Overlevede Scandinavian Star: Endelig får jeg afklaring

Nye oplysninger om dødsbranden på Scandinavian Star giver Mike Axdal håb om, at man nu når til bunds i sagen.

Mike Axdal har brugt 26 år af sit liv på at kæmpe for opklaring af mord-branden. Han er følelsesmæssigt stærkt påvirket af myndighedernes håndtering af sagen
Følg Krimi

- Det er noget, jeg har brug for, for at kunne lægge det hele bag mig.

Sådan siger Mike Axdal, som overlevede branden på Scandinavian Star i 1990, efter der er kommet nye oplysninger frem om sikkerhedsforholdene på skibet.

Det norske forsikringsfirma Skuld kendte nemlig forud for ulykken, som endte med at koste 159 mennesker livet, til adskillige problematiske forhold omkring netop sikkerheden på skibet. Det afslører Skulds daværende havarichef, Erik Stein, efter 25 års tavshed i bogen "Branden - gåden om Scandinavian Star."

Erik Stein kritiserede dengang, at der ikke havde været afholdt brandøvelser for personalet, samt at personalet ikke var instrueret i brugen af sikkerhedsudstyret.

Mike Axdal, som også er talsmand for gruppen Scandinavian Stars Danske Støtteforening, håber på, at Erik Steins oplysninger nu kan føre til yderligere afklaring i sagen.

- Det har været et ønskescenario i mange år at finde ud af, hvem der har deltaget i at mørklægge den her sag, siger han.

Han er glad for, at Erik Stein kommer frem med hans viden nu, men han siger, det kommer 25 år for sent.

- Jeg tager hatten af for, at han åbner munden nu. Men han burde have fremlagt den viden, han havde fra starten. Det ville have kastet et helt andet lys over sagen, siger Mike Axdal.

Han siger derfor, at han nu vil politianmelde Erik Stein og forsikringsfirmaet Skuld på baggrund af de nye oplysninger om, at de fortiede sikkerhedsanmærkningerne

- Nu kan vi endelig dokumentere, at forsikringen først er tegnet i forbindelse med selve branden for at dække over ejer- og ansvarsforholdet af Scandinavian Star, siger Mike Axdal, som vil indgive anmeldelsen til norsk politi.

Han forklarer, at han vil fortsætte med at kæmpe, til den ansvarlige for dødsbranden er fundet.

- Jeg har kæmpet de seneste 25 år for at få sandheden frem. Jeg mistede min far og bror om bord. Jeg var vidne til folks lidelser på skibet. Mit hjerte ligger hos alle de overlevende og pårørende. Og ikke mindst hos de mennesker, der mistede livet om bord, siger Mike Axdal.

Skibet Scandinavian Star blev ramt af en brandkatastrofe den 7. april 1990, da det var på vej fra Frederikshavn til Oslo. 158 ud af 482 passagerer og besætningsmedlemmer omkom. Man mener, at branden var påsat, men den skyldige er aldrig blevet fundet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+