Påsat brand på bibliotek førte til skyderi i indkøbscenter

Vold og trusler i sag om skud i indkøbscenter på Amager - en er invalideret og sidder nu i rullestol

Det var ved middagstid 18. marts i fjor, at de to grupper udkæmpede et mindre slag i indkøbscenteret Field's på Amager. Sådan sagde øjenvidnet Christian Schultz dengang om episoden. (Video: Linda Johansen)
Følg Krimi

En påsat brand i et offentligt bibliotek i Herlev i Storkøbenhavns nordvestlige hjørne var angiveligt en af de væsentlige årsager til konflikten, der kulminerede med skyderiet i indkøbscenteret Field's på Amager 18. marts i fjor.

Det fremgår af dombogen fra retssagen, der sluttede 4. marts.

Ni unge med indvandrerbaggrund var tiltalt i sagen, og oprindeligt var de alle del af samme gruppering. Men branden i de tidlige morgentimer i biblioteket, der ligger på adressen Dildhaven, 28. februar førte til intern strid i gruppen.

Tiltalt om skuddrama i Field's: Vi ville bare snakke

Bygningen, hvor biblioteket ligger, huser også en institution og værested for unge. Og det var her, at der blev antændt ild den pågældende dato.

Under retssagen benægtede flere af de tiltalte, at branden skulle være direkte årsag til konflikt-scenariet.

Men til politiet havde en af de tiltalte tidligere forklaret 'at uoverenstemmelserne bundede i, at nogen fra den anden gruppe havde brændt et bibliotek af i Herlev. Dette syntes afhørte og nogen af hans venner var latterligt, og drillede de andre med det. Der blev talt respektløst til hinanden, hvorefter der opstod slagsmål.'

Sådan lød det i afhøringsrapporten, der er dateret 16. april 2015 - altså godt en måned efter skyderiet i Field's.

Og da den tiltalte under sagen blev konfronteret med afhøringsrapporten, bekræftede han udtalelsen.

Efter retsmøde om skyderi i indkøbscenter: Slagsmål foran byretten

Alle sagens ni tiltalte er tidligere straffet for diverse kriminalitet. Flere af dem adskille gange. Og politiet vurderer, at nogle i gruppen blev sure over den påsatte ildebrand, fordi der så ville komme et større politimæssigt fokus på gruppen og dens eventuelle kriminelle aktiviteter.

Alle ni kendte hinanden i forvejen. Flere af dem var vokset op sammen i Herlev. Men efter den påsatte ildebrand deltes gruppen i to og der kom ondt blod i mellem dem.

Syv unge frikendt for drabsforsøg i Field's

Under retssagen beskrev flere af de tiltalte, hvordan de derfor bar skudsikre veste.

1. marts - godt tre uger før balladen i Field's - kom det til slagsmål i en internetcafe, og elleve dage senere - 11. marts - blev der affyret skud mod en bil med tre mænd i.

Her blev en 21-årig mand svært kvæstet og efterfølgende indlagt på hospitalet. Den kvæstede er nært familiemedlem til flere af de tiltalte i sagen.

To af de tiltalte befandt sig ligeledes i bilen, da den 21-årige blev skudt.

Efterfølgende mente de sig sikre på, at gerningsmanden kom fra den anden gruppe.

Der var trusler i luften. En fra den anden gruppe fik blandt andet at vide, at han skulle holde sig væk fra Herlev.

Det var i indkøbscenterets p-kælder, at der blev affyret en række skud i forbindelse med opgøret. (Foto: Linda Johansen)
Det var i indkøbscenterets p-kælder, at der blev affyret en række skud i forbindelse med opgøret. (Foto: Linda Johansen)
 

Sagen om skyderiet, hvor den 21-årige blev kvæstet, er foreløbigt ikke blevet opklaret, og der har ikke været anholdte i den sag.

Men trusselsbilledet vurderede gruppen som alvorligt, og derfor flyttede flere af dem 16. marts ind på Generator Hostel i Adelgade i Københavns centrum.

I forsøget på at få snakket om sagen, og muligvis få striden bilagt, blev det aftalt at grupperne skulle mødes i Field's, fordi det var et offentligt sted, og chancen for tumult derfor var mindre.

Drama under Field's-retssag: Flere måtte pacificeres

Sådan gik det dog ikke.

Begge grupper var hver bevæbnet med mindst et skydevåben og flere knive, da de sidst på formiddagen 18. marts troppede op i indkøbscenteret.

Flere gange stødte parterne på hinanden rundt i centeret. Blandt andet ved indkøbsmekkaets centrale rulletrappe, hvor parterne udspyede trusler og ondskab efter hinanden.

Forsvarer: Selvfølgelig må min klient skyde tilbage

Kort efter fandt grupperne hinanden igen - denne gang nede i p-kælderen, hvor der blev affyret en række skud. Her blev en af de andre tiltalte i sagen - en 17-årig -  ramt og invalideret, så han nu sidder i rullestol. Også en anden blev ramt i armen ved samme lejlighed.

Oprindeligt var medlemmer fra begge grupper tiltalt for at have affyret skud mod de andre. Men, da der 4. marts i år faldt dom i i sagen, blev kun dømt for skud. Her fik 28-årige Mu'Taz Saleh syv et halvt års fængsel for at have skudt og invalideret den 17-årige.

Salehs makker Abdi Samaleh fik fem et halvt års fængsel for medvirken.

Også den anden gruppe affyrede skud. Men her blev ingen ramt, og retten vurderede i øvrigt, at der her var tale om nødværge. Derfor blev ingen dømt for de skud.

De resterende fik mellem halvandet og to et halvt års fængsel for ulovlig våbenbesiddelse og trusler. Efter betænkningstid har alle godtaget dommene.

En er endnu ikke dømt. Her afventes en mentalundersøgelse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+