Pædofil idømt forvaring for voldtægter mod to søstre

Fængsel på ubestemt tid skal forhindre, at 40-årig igen forgriber sig på børn

Morten Bundgaard, 40, der tidligere hed Martin Svejgaard Johansen er idømt forvaring for pædofile voldtægter af to små søstre. Billedet er fra den tidligere sag i Aarhus, hvor han fik tre års fængsel for overgreb på 14 børn i en børnehave. Foto: Rasmus Flindt Petersen/TV2
Morten Bundgaard, 40, der tidligere hed Martin Svejgaard Johansen er idømt forvaring for pædofile voldtægter af to små søstre. Billedet er fra den tidligere sag i Aarhus, hvor han fik tre års fængsel for overgreb på 14 børn i en børnehave. Foto: Rasmus Flindt Petersen/TV2

Retten i Glostrup, Ekstra Bladet:

Voldtægter og andre grove seksuelle overgreb på to små søstre i Hedehusene vest for København koster den 40-årige pædofile Morten Bundgaard forvaring på ubestemt tid.

Det har retten i Glostrup netop besluttet.

- Alle 12 stemmer er afgivet for, at du skulle idømmes forvaring, sagde retsformand Henrik Johnsen. Retten lagde vægt på hans tidligere dom for pædofili, at overgrebene foregik gennem lang tid, og at Morten Bundgaard ingen forståelse har for, at han gør børnene fortræd.

- Yes! udbrød familiemedlemmer til søstrene, da dommen faldt.

Morten Bundgaard er så farlig for små børn, at det er nødvendigt at holde ham bag tremmer på ubestemt tid for at forhindre, at han igen forgriber sig på børn, mener retten.

I 2007 fik den tidligere pædagogmedhjælper tre års fængsel ved retten i Aarhus for seksuelle overgreb på 14 børn på institutionen Grønnebakken i Beder syd for Aarhus, hvor han arbejdede.

Dengang hed han Martin Svejgaard Johansen. Overgrebene, der omfattede blufærdighedskrænkelser og andre seksuelle forhold end samleje, blev begået på institutionens legeplads i en periode på cirka 14 måneder.

Under retssagen dengang kom det frem, at han var skamfuld over at være seksuelt tiltrukket af børn, og han havde overvejet at kastrere sig selv, men ikke havde haft modet til det.

Men den nye mentalundersøgelse siger, at han ikke har nogen empati eller forståelse for, at han gør børnene fortræd. Han mener, at børn kan ønske sig sex ligesom voksne, og at man kan lære børn om sex ved at vise dem det.

Da han blev løsladt i 2010 flyttede han fra Jylland til Hedehusene, hvor han fik en et-værelses lejlighed og ernærede sig som rengøringsassistent.

Pædofil skyldig i voldtægter mod to små søstre

Han vandt de to søstres tillid, og de begyndte at komme i hans lejlighed, hvor den ældste sov i hans seng, mens lillesøsteren sov på en luftmadras. Pigerne fik ifølge deres forklaring vist 'dumme film med nogle vokse uden tøj på', og de blev udsat for voldtægter, forsøg og andre seksuelle forhold med blandt andet dildoer.

Morten Bundgaard vandt børnenes tillid ved at give dem slik og is, og han kørte dem til og fra skole og tog dem med i Ikea, City 2 og på Bakken.

Retten i Glostrup fandt ham i dag skyldig i en lang række grove sexforbrydelser mod de to søstre. Den ældste, som i dag er 12 år, blev voldtaget og misbrugt gennem tre år fra sommeren 2013 til november 2016 fra hun var otte til 11 år. Lillesøsteren blev udsat for misbrug i en kortere periode.

Kræver forvaring til farlig pædofil

Sagen rullede, da en fem-årig veninde til de to søstre, som flere gange var med dem oppe i Morten Bundgaards lejlighed, fortalte sin mor, at pigerne 'havde set Mortens tissemand', og at den ene af søstrene havde siddet overskrævs på ham.

Morten Bundgaard tog betænkningstid med hensyn til anke af dommen.

Tidligere dømt pædofil nægter voldtægt mod to søstre: - Husker intet

Århus Kommune flygter fra ansvar

Kommune svigtede i pædofili-sag

Tre år til pædagogmedhjælper

Pædofili-tiltalt ville kastrere sig selv

Dette er dom til forvaring

Forvaring er sammen med livsvarigt fængsel den strengeste fængselsstraf i Danmark, fordi den er på ubestemt tid. I gennemsnit sidder forvaringsdømte i mere end 14 år, før de skønnes så ufarlige, at de kan løslades.

Forvaringsdømte kan først løslades, når de ikke længere anses for så farlige, at forvaring er nødvendig.

Forvaring er en fængselsstraf, og selv om de forvaringsdømte ofte har brug for psykologisk eller psykiatrisk behandling, er de ikke i lovens forstand sindssyge. Forvaring må ikke forveksles med en dom til anbringelse på et psykiatrisk hospital.

Forvaringsdømte har oftest en personlighed, som tidligere blev kaldt ’psykopat’ eller ’karakterafviger’. Forvaring blev indført i 1973, da ’psykopat-forvaring’ blev afskaffet.

De fleste afsoner straffen på Anstalten ved Herstedvester, der er et lukket statsfængsel, men også en behandlingsinstitution for psykisk afvigende.

En kriminel kan kun dømmes til forvaring efter straffelovens § 70, hvis tre krav er opfyldt:

1. Han er skyldig i drab (eller forsøg), røveri, frihedsberøvelse, alvorlig vold, trusler på livet, brandstiftelse, voldtægt eller anden alvorlig sexforbrydelse.

2. Han skal frembyde ’nærliggende fare’ for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

3. Forvaring i stedet for fængsel skønnes nødvendig for at forebygge denne fare.

Anklagemyndigheden har pligt til at holde øje med, at en dom til forvaring ikke varer længere end højst nødvendigt. Det er retten, som ved kendelse afgør, om den forvaringsdømte skal løslades. Det sker efter en indstilling fra fængslet, anklagemyndigheden og en psykiatrisk vurdering af den dømtes farlighed.

En forvaringsdømt har ret til selv at søge om løsladelse.

En undersøgelse viste, at i perioden 1984 til 1994 sad en forvaringsdømt i snit syv år og 10 måneder i fængsel. Afsoningstiden er senere steget til i snit 14 år og syv måneders fængsel.