Pas på engangsgrillen: Mange udrykninger i sommervarmen

Selv om du tror, at du har slukket engangsgrillen, så er det ikke altid grundigt nok, siger brandchef

Husk at drukne engangsgrillen, før du kaster den i skraldespanden. Arkivfoto: Klaus Holsting
Husk at drukne engangsgrillen, før du kaster den i skraldespanden. Arkivfoto: Klaus Holsting

Sol og sommer er lig med hygge, rosé og brankede pølser på engangsgrill, og det kan gå grueligt galt, hvis man ikke sikrer sig, at den er ordentligt slukket, før den ryger op i affaldskurven eller containeren.

I hovedstadsområdet er man rykket ud til væsentligt flere brande i affaldsspande og containere end normalt.

- Vi har kørt en 5-7 stykker i døgnet de sidste 3-4 døgn, siger Tim Ole Simonsen, vagthavende operationschef hos Hovedstadens Beredskab.

- Folk sidder og hygger sig, og så ryger engangsgrillen op i en container. Det kan godt være, at man prøver at slukke den ved at pøse vand på. Men det er ikke nok. Vores anbefaling er, at man enten drukner dem fuldstændigt eller sætter dem ved siden af. Der er jo ikke nogen, der gør det her i ond tro, siger han.

Underlaget, hvor engangsgrillen kan også være brændende varmt. Foto: Casper Dalhoff
Underlaget, hvor engangsgrillen kan også være brændende varmt. Foto: Casper Dalhoff
 

En optælling i døgnrapporten på 'skraldespand i det fri-Brand' viser i alt 8 brande i skraldespande i de forgangne fire dage, mens der har været 6 brande, hvis man søger på 'container i det fri-Brand', tre af dem på Islands Brygge, i samme tidsrum

Ifølge operationschefen er der heldigvis ikke nogen af brandene de seneste par dage, der har bredt sig.

Et-årig slemt forbrændt: Bålrester i sand kan brænde i timevis

- Men det giver jo en utryghed, når vi kommer farende. Og vi har set, at det kan sprede sig til bygninger, hvis en container står for tæt på, siger han og tilføjer, at det er svært fuldstændig at konkludere, hvilke brande, der skyldes engangsgrill.

Han advarer desuden også mod, at man graver sin engangsgrill ned i sand, og at man skal sørge for også at køle det område ned, som grillen har stået på.

- Det underlag, man har haft dem stående på, er også rigtig varmt, siger han og fortæller, at det kan medfører forbrændinger, eksempelvis på børn på bare tæer.

Det er heller ikke ufarligt, at drikke direkte fra dåsen. Du bliver overrasket!

Gemt i sandet: Engangsgrill forbrændte lille Malthe