Pas-tyveri på Rådhus satte politiet på sporet af menneskesmuglere

Danmark blev brugt som central for illegale, der rejste videre til andre lande

Cirka 120 udfyldte og blanke pas blev stjålet under et indbrud på Hørsholm Rådhus. Efterforskningen af tyveriet satte politiet på sporet af en gruppe menneskesmuglere. Foto: Joachim Lagdefoged/Polfoto
Cirka 120 udfyldte og blanke pas blev stjålet under et indbrud på Hørsholm Rådhus. Efterforskningen af tyveriet satte politiet på sporet af en gruppe menneskesmuglere. Foto: Joachim Lagdefoged/Polfoto
Følg Krimi

Efterforskningen af et indbrud på Hørsholm Rådhus i 2012, hvor der blev stjålet cirka 120 færdige og blanke pas, førte til en sidegevinst for politiet.

Mens indbruddet stadig er uopklaret, kom politiet på sporet af en gruppe menneskesmuglere, hvor telefon-aflytninger afslørede, at de tilsyneladende stod bag menneskesmugling af udlændinge gennem Danmark til andre lande som Sverige, Norge og Østrig.

Torsdag stilles syv mænd i alderen 43 til 60 år for Københavns Byret, tiltalt for menneskesmugling af 22 udlændinge og forsøg på smugling af mindst to andre, som mislykkedes. De tiltalte nægter sig skyldige.

Flest fra Syrien
Ifølge aflytningerne i sagen er der formentlig tale om personer hovedsagelig fra Syrien. De syv tiltalte er alle herboende, men stammer fra lande som Syrien, Jordan, Ghaza og Libanon.

De syv tiltalte har ifølge tiltalen haft forskellige roller, men overordnet set har de bistået flygtninge med indrejse til Danmark, overnatning, køb af billetter og videre-rejser til andre lande.

For eksempel blev fire udlændinge sendt til Norge via Sverig med Swebus linje 820 med afgang fra DGI-byen i København.

Rejste videre til Sverige
Andre 15 udlændinge kom til Danmark, men skulle videre til Sverige, så to af de tiltalte sørgede for at bistå dem på Københavns Hovedbanegård med køb af billetter og vejledning.

Tre udlændinge boede i en periode hos den ene tiltalte, en 45-årig, hvorefter de tre blev hjulpet til at rejse med tog fra Hovedbanegården til Wien via München.

I to tilfælde sørgede flere af de tiltalte for finansiering, rådgivning, kommunikation, pas og kontakt med en menneskesmugler, men rejserne gik i vasken. I det ene tilfælde var der tale om, at en far, hans søn og et ukendt barn skulle hentes fra Syrien til Danmark.

Beviserne i sagen består hovedsagelig af telefonaflytninger på arabisk og Københavns Byret skal bruge seks dage på retssagen, hvor dommen ventes den 26. juni.

Der er ikke rejst tiltale for, at de tiltalte har taget betaling for deres ydelser. Politiet har ikke beviser for, at udlændingene har betalt for ydelserne, oplyser anklager Stine Winther til Ekstra Bladet.

Dengang politiet slog til mod netværket sagde efterforskningsleder Carsten Ahrends om de indsmuglede mennesker:

- De fleste er kommet med tog eller bil, men enkelte med fly. De er kommet via Tyrkiet, Grækenland og Italien.

 

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.