Pedal-Oves søn om faren: Derfor medvirkede han i dokumentar

Sønnen tror på sin fars uskyld og har ikke behov for, at der skal mere fokus på, hvem der slog hans mor ihjel

Ove Thomas Hansen, bedre kendt som Pedal-Ove, er død, 75 år gammel.

Når TV 2-dokumentaren ’Mysteriet om Pedal-Ove’ kulminerer på torsdag med tredje og sidste afsnit, er hovedpersonen ikke længere blandt seerne.

Ove Hansen døde lørdag eftermiddag, 75 år gammel, efter han havde kæmpet mod en lungebetændelse på bagkant af en kemokur for lymfekræft.

I programmet sætter journalist Michael Teschl sig for at finde ud af, hvem der er gerningsmanden bag drabet på Pedal-Oves hustru Brita Hansen, som han blev dømt for i 1982, men efterfølgende blev frikendt for i 1992, da Den Særlige Klageret gav tilladelse til at genoptage sagen. Det skete blandt andet på baggrund af nogle nye vidner, der blev bragt frem i en DR-Dokumentar.

Dette billede viser Pedal-Ove, som han så ud i sine sidste dage. Ekstra Bladet har fået dette billede af hans søn. Privatfoto Krimi Pedal-Oves sidste ord på dødslejet

Selvom Ove Hansen og hans søn Mads ikke har talt meget om TV 2-programmet, hvor de begge medvirker, så er sønnen ret sikker på, at faren har fulgt med. Programmerne er først blevet sendt, efter han kom på hospitalet.

- I torsdags ved aftenstid ville vi have været ude og besøge ham, men der ringede han og sagde, at vi ikke skulle komme derud. Jeg tror bare, at han godt lige ville se det program, siger han.

Brita Hansen var gået fra Pedal-Ove og havde fået en ny kæreste, da hun blev dræbt. Hendes lig blev fundet i havnen syv måneder efter, hun forsvandt. Privatfoto/TV2
Brita Hansen var gået fra Pedal-Ove og havde fået en ny kæreste, da hun blev dræbt. Hendes lig blev fundet i havnen syv måneder efter, hun forsvandt. Privatfoto/TV2
 

Han fortæller om baggrunden for, at faren sagde ja til at medvirke:

- Han sagde til mig for noget tid siden, at han håbede, at der ville komme noget nyt frem i sagen. Jeg tror, at det var derfor, at han var gået med til det. Men så endte det med, at det, der kom, belastede ham endnu mere, konstaterer sønnen, der er overbevist om sin fars uskyld i drabet på hans mor.

I programmet og i bogen 'Den dag Brita forsvandt' taler Michael Teschl med centrale vidner fra DR-dokumentarerne fra 1990 og 1991 og retssagen, hvor Pedal-Ove blev frikendt, der over for ham erkender, at de talte usandt i forbindelse med sagen.

Ove Thomas Hansen, bedre kendt som Pedal-Ove, er død, 75 år gammel. Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen Krimi Pedal-Ove er død

Og Michael Teschl sætter spørgsmålstegn ved, om Pedal-Ove reelt har et alibi.

Tror på fars uskyld
Sønnen har også set de to første programmer.

- Jeg synes, at det er træls, at der kommer andre ting, der belaster ham mere. Hvor man egentlig synes, at det skulle blive til den bedre side, og så bliver det til den værre side, siger sønnen.

I slutningen af andet afsnit, siger journalisten i teaseren til tredje afsnit, at DR-dokumentaren pegede på Britas nye kæreste som en mulig gerningsmand.

'Jeg får kontakt til et af DR Dokumentars hovedvidner, taxachauffør Jane Nielsen. Hun siger nu, at hun ikke fortæller sandheden i DRs programmer' siger han i programmet, hvorefter man ser ham sige til kvinde: 'Det her betyder jo dybest set, Jane, at hele præmissen for DRs program, det er jo faktisk baseret på manipulation'.

Ove Hansen siger selv i TV 2-programmet for første gang, at han ikke, som et af de nye vidner sagde, var sammen med sønnen på et afgørende tidspunkt den dag, hvor Brita Hansen blev dræbt. Dermed sår han selv tvivl om de vidner, der var med til at frikende ham. 

Sønnen Mads Hansen siger, at han ikke er sikker på, om hans fars hukommelse var den samme, som den havde været, de sidste år.

- Når man kommer op i alderen, ved jeg ikke, hvor meget man kan huske. Jeg ved ikke, hvor meget man skal lægge i det. Jeg lægger ikke så meget i det, og nu kan det selvfølgelig være lige meget. Jeg går ikke sådan og tænker for meget på det.

Er ærgerlige
- Har programmet ændret din tro på, at din far er uskyldig?

- Nej, det har det ikke, siger Mads Hansen, der ikke har brug for, at der skal være mere fokus på den gamle sag.

. Det hjælper ikke mig noget. Det har det aldrig gjort. Min mor var væk. Sådan var det, og det er der ikke noget, der kan ændre på.

- Det sidste program kommer på torsdag. Hvad tænker du om, at det kommer, efter han er død?

- Egentlig interesserer det mig ikke så meget igen. Jeg kan ikke bruge det til en masse. Jeg kommer nok til at se det. Det er jeg også næsten nødt til det, for det kommer altid nogen, og spørger til det, og så er det lidt mærkeligt, hvis man ikke har set det, siger han.

Han oplever dog, at dem, der kender hans far, er lidt ærgerlige over programmerne.

- De kunne godt være det foruden. Det er også, når det bliver fremlagt på den måde. Alle dem, der kender ham, tror jo ikke på, at han har gjort det. Så det er klart, at det program kunne vi godt have været foruden, konstaterer han.

I program to stiller Michael Teschl selv det centrale spørgsmål til Pedal-Ove:

- Jeg er nødt til at spørge dig, Ove, om du af frygt for at miste Mads slog Brita ihjel lørdag den 12. december 1981?

Til det svarede Ove Hansen:

- Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg så overhovedet ikke skyggen af Brita den dag.