Pandora får millionbøde for manglende information

Pandora er idømt en bøde på to millioner kroner for at offentliggøre kursfølsomme oplysninger for sent

Smykkefirmaet Pandora er tirsdag ved Retten i Glostrup blevet idømt en bøde på to millioner kroner. (Polfoto)
Smykkefirmaet Pandora er tirsdag ved Retten i Glostrup blevet idømt en bøde på to millioner kroner. (Polfoto)
Følg Krimi

Smykkefirmaet Pandora er tirsdag ved Retten i Glostrup blevet idømt en bøde på to millioner kroner for at have overtrådt loven om værdipapirhandel ved at fortie børsfølsomme oplysninger til skade for aktiemarkedet og aktionærer.

Sagen handler om, at Pandora 2. august 2011 kom med en chokmelding til markedet, da selskabet nedjusterede vækstforventningen fra 30 procent til 0 procent.

Det fik Pandoras aktie til at dykke 65 procent, og aktionærerne tabte samlet 12 milliarder kroner på en enkelt dag.

Anklager i Pandora-sag går efter millionbøde

Anklagemyndigheden har under retssagen argumenteret for, at Pandora tidligere burde have informeret aktionærerne om, at salget ikke gik så godt, som man havde forventet. Faktisk senest 18. juli 2011, da Pandora havde interne udkast til en revurdering af årets budgettal for 2011.

Ledelsen i Pandora har omvendt ment, at man oplyste markedet på det rigtige tidspunkt. På den baggrund har man krævet frifindelse.

- Men retten fandt, at selskabsledelsen fra 18. til 19. juli 2011 var i besiddelse af tilstrækkelig viden om, at forventningerne til helårsresultatet måtte justeres så markant, at der da var pligt til straks at foretage offentliggørelse, lyder det i rettens begrundelse for dommen.

- Da offentliggørelse først fandt sted 2. august 2011, er der sket overtrædelse af paragraf 27, stk. 1, lyder det fra Retten i Glostrup.

Ifølge paragraffen har et børsnoteret selskab pligt til hurtigst muligt at offentliggøre intern viden, der direkte vedrører selskabets virksomhed.

Anklageren i sagen, vicestatsadvokat Hans Fogtdal fra Bagmandspolitiet, procederede under retssagen for, at en bøde for overtrædelsen skulle ligge mellem 2,5 og fem millioner kroner. Men det var altså lige i overkanten, lyder det fra retten.

Det skyldes blandt andet, at Pandora selv valgte at fremskynde selskabsmeddelelsen, der ellers først var planlagt udsendt 14 dage senere.

Dommen mod Pandora kan vise sig at få betydeligt større konsekvenser for selskabet og de implicerede end som så.

Rettens ord ventes nemlig at blive brugt af utilfredse og tabsramte aktionærer, som mener, de er blevet ført bag lyset og derfor købte Pandora-aktier alt for dyrt umiddelbart inden den skæbnesvangre dag i august 2011.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+