Annonce:
Annonce:

Pensioneret topanklager til unge kvinder: Tænk jer om, når I går med mænd

Anklager, der har håndteret mange retssager om sexovergreb, maner til omtanke blandt unge kvinder, for sexovergreb har meget store konsekvenser

Den nu tidligere anklager, Anne Birgitte Stürup, har ført sager mod en meget lang række forbrydere siden 1972. 
Foto: Stine Tidsvilde
Den nu tidligere anklager, Anne Birgitte Stürup, har ført sager mod en meget lang række forbrydere siden 1972. Foto: Stine Tidsvilde
Annonce:
Følg Krimi

I dag bringer Ekstra Bladet et interview med den nu pensionerede anklager, Anne Birgitte Stürup, der gennem flere årtier har håndteret en lang rækker sager om drab, grov vold og ikke mindst sexovergreb.

Særligt sidstnævnte har altid Stürups fokus.

I 1990'erne var hun i nævningeting med nogle grove voldtægtssager for at få retten til at sætte straffen meget op i disse sager, hvilket herefter blev stadfæstet af Højesteret. 

Og, da hun som ung jurastuderende overværede en voldtægtssag, fik det betydning for hendes fremtidige valg af levevej.

En overfaldsvoldtægt, hvor en tilfældig kvinde - en sygeplejerske - der kom cyklende, var blevet overfaldet, smidt ned i en busk og der misbrugt, fortæller Stürup.

Annonce:

– Her så jeg, hvordan kvinden under retssagen var udsat for en meget ydmygende behandling fra forsvarerens side. Forsvareren stillede en række meget nærgående - og for sagen ligegyldige - spørgsmål omkring hendes sexliv. Den slags spørgsmål er ikke tilladt mere. Men den oplevelse spillede en stor rolle i forhold til, at jeg senere blev anklager.

Anne Birgitte Stürup har kontante holdninger i forhold til voldtægtsdebatten, der med jævne mellemrum koger op.

– Overfaldsvoldtægter, hvor en gerningsmand overfalder en tilfældig kvinde, kan man ikke gardere sig imod. Men langt de fleste voldtægter sker, hvor parterne kender hinanden i forvejen, siger hun.

– Og her mener jeg - desværre - at de unge kvinder bør tænke sig om, når de er i festligt lag. Lad være med alene at med en fyr hjem for at se hans hundehvalp, eller ud for at kigge på stjerner. Sørg for at være sammen med en veninde, eller på anden måde tage nogle forholdsregler.

Anne Birgitte Stürup mener, at kvinder skal gå klædt præcis, som de har lyst til, ligesom en voldtægt aldrig er kvindens skyld. Adfærd og påklædning er aldrig en opfordring, og det skal drenge og mænd forstå.

Annonce:

Men kort og godt, så handler det om, at især unge kvinder tænker sig om:

– Det her handler ikke om at at være ufri. Det handler om, at man - desværre - må tage højde for at unge mænd kan være lystne og ikke altid forstår signalerne. Det gælder mange unge mænd og især mange med indvandrerbaggrund.

– Jeg erkender, det er trist, at man skal undervise i dobbeltmoral. Men voldtægt har gruopvækkende konsekvenser for pigen, hvad enten gerningsmanden bliver dømt eller ej. Sexovergreb er svært traumatiserende, mener Stürup.

Undervejs i karrieren har hun flere gange holdt oplæg for politibetjente om sexovergreb, Og hun vurderer, at de unge betjente ikke aktid helt forstår, hvor alvorlige, mentale konsekvenser en kvinde får af et sexovergreb.

Annonce:

– Så fortæller jeg dem, at de skal forestille sig, at de bliver fastholdt af to hærdebrede mænd og voldtaget analt. Først der kan jeg se på deres ansigter, at de forstår, hvor slemt det er, siger Anne Birgitte Stürup.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: