Pegidadk holder demonstration trods tysk aflysning

Dansk Pegida-bevægelse afholder første demonstration, selvom en lignede demonstration er aflyst i Dresden

Mens den tyske Pegida-bevægelse har aflyst en antiislamisk demonstration i Dresden, vælger den danske pendant, Pegidadk, at afholde sine første demonstrationer i Danmark.

Planlægningen har dog ikke været helt problemfri.

- Vi har haft nogle problemer med falske udmeldinger og Facebook-grupper, og vi ved fra politiet, at der er arrangeret moddemonstrationer, siger arrangør og talsmand for Pegidadk, Nicolai Sennels, til Ritzau.

Den tyske aflysning kommer efter konkrete trusler fra islamistiske ekstremister mod bevægelsens stifter, Lutz Bachmann.

- Det er forfærdeligt, at der er så stærke trusler fra ekstremister, at politiet må forhindre folket i at udføre deres demokratiske ret til at demonstrere. Det gør vores demonstration endnu vigtigere, siger Nicolai Sennels.

Både i København og Aarhus er der varslet demonstrationer og moddemonstrationer, oplyser politiet i de to byer.

I København er moddemonstrationen arrangeret af gruppen Revolutionære Antifascister, og vagtchef Claus Rønnegaard siger til Ritzau, at politiet sender mandskab på gaden for at mandsopdække de to grupperinger.

- Vi møder op begge steder med et passende antal folk, siger han.

Moddemonstrationen finder sted ved Sankt Hans Torv på Nørrebro og slutter på Søtorvet ved Dronning Louises Bro.

Revolutionære Antifascister opfordrer deltagerne til efterfølgende at gå hen til Pegidadks demonstration ved Statens Museum for Kunst og "vise deres modstand mod Pegidadk".

Politiet er opmærksom på, at det kan føre til uro.

- Vi har været i kontakt med begge grupper og opfordret til, at demonstrationerne forløber roligt, siger Claus Rønnegaard.

Det venstreorienterede researchkollektiv Redox skriver på sin hjemmeside, "at en række kendte personer fra nynazistiske kredse har tænkt sig at deltage i mandagens march" efter at have gennemgået navnene på de tilmeldte på Facebook.

Men de er ikke velkomne, fastslår Nicolai Sennels.

- Racister og nazister er ikke velkomne ved vores demonstration. Demonstrationen er for fredelige mennesker, der går ind for ytringsfrihed og demokrati.

I Aarhus starter den lokale Pegida-afdeling, Pegida Aarhus, sin demonstration ved Sct. Pauls Kirkeplads klokken 18.

Ligesom i hovedstaden er der varslet en moddemonstration, som politiet også har tilladt.

- Vi har ikke haft vægtige grunde til at sige nej. Jeg ved, at de to demonstrationers ruter ligger nogle hundrede meter fra hinanden, siger vagtchef Stig Heidemann fra Østjyllands Politi.

- Jeg ved, at det er noget, vi holder øje med, siger vagtchefen.