Pap-søster til mishandlet lærling: Han fortalte ikke noget om overgreb

Retssagen, hvor fire håndværkere er tiltalt for vold og seksuelle overgreb er genoptaget onsdag ved Retten i Kolding

Retten i Kolding, hvor retssagen mod de fire håndværkere føres.
Retten i Kolding, hvor retssagen mod de fire håndværkere føres.
Følg Krimi

Var der tale om ondsindet vold og seksuelle krænkelser mod en ung lærling i et håndværker-firma i Kolding, eller var der blot tale om grov håndværker-humor?

Det er hovedspørgsmålet, som en domsmandsret ved Retten i Kolding i disse dage skal tage stilling til.

Tirsdag blev de fire tiltalte håndværkere og den nu 20-årige lærling afhørt. Og de havde vidt forskellige opfattelser af hænderlserne.

Onsdag formiddag afgav pap-søsteren til lærlingen S. sin forklaring. Hun er mor til to børn, som hun har med J., der er den ene af de tiltalte håndværker-svende.

- Jeg har kendt S. hele mit liv. Han har aldrig fortalt mig noget om forholdene i firmaet. Jeg har aldrig følt, at der har været noget forkert. S.'  forhold til J. har altid været godt.

- S. viste mig videoen ( hvor lærlingen fik stukket et kosteskaft op i endetarmen, red.) for to år siden og grinte. Jeg spurgte ham om, hvorfor de gjorde sådan noget. Han sagde, at det jo kun var for sjov. Det kom som et chok for os allesammen, at det pludselig blev meldt til 3 F.

- Jeg ved, at J. ikke er sådan, og at han ikke ville gøre noget ondt. Jeg ringede til S.'s mor, som skældte ud. Jeg ville gerne vide, hvad der foregik. S. ville ikke tale med mig om sagen. Han magtede det ikke, har papsøsteren forklaret.

De gik alle over stregen
Papsøsteren har også forklaret domsmandsretten, at hun har hørt om nogle af episoderne på arbejdspladsen.

- Jeg har hørt, hvad S. har gjort ved sine kammerater, og hvad de gjorde mod ham. S. har tit fortalt, hvad de har lavet, fordi han syntes, at det var sjovt.

En tidligere ansat, der var daglig leder i firmaet i Kolding i 2016, har onsdag formiddag forklaret i retten, at der efter hans opfattelse herskede normale forhold på arbejdspladsen.

- Jeg var selv ude på arbejdspladserne. Jeg syntes nogle gange, at de gik over stregen, når de råbte ad hinanden. Jeg har hørt, at de brændte hinanden med en tagpapbrænder. Jeg syntes, at det var forkasteligt. Men de gjorde det allesammen.

- Jeg har haft S. inde til samtale og spurgt, hvordan han havde det. Han har altid sagt, at han havde det godt. Det var også min opfattelse, når jeg var ude på arbejdspladserne. Så vidt jeg ved, var han venner med flere af kollegerne, har den tidligere leder forklaret.

'Det virker skørt'
- Er der en anden tone på sådan en arbejdsplads? Det virker helt skørt i min verden, at man brænder hinanden, ville anklager Anna Holm vide.

- Ja, skurvogns-snak har der altid været. Folk er meget sammen, hvis de ligger ude. Og så opstår der nogle ting. 

En tidligere lærling i firmaet R. er også blevet afhørt i retten.

Efter råd fra sin fagforening skiftede han efter halvandet års læretid til en anden arbejdsplads.

'Jeg så det som noget lærlinge-halløj'
R. har oplyst, at han har arbejdet sammen med den mishandlede lærling S.

- Jeg havde det godt i firmaet og var glad for at være der. Jeg blev behandlet godt. Der har været mindre drillerier, som der er på en arbejdsplads.

Vi har brændt hinanden med papbrænderen eller givet hinanden en lammer. Vi har også kastet en pose med afføring efter hinanden. Jeg så det bare som noget lærlinge-halløj.

- Jeg har set S. blive udsat for forskellige ting. Men jeg har aldrig set ham blive væltet omkuld. Men jeg har set videoen. Jeg synes ikke, at det så så voldsomt ud. Det virkede som drengestreger.

R. har også fortalt i retten, at S. aldrig har fortalt ham om, hvor træls han opfattede situationen.

'Der skete nogle vilde ting'
Også en tidligere arbejdsmand i firmaet er blevet afhørt. Han har forklaret, at det var 'OK at være i firmaet.'

- Der skete nogle vilde ting ind imellem. Jeg har fået en læderhandske i hovedet, mens jeg kørte bil, og der blev smurt chili-kerner i rugbrødet. Der har været både sjove og ikke så sjove hændelser. Det gik primært ud over mig og S.

- Jeg var god til at finde mig i meget. Mange har ikke villet finde sig i de ting, jeg har oplevet. På den ene side kunne jeg godt lide svenden J., men det gik over gevind nogle gange. J. kunne dog godt sige undskyld.

Den forhenværende arbejdsmand har forklaret, at han undlod at sige fra overfor de voldsomme løjer, fordi han håbede på at få en læreplads i firmaet.

Han talte ind imellem med lærlingen S. om, at det var træls at episoderne oftest gik ud over dem.

- Jeg har ikke set svendene blive udsat for det samme, som vi blev udsat for. Men alle har prikket hinanden bagi med en finger, når man gik op af stigen, har den tidligere arbejdsmand forklaret.

FAKTA OM SAGEN

Der er fire tiltalte i sagen: Den tidligere chef og tre ansatte i firmaet i Kolding. Alle fire er tiltalt for vold af særlig rå og brutal karakter og mishandling efter paragraf 245, stk. 1 i Straffeloven. Det kan give op til seks års fængsel.

Derudover er den tidligere chef og en af de ansatte tiltalt for at have udsat lærlingen for et andet seksuelt forhold end samleje. Her er der tale om den såkaldte voldtægts-paragraf 216 i Straffeloven. Overtrædelser kan give op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet skete forholdene fra marts til september 2016.

Der er tale om flere brutale overfald med et kosteskaft, som fandt sted på byggepladser i Odense og Horsens samt på lageret i Horsens.

Blev filmet
Her fik lærlingen angiveligt kosteskaftet stukket op i endetarmen. En af episoderne blev filmet med et mobilkamera.

I et andet tilfælde blev lærlingen - ifølge anklageskriftet - holdt fast, mens chefen klippede hul i hans bukser og pressede en tømmerblyant op i hans endetarm. Den unge mand måtte efterfølgende trække sine underbukser ud af endetarmen, som blødte og var øm.

De to håndværkere, der alene er tiltalt for overfaldet på byggepladsen i Odense, er ikke danske statsborgere.

Anklagemyndigheden kræver begge mænd udvist af Danmark, hvis retten finder dem skyldige.

De fire tiltalte nægter sig skyldige i alle anklager.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, så hverken de tiltaltes navn eller alder må nævnes. Heller ikke firmaets navn på offentliggøres.

Retten i Kolding behandler retssagen den 12., 13. og 18. juni.

 

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.