Overfaldet af Erdogans livvagter: 'Jeg kunne være død'

Voldeligt optrin i forbindelse med Recep Erdogans besøg i Washington vækker vrede. Nu står flere ofre frem

Her kan du se de voldelige optrin, hvor en gruppe mænd, der formodes at være Erdogans sikkerhedsfolk, går amok på en gruppe demonstranter. Video: AP

Den tyrkiske præsident Recep Erdogan har i den forløbne uge været på besøg hos den amerikanske præsident, Donald Trump.

Her skulle Erdogan blandt andet overtale Trump til at lade være med at støtte kurdiske støtter i Syrien - en forespørgsel han ikke havde held med.

Men opmærksomheden har i forbindelse med besøget langt fra været rettet mod samtalerne mellem de to statsoverhoveder.

Derimod har opførslen fra hvad der formodes at være Erdogans sikkerhedsfolk tiltrukket sig al omtalen i forbindelse med besøget.

Flere videoklip, der har floreret på nettet, viser nemlig hvordan sikkerhedsvagterne tilsyneladende overfalder fredelige demonstranter, som bliver overøset med slag og sparket, selvom de ligger ned.

'Kan ikke holde ud at se på videoerne
En af de demonstranter, der blev udsat for volden, er den 61-årige tyrkisk-amerikaner Seyid Riza Dersimi, som har fortalt om sine oplevelser til britiske The Guardian. Ekstra Bladet har været i kontakt med manden, som bekræfter, hvad han har fortalt til Guardian, men han ønsker ikke at sætte flere ord på oplevelsen, da det stadig er for tæt på.

- Jeg er derhjemme nu, og jeg har det ikke godt. Jo mere, jeg ser videoerne, des mere ked af det bliver jeg. Jeg kan ikke holde ud at se på de videoer mere, skriver han til Ekstra Bladet.

Over for The Guardian fortæller han, at uroen startede, da en flok mænd i jakkesæt nærmede sig den lille gruppe af anti-Erdogan-demonstranter.

- De forbandede os, de forbandede min kone, min mor, min søster og min bedstemor, siger Seyid Riza Dersimi.

Blev sparket i ansigtet
Pludselig kom flere mænd i jakkesæt til og begyndte at overfalde Dersimi og de andre demonstranter.

En kvinde blev grebet omkring halsen og blev slået i ansigtet, og Dermisi forsøgte at gribe ind. Han blev dog selv angrebet af mellem tre og fire mænd, som skubbede ham og sparkede ham flere gange.

- Jeg kunne ikke komme op. Jeg forsøgte at dække mit hoved med mine arme, jeg ved ikke hvor længe, de blev ved med at sparke mig, siger han.

Dette billede, der er klippet ud af videoklippet foroven, viser hvordan den 61-årige mand bliver sparket i hovedet. Foto: AP
Dette billede, der er klippet ud af videoklippet foroven, viser hvordan den 61-årige mand bliver sparket i hovedet. Foto: AP
 

Dermisi blev efter episoden kørt med ambulance til hospitalet, hvor han blev syet i næsen, blev behandlet for skader i hovedet og konstaterede, at han havde mistet en tand, og adskillige andre sad løst.

- Jeg kan ikke spise. Jeg spiser kun yoghurt og suppe. Jeg kan ikke tygge, siger han til Guardian.

- Det her er vanvid. De sparker os, jeg kunne være død. Det her er Amerika, det er uacceptabelt, siger han.

Politiet har efter episoden oplyst, at i alt ni personer kom på skadestuen med skader efter den voldelige episode. De fortæller, at den bliver efterforsket grundigt, og at politiet ikke tager hensyn til eventuel diplomatisk immunitet, men at det må være op til en dommer at vurdere.

- Smid ambassadøren ud!
Blandt andre den tidligere præsidentkandidat, republikaneren John McCain har talt med store bogstaver efter episoden.

- Vi burde fandeme smide deres ambassadør ud af USA, rasede han i MSNBC's morgenudsendelse torsdag.

- Det er ikke bare nogle almindelige mennesker, der udøvede denne vold, det er Erdogans sikkerhedsfolk. Nogen fortalte dem, at de skulle gå hen og banke de uskyldige demonstranter, og jeg synes det skal have følger, inklusive ved at identificere de folk og rejse sigtelser mod dem, siger han.

- De forbrød sig trods alt mod amerikansk lovgivning i USA, så du kan ikke lade det ske i USA, lyder det fra McCain.

Politiet foretog i forbindelse med urolighederne to anholdelser. Der er dog ikke nærmere oplysninger om deres identitet, og hvad deres rolle menes at have været i forbindelse med voldsepisoden.

'Fredelige demonstranter'
Den tyrkiske ambassade har afvist, at tyrkiske sikkerhedsfolk var involveret i episoden. De mener til gengæld, at demonstranterne er relateret til PKK, og at de 'begyndte på aggressiv vis at provokere tyrkisk-amerikanske borgere, som i fredsommelighed var samlet for at tage imod præsidenten'.

- Tyrkisk-amerikanerne forsvarede sig selv. Vi håber at der i fremtiden vil blive taget passende tiltag for at sikre, at lignende provokerende handlinger, der fremkalder skade og vold, ikke sker, lyder det fra ambassaden.

Den tungtvejende billeddokumentation fra stedet, som blandt andet bliver systematisk gennemgået af bloggen Bellingcat, tegner dog et billede af, at de tyrkiske sikkerhedsfolk havde en temmelig aktiv rolle i den voldelige episode.