Overførte 1,7 mio. til fup-kæreste: Nu må hun flytte fra sit hus

En kvinde har overført et samlet beløb på 1.700.000 kroner til en kæreste på nettet, som viste sig at være fupmager. Nu er bankbogen tom og hun må sælge sit hus

COLOURBOX
COLOURBOX
Følg Krimi

Det er ikke længere ualmindeligt at mennesker finder kærligheden online. Et match på Tinder eller en besked på en datingside kan medføre kærlig kemi og spirende romance.

Det ved en flok internet-bedragere i Nigeria/Afrika. De udnytter internettets muligheder til at smigre sig ind på ensomme kvinder og lokke penge ud af dem.

En kvinde i 60-års-alderen fra Sydsjælland har for nylig overført samlet 1.700.000 kroner til en sådan bedrager.

Nu er manden, der udgav sig for at være forelsket i hende - og hendes penge - væk.

Det fortæller Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ekstra Bladet.

- Den ældre kvinde skrev med en mand, hun havde mødt på dating.dk. Han udgav sig for at være jævnaldrende, fra New Zealand og overbeviste hende om hans ægthed ved at sende billeder af en gråsprængt mand.

Det siger Chef for afdelingen for økonomisk aktivitet, Johannes Skree-Lassen, der arbejder i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds.

Manden på billederne var dog ikke ham, der sad bag computeren og skrev til den ældre, godtroende kvinde. Han var derimod en del af af et netværk, formodentlig fra Afrika.

- Når vi undersøger IP-adresserne i de her sager, stammer mails og beskeder ganske ofte fra en internet-café i for eksempel Nigeria. Her sidder grupper af unge mænd med skrivegaverne i orden og forsøger at finde ofre, de kan liste penge ud af, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds på deres facebookside.

Banken ringede, da pengene var væk
Sagen med kvinden fra Sydsjælland ramte politiets bord for 14 dage siden.

Den ældre kvinde havde fået kontakt til manden få uger forinden, men på den korte tid nåede han at manipulere 1,7 mio. kroner ud af hende.

Hverken kvindens familie eller venner kendte noget til hendes internet-kæreste. Det var først, da alle hendes penge var væk og banken ringede, at 'romancen' blev stoppet.

- Det er så forfærdeligt. Først da banken gjorde hende opmærksom på, at hun ikke havde penge til terminerne, måtte hun meddele sine voksne børn, hvad der var sket, siger Johannes Skree-Lassen.

Nu må kvinden på over 60 år flytte fra sit hus. Og det scenarie er ikke ekseptionelt.

- Der er andre eksempler på, at folk har måttet flytte til helt små lejligheder, efter de er blevet ribbet over nettet, siger Johannes Skree-Lassen.

'Politiet i Kina har konfiskeret mine guldbarrer'
Svindlerne bag de falske profiler er rigtig gode til at lokke penge ud af ældre, kærlighedshungrende kvinder. De charmerer og giver udtryk for, at de selv har masser af penge.

- De overbeviser kvinderne om, at de har masser af penge ved at give dem login og passwords til deres bankkonti. Hvad kvinderne ikke ved, er dog, at kontiene er falske. Mændene er nemlig ekstremt dygtige til at oprette falske hjemmesider, der ser fuldstændig ægte ud og ligner amerikanske pengeinstitutter, siger Johannes Skree-Lassen og fortsætter:

- Når kvinder får kontooplysningerne, tænker de 'tiltror han mig virkelig, at jeg kigger på hans konto', og på den måde opbygger de en tillid.

Når kvindernes tillid er opbygget, og de er overbeviste om mændenes kærlighed, begynder den kyniske jagt på penge.

I de fleste tilfælde drejer det sig kun om lån af penge, og mændene har nogle vilde historier til, hvorfor de skal bruge penge.

- Mange gange er den pågældende på vej til kvinden, men kommer i gevaldige problemer, enten fordi han er kørt galt, kommet på sygehuset, blevet fængslet eller lignende. Han skal derfor bruge kvindens kontanter til løsepenge, hospitalsudgifter og lignende. Det forklarer Johannes Skree-Lassen.

Og det er meget vilde historier, nogle af fup-kæresterne finder på.

- Der er et eksempel fra en, der sagde, at han var blevet anholdt af kinesisk politi, fordi han havde guldbarrer i sin bagage. Han blev derfor nødt til at betale løsepenge til politiet og garantipenge, så guldbarrerne blev sikret under transporten. Altså du begriber ikke, hvilke historier, de kan finde på, siger Johannes Skree-Lassen.

300 nye tilfælde hver uge
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi får omkring 30 henvendelser om ugen, hvor borgere fortæller, hvordan de er blevet bedraget på nettet.

- De 30 henvendelser kan du højst sandsynlig gange med 10 for antallet af politikredse. Så er vi oppe på 300 henvendelser om ugen, vurderer Johannes Skree-Lassen.

Desværre er der ikke ret meget, politiet kan gøre.

- Danmark er jo ikke en totalitær stat, så vi kan ikke bare lukke hjemmesiderne. Samtidig er svindlerne ekstremt dygtige. Vi forsøger at finde IP-adresserne på dem, der står bag de falske profiler, men det er noget nær umuligt. Mange køber sig ind på et netværk af servere, og derfor er deres IP-adresser spredt om i hele verden, siger Johannes Skree-Lassen.

Det bedste råd politiet kan give er at være kritisk på nettet. Johannes Skree-Lassen sammenligner det med handel midt på gaden:

- Møder du en mand nede på gadehjørnet, der sælger en billig mobiltelefon, og I så aftaler, at du betaler nu, men får telefonen næste dag, så er det nok for godt til at være sandt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale