Pensionerede terrorister på international most wanted-liste

30 år på flugt og stadig ikke fanget: Efterlyst for række af voldsomme røverier

Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub og Daniela Klette som politiet mener, de ser ud i dag. 
Foto: BKA/picture-alliance/dpa/AP
Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub og Daniela Klette som politiet mener, de ser ud i dag. Foto: BKA/picture-alliance/dpa/AP

De tre tyske - og nu aldrende - tidligere terrorister Ernst Volker Staub (65), Burkhard Garweg (51) und Daniela Klette (61) er nu kommet på Europols most wanted-liste.

I 30 år har trioen været på flugt for de tyske myndigheder, fordi de mistænkes for at have været del at terrorgruppen Rote Armee Fraktions såkaldte tredje generation.

Konkret sættes de i forbindelse med flere af terrorgruppens sidste serie af attentater, de fandt sted i begyndelsen af 1990'erne.

Drab og bomber: Har jaget pensionerede terrorister i tre årtier

Det sidste attentat fandt sted i 1993, og Rote Armee Fraktion nedlagde sig selv i 1998. Men det fortsatte liv på flugt koster penge, og trioen mistænkes at have begået 12 røverier og røveriforsøg, der alle er udført efter samme mønster.

Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub og Daniela Klette. Øverst ses tyske Bundeskriminalamts seneste billeder af RAF-medlemmerne. Nederst ses fantombilleder. Foto: BKA/picture-alliance/DPA/AP
Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub og Daniela Klette. Øverst ses tyske Bundeskriminalamts seneste billeder af RAF-medlemmerne. Nederst ses fantombilleder. Foto: BKA/picture-alliance/DPA/AP

Enten har målet været pengetransporter på vej til store supermarkeder, eller også er man gået efter store supermarkeders kassebeholdninger, hvor maskerede røvere er trængt ind på kontoret, hvor pengene er blevet opbevaret.

Herefter har man holdt det tilstedeværende personale op og plyndret pengene. Røverier- og røveriforsøg er udført med hurtig, kontant og kølig effektivitet.

Det var i juni 2016, at politiet første gang offentligt meldte ud, at man jagtede den tidligere terroristtrio. Det skete efter et røveri mod en pengetransporter lidt syd for Bremen.

Politiet har oplyst, at man samarbejder med myndighederne i Holland, Frankrig, Italien og Spanien i forbindelse med jagten på de tre.

Denne plakat har kriminalpolitiet i Niedersachsen nu offentliggjort i den fortsatte jagt på de tre røverimistænkte. Foto: Polizei
Denne plakat har kriminalpolitiet i Niedersachsen nu offentliggjort i den fortsatte jagt på de tre røverimistænkte. Foto: Polizei

Efteråret, der aldrig bliver glemt:

I efteråret 1977 kulminerede opgøret mellem forbundsrepublikken Tyskland og venstre-ekstreme terrorister fra gruppen Rote Armee Fraktion. Der var væbnede aktioner i årene både før og efter, men specielt de skelsættende måneder satte sig varige spor, som aldrig bliver glemt.

I seks kapitler gennemgår Ekstra Bladet de voldsomme begivenheder. Læs afsnittene et for et - eller i en lang køre.

Tysk terror, del 1: RAF-fanger skulle tvinges fri med drab og kidnapninger

Tysk terror, del 2: Dødspatrulje amok i kugleregn

Tysk terror, del 3: Industri-boss bortført i blodigt baghold

Tysk terror, del 4: Dyr politibrøler undervejs mod tragedien

Tysk terrorvanvid: Flykapring endte i nedslagtning

Blodigt klimaks på tysk terrorvanvid: Dødsnatten i Stammheim  

Læs andre artikler om Rote Armee Fraktion

Om befrielsen af Lufthansa-flyet Landshut:
Tyske politi i spektakulær befrielsesaktion: 'Ned med hovederne, hvor er svinene!'

Om hvordan Østtyskland gav husly til eftersøgte terrorister:
Træningslejr skjult i skov: DDR rekrutterede mordere

Om den tidligere RAF-terrorist, der endte som jødehader:
Fra RAF-terror til Hitler-hilsen: Rabiat olding på flugt fra fængslet

Om Tysklands barske antiterrorkorps:
GSG 9: Så hårde er de tyske antiterror-læderhalse