Overfaldt fængselsbetjent med kniv - nu er han løsladt: - Det er en hån mod fængelsbetjentene

Fængselsforbundet kritiserer løsladelse af 26-årig mand, der overfaldt betjent i Politigårdens Fængsel.

Politigårdens Fængsel, der - som navnet antyder - ligger i hjertet af Københavns Politigård.
Arkivfoto: Thomas Sjørup
Politigårdens Fængsel, der - som navnet antyder - ligger i hjertet af Københavns Politigård. Arkivfoto: Thomas Sjørup
Følg Krimi

En dommer har i dag valgt at slippe en mand fri, fordi manden vurderes psykotisk og fordi, Kriminalforsorgen ikke har kunnet finde en plads til den syge på en lukket psykiatrisk afdeling.

Den løsladte er identisk med den mand, der 12. juni overfaldt en betjent i Politigårdens Fængsel. Det erfarer Ekstra Bladet.

Ved episoden spurgte en fængselsbetjent spurgte, om kniven var for sjov, hvorefter den indsatte angreb betjenten med kniven.

Betjent overfaldet af indsat i Politigårdens fængsel: Blev stukket i brystet

Betjenten blev ramt i brystet, men han er heldigvis uden alvorlige fysiske skader, skrev Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Overfaldet udviklede sig yderligere, da betjenten forsøgte at afværge at blive stukket igen. Og under tumulten røg den  udover gelænderet fra 5. sal, hvor han  landede i et sikkerhedsnet og ikke kom noget til.

Han truede efterfølgende med at stikke sig selv i halsen. Efter 15 minutter fik fængselspersonalet overtalt ham til at aflevere kniven, og de fik ham efterfølgende tilbage over gelænderet.

Det var på denne gang i Politigårdens Fængsel at overfaldt udspandt sig.
Det var på denne gang i Politigårdens Fængsel at overfaldt udspandt sig.

Løsladelsen får nu Fængselsforbundet på banen:

- Det virker fuldstændigt absurd, at en indsat overfalder en fængselsbetjent, og kort efter sættes på fri fod, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Dommer har fået nok: Løslader psykotisk mand

- Han har jo vist, at han er farlig og derfor bør være spærret inde. Og kan man ikke skaffe plads på en psykiatrisk afdeling, så må han være i et fængsel, mener forbundsformanden.

- Det er en hån mod fængelsbetjentene, at nu er løsladt, hvor der samtidig venter ham en voldssigtelse, tilføjer Kim Østerbye.

Forbundsformanden er ikke den eneste, der ryster på hovedet over løsladelsen.

- Det undrer os meget det her, siger David Oehlenschläger, afdelingsleder for rehabilitering ved Dansk Institut mod Tortur (Dignity), til Ritzau.

- Det er jo en bekymrende situation for et menneske, der er i en psykotisk tilstand, og som har et behandlingsbehov. Det er generelt problematisk, hvis personer med psykiske lidelser ikke får den rette behandling, siger han endvidere.

To gange tidligere har Københavns Byret indskærpet, at det er uacceptabelt, at manden har haft langvarige ophold i en almindelig fængselscelle. Det skete, selv om han skulle være anbragt på et hospital.

Dommer fik nok: Psykotisk mand på fri fod vækker bekymring

Kritikken fremgår af en kendelse, som dommeren afsagde forleden.

David Oehlenschläger understreger, at han ikke kender til de nærmere omstændigheder i denne sag, men at han udtaler sig i generelle vendinger.

- Uden den rette behandling kan det også være pinefuldt for de pårørende. Det andet er, at når man er i en psykotisk tilstand, kan man reagere voldsomt.

- Det er ikke til at sige, hvad det kan ende med, men vi kan se i andre sager, at det godt kan ende voldsomt rent fysisk, siger han.

Manden, der er blevet løsladt, er en iransk statsborger, som politiet flere gange har taget for narkohandel på gaden, og som har flere domme bag sig. Han er også udvisningsdømt.

Det var planen, at manden skulle anbringes på en lukket, psykiatrisk afdeling. Men i stedet havde Kriminalforsorgen anbragt manden i Politigårdens Fængsel, som er beregnet til blandt andet voldelige indsatte.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+