PET-agent kørte 147 kilo hash fra Spanien til Danmark

PET oprettede transportfirma som dække for infiltration af narkoliga

Den 38-årige danske playboy er tiltalt som hovedmand i narkoligaen, der blev fældet af PET-agenter. (privatfoto)
Den 38-årige danske playboy er tiltalt som hovedmand i narkoligaen, der blev fældet af PET-agenter. (privatfoto)

Med 147 kilo hash i bilen kørte en dansk politimand fra Politiets Efterretningstjeneste fra Spanien til parkeringspladsen ved Lyngby Storcenter nord for København, hvor han afleverede hashen til en modtager, der kørte den til sin bopæl i Kokkedal. Her lå der i forvejen 56 kilo hash.

Hash-smuglingen var et led i en hemmelig PET-operation mod en international narkotika-liga, og var godkendt af en dommer.

Tirsdag stilles modtageren af de 147 kilo hash for København Byret, hvor han ventes at få dom i en hurtig tilståelsessag.

Tiltale: Ville smugle 500 kg. kokain
De tre formodede hovedmænd i narko-ligaen, en 38-årig dansk playboy og to udenlandske mænd på 36 og 38, der nægter sig skyldige, stilles senere for retten i en 35 dage lang retssag, hvor dommen først ventes til juni.

Smuglingen af de 147 kilo hash er kun en af smuglingerne, som trioen er tiltalt for. PET-agenterne har afsløret fire forsøg på store indsmuglinger af hash eller kokain foruden transporten af de 147 kilo hash.

De tungeste forhold er forsøg på indsmugling af 500 kilo kokain fra Sydamerika til Danmark med skib, og forsøget på at indsmugle 1,6 ton hash fra Marokko til Danmark ombord på lystbåden Naomi.

PET-agenter deltog i begge planlagte indsmuglinger for at afsløre bagmændene. I alt fem PET-agenter med dæknavnene A 185, A 208, A 211, A 212 og A 233 var sat ind i operationen.

Falsk transportfirma
PET havde oprettet et transportfirma som facade og den ene, A 185, spillede direktør for transportfirmaet, der skulle stå for narkosmuglingerne. Agenten var aktiv i små to år fra sommeren 2012 til maj 2014.

Både A 185 og hans kolleger skal afhøres som vidner i Københavns Byret, men det kommer til at ske under dække og bag lukkede døre.

Tre af PET´s agenter var involveret i kokainsmuglingen på 500 kilo med et skib, som de tre tiltalte enten havde købt eller ville købe. PET-folkene skulle smugle kokainen med skibet til Danmark mod et fedt honorar, men det hele blev afblæst, fordi bagmændene mistede kontakten til deres mand i Brasilien.

Der gik rygter blandt de tiltalte om, at kontakten i Brasilien var blevet myrdet, erfarer Ekstra Bladet. Men det har dansk politi ikke kunnet få bekræftet.

Fik penge til hash-båd
Efter den mislykkede kokain-smugling, gik den formodede hovedmand, den 38-årige playboy, i gang med at planlægge indsmugling af 1,6 ton hash fra Marokko, lyder tiltalen.

Han og en medskyldig forhandlede med agent A 185 om, at denne skulle stå for indsmuglingen til Danmark sammen med flere medskyldige. Bagmændene anede naturligvis ikke, at alle 'hashmuglerne' var PET-folk.

Sigtet narkobagmand playboy i Spanien

Agenterne A 208 og A 233 rejste den 6. marts sidste år til Spanien, hvor de besigtigede sejlbåden Naomi, der skulle bruges til smuglingen, i havnen i La Coruna.

Båden blev med en skriftlig kontrakt overdraget til de to PET-folk og 'direktøren for transportfirmaet' i Danmark, agent A 185 fik den 22. april 2014 udbetalt 75.000 kr. til klargøring af smuglerbåden.

Herefter valgte politiet at slå til og anholde de mistænkte hovedmænd den 14. maj sidste år.

1,5 ton hash opbragt i Holland
PET-operationen omfattede også en anden gren af narko-organisationen, som stod bag indsmugling af 1,5 ton hash med sejlbåden 'Jamie'. Båden blev opbragt af hollandsk toldvæsen den 5. september 2013.

En 35-årig mand er idømt seks års fængsel i Roskilde Ret for at have planlagt smuglingen. Han blev også dømt for en smugling af 300 kilo hash i 2009 med båden 'Lady'.

Den 35-årige stod i ledtog med en mand A., der kender den 38-årige tiltalte playboy, og som ifølge tiltalen var med til at planlægge indsmuglingen af de 1,6 ton hash på 'Naomi' i maj sidste år.

PET-agent A 185 har, ifølge Ritzau, under et tidligere retsmøde beskrevet den 38-årige playboy som meget sikkerhedsbevidst og nærmest paranoid. Han nægtede at tale i biler eller på restauranter. Når de gik forbi en bænk stoppede samtalen, og mobiltelefoner skulle skilles ad og batteriet tages ud under møder.

Under skuespillet med de narkomistænkte hed kokain 'kolde drinks' og 'varme' betød hash fra Spanien.

Fældede frisør
Agent 185 spillede også en central rolle, da playboyen mødtes med kendis-frisøren Jesper Koch, der nu er idømt 10 års fængsel i Østre Landsret for narkohandel, i Ørstedsparken i København, for at drøfte, hvordan A 185 skulle indsmugle fem-syv kilo kokain og 150 kilo hash fra Holland til Danmark.

Også den indsmugling blev forhindret, da Jesper Koch blev anholdt.

Retten i Lyngby frikendte i første runde Jesper Koch for at have forsøgt at indsmugle de fem-syv kilo, og idømte ham otte års fængsel for de øvrige narkoforhold.

Men i landsretten fik frisøren to år ekstra, fordi retten mente, at PET-agentens forklaring var så fyldig, at frisøren havde forsøgt indsmuglingen og ikke blot 'forhørt sig om priser'.

Kendis-frisør får 10 års fængsel

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter