Par løsladt efter kollegie-knald

En 31-årig beboer på kollegiet og hans 30-årig kammerat er netop blevet løsladt efter gårsdagens bombealarm

Se optagelser af Grønjordskollegiet på Amager. (Video: Josephine Fogsgaard)

Københavns Dommervagt (Ekstra Bladet): En dumdristig drengestreg var tilsyneladende årsagen til, at bomberyddere, politi og brandvæsen i går aftes måtte rykke ud til Grønjordskollegiet på Vestamager i København.

Det står klart, efter at en dommer i dag valgte at løslade de to mænd, som i går blev anholdt under politiets aktion.

Ekstra Bladet erfarer, at de to eksperimenterede med yderst farlige kemikalier, men at mængderne var af mindre skala. Foto: (Privatfoto) Krimi Sigtelse: Beboer bryggede på farlige kemikalier i kollegieværelse

Beboere på kollegiet havde lørdag anmeldt knald og smæld i en af bygningerne, ligesom en uidentificerbar, brun og eksplosiv masse var blevet smurt rundt omkring på kollegiets arealer.

- Vi ville bare lave lidt sjov med de andre, forklarede den 31-årige mand, som er beboer på kollegiet, under grundlovsforhøret. Sammen med sin kammerat er han sigtet for at have at have skabt den sprængfarlige masse, der afgav knaldperle-lignende brag, på sit værelse i en af kollegiets øverste etager.

Politi og brandvæsen er massivt tilstede ved Grønjordskollegiet (Privatfoto). Krimi Stor politiaktion på kollegium

Ren drilleri
Ifølge den 31-åriges forklaring havde han og en ven lørdag eftermiddag besluttet sig for at drille de andre beboere. De miksede derfor salmiakspiritus og fast jod for at producere det sprængfarlige pulver, som de blandt andet smurte på gulvet og under nogle andre beboeres sko.

- Jeg kom også en knivspids af det ind i en bamse, som vi bagefter forsøgte at få til at give et knald i kælderen, forklarede den 31-årige til retten.

- Men der var ikke nogen, der kom til skade, og der var heller ikke noget, der gik i stykker, forklarede den 31-årige, der var stærkt påvirket af anholdelsen og derfor flere gange måtte sunde sig under sin forklaring.

Selv om den 31-årige og hans forsvarer lagde vægt på, at der var tale om drengestreger, bliver de to unge mænds ugerninger taget meget alvorligt af politiet.

Alberte Lørup og Nikolaj Kappelgaard foran blokken, hvor politiet og bomberyddere arbejdede i går aftes (Foto: Rumle Skafte). Krimi Beboere om bombe-aktion: Det bragede overalt på kollegiet

- Man har rodet med sprængfarlige kemikalier på et kollegie, hvor der bor omkring 1000 mennesker, og oven i købet på en dag, hvor der må antages at være mange til stede, fordi skolerne har lukket, lød det fra politiets anklager, der afviste, at der var tale om drengestreger.

- Det er fysisk grandvoksne mænd, så de burde have indset, at tiden, som den er nu, ikke er til sjov af den her karakter, sagde anklageren.

Under grundlovsforhøret dokumenterede anklageren politiets arbejde på kollegiet, hvor man blandt andet måtte have assistance fra Forsvarets Bomberyddere.

Den 31-årige mand blev dog sammen med sin kammerat løsladt til den 31-åriges store lettelse. Han gav efterfølgende både sin forsvarer og sine forældre et stort, lettet kram. Selv om de nu er på fri fod, er de to kammerater fortsat sigtet i sagen.