Annonce:
Annonce:

Paludan skal i fængsel

Partilederen for Stram Kurs, Rasmus Paludan, har fået sin dom

Rasmus Paludan blev dømt i 13 ud af 14 forhold. Et enkelt forhold om forsætlig fareforvoldelse blev han frifundet for. Foto/video: Anthon Unger, Jakob Ehrbahn, Per Rasmussen, Øxenholt Foto, Mads Claus Rasmussen, Mogens Flindt, Morten Stricker.
Annonce:
Følg Krimi

Rasmus Paludan er blevet idømt tre måneder i fængsel for at overtræde racismeloven og loven om æreskrænkelse, færdselsloven samt for et enkelt forhold om overtrædelse af databeskyttelsesloven.

Det har en enig domsmandsret ved Retten i Næstved netop besluttet.

En måned skal afsones, mens resten af straffen gøres betinget.

Han blev dømt i 13 ud af 14 forhold. Et enkelt forhold om forsætlig fareforvoldelse blev gjort straffrit.

Retten har samtidig frakendt Paludans ret til at føre motordrevet køretøj bortset fra lille knallert i et år. Og han er blevet frakendt retten til at fungere som advokat i straffesager og sager om fri proces i tre år.

Rasmus Paludan var ikke selv til stede under domsafsigelsen.

Annonce:

Dommer Line Bjørklund begrundede dommen med, at retten fandt det bevist, at Paludans udtalelser under en række demonstrationer rundt i landet var forhånende og nedværdigende over for en befolkningsgruppe, og at de var så grove, at de var omfattet af den såkaldte racismeparagraf - straffelovens paragraf 266b. Det handlede blandt andet om udtalelser, hvor han brugte udtryk som 'muslimsk kulturaffald' og 'kriminelle samfundstabere'.

- Retten fandt ikke grundlag for at anse udtalelserne som led i en saglig politisk debat, og hensynet til den særligt vidtgående ytringsfrihed for politikere om kontroversielle samfundsanliggender kunne ikke føre til at anse udtalelserne for straffri, sagde Line Bjørklund.

Paludan blev også dømt for at have udsat en kvinde med somalisk baggrund for æreskrænkelser under en demonstration på Nørrebro 7. november 2019. Paludan fortalte, at han havde set kvinden sælge sine ydelser på Istedgade, hvilket kvinden selv i retten nægtede at kende noget til.

Rasmus Paludan blev dømt for at sige 'og den muslimske somaliske kvinde, der står der, som jeg har bemærket mange gange på Istedgade, hvor hun stillede sig til rådighed for kunder. Ja, dig! Undskyld, jeg taler ikke neger. Nu skal jeg sige det på neger-bububu. Nu forstår du det.'

Annonce:

Paludan skal betale 30.000 kroner i torterstatning til kvinden.

Paludan blev desuden fundet skyldig i fire forhold vedrørende færdselsloven, hvor han på Vestmotorvejen kørte for hurtigt og med for kort afstand til de forankørende. For det blev Rasmus Paludan idømt en bøde på 8500 kroner.

Til gengæld mente retten, at Rasmus Paludan ikke skal straffes for en januardag sidste år at køre væk fra en gruppe unge på en hensynsløs måde, så en af de unge havnede på kølerhjelmen af bilen uden dog at komme til skade.

De to måneders fængsel, der er gjort betinget, skal ikke afsones, hvis Rasmus Paludan ikke begår noget strafbart i en prøvetid på to år fra endelig dom.

Fordi hverken Rasmus Paludan eller hans forsvarer var til stede, da dommen blev afsagt, vides det endnu ikke, om Rasmus Paludan vil modtage straffen, eller om han har tænkt sig at anke.

Annonce:

FAKTA: Rasmus Paludan er dømt for 14 lovovertrædelser

Over tre dage er en retssag mod partileder Rasmus Paludan blevet behandlet ved Retten i Næstved. Her var han tiltalt for i alt 14 lovovertrædelser, og torsdag har en enig domsmandsret besluttet, at han er skyldig i dem alle.

Selv har Paludan nægtet sig skyldig.

Det er et blandet og langt anklageskrift, som omhandler ærekrænkelse, forhånende udtalelser og hasarderet kørsel.

Dommen lyder på tre måneders fængsel, frakendelse af retten til at føre straffesager som advokat i tre år samt retten til at køre bil i et år.

Læs mere om, hvad Rasmus Paludan er dømt for:

Paragraf 266b (den såkaldte racismeparagraf):

* Rasmus Paludan er dømt for at have overtrådt paragraffen ved fem episoder mellem 13. april 2018 og 6. april 2019.

* To af episoderne mener retten har karakter af 'propagandavirksomhed', og derfor er straffen skærpet.

* Episoderne dækker både over et opslag på Twitter, flyers til Folkemødet på Bornholm i 2018 og udtalelser til Stram Kurs-demonstrationer.

Paragraf 252 (forvolde nærliggende fare for en persons liv eller førlighed):

* Rasmus Paludan er dømt for at have voldt nærliggende fare for en persons liv eller førlighed i Sorø i januar 2019. Det har retten besluttet, efter at partilederen i sin bil gassede op med en voldsom fart og kørte 50 til 100 meter, mens en person lå på kølerhjelmen af bilen.

* Til gengæld mener retten, at Paludan ikke skal straffes for overtrædelsen.

* Retten lægger nemlig vægt på, at Paludan følte sig truet og bange og havde forsøgt at køre fra stedet, lyder det i begrundelsen.

Paragraf 267 (ærekrænkelse):

* Rasmus Paludan er dømt for at være kommet med ærekrænkende beskyldninger rettet mod en ung kvinde under en demonstration på Dronning Louises Bro i København i november 2019.

* Partilederen havde udtalt, at han havde bemærket kvinden på Istedgade, 'hvor hun stiller sig til rådighed for kunder'. Episoden blev filmet og offentliggjort på nettet.

* Paludan skal betale 30.000 kroner i erstatning til kvinden.

Databeskyttelsesloven og færdselsloven:

* Rasmus Paludan er desuden dømt for overtrædelse af færdselsloven, fordi han ad flere omgange ikke overholdt hastighedsbegrænsningerne og holdt for kort afstand til dem, der kørte foran.

* Afslutningsvis er han dømt for at videregive oplysninger om en kvinde, fordi han på Twitter skrev, at vedkommende var anmeldt til politiet for trusler på Paludans liv. Det var sket uden kvindens samtykke, mener retten.

* Som tillæg til straffen skal Rasmus Paludan betale en bøde på 8500 kroner.

Kilde: Retten i Næstved.

Paludan amok ved retten: Ville anholde fotograf

Paludan i retten: Fuldstændig vanvittigt at jeg skal forsvare ikke at ville dø

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: