, bedre kendt som Stesolid.

- Sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

- Sagens tredje drabsanklage. Her er det den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge tiltalen blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

- Et påstået drabsforsøg på den 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 5.35 med en dødelig overdosis af medicin. Kolleger nåede at give patienten modgift.

- Anklager om, at sygeplejersken overtrådte autorisationsloven ved i 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

- Et forhold handlede om, at den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre påståede drab og drabsforsøget fejlbehandlede de nævnte patienter.

* En erklæring fra Retslægerådet under ankesagen såede dog tvivl om, hvorvidt det definitivt kunne konkluderes, at medicinmængderne i de afdøde var det, der slog dem ihjel.

* Derfor er sygeplejersken i landsretten blevet dømt for fire tilfælde af forsøg på manddrab og altså ikke drab.

* Landsretten vil torsdag beslutte straffen for den 32-årige sygeplejerske.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København, Ritzau.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind