PET-agent: Narkobagmand kendte L.O.C og Casper C.

Agent i PET blev efter eget udsagn gode venner med 39-årig mand, der torsdag er dømt i stor narkosag

Henrik Paw Olsen, mens han nød tilværelsen som en fri mand og var nøglefigur i en international narkoring. Privatfoto
Henrik Paw Olsen, mens han nød tilværelsen som en fri mand og var nøglefigur i en international narkoring. Privatfoto

- Han kendte gud og hvermand i jetset-miljøet, Rigmor Zobel, L.O.C., Remee. Han kendte også Klaus Riskær og Casper Christensen.

Dette miniportræt har en PET-agent tegnet af en af de mænd, der torsdag i Københavns Byret er blevet kendt skyldige i en stor narkosag.

Den 39-årige Henrik Paw Olsen er dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling. Når han bliver rask, skal han derefter afsone en straf på fængsel i 15 år.

Sagen er usædvanlig, fordi politiets agenter har deltaget i grov kriminalitet i forsøget på at afsløre de mistænkte.

Henrik Paw Olsen var en sikkerhedsbevidst og nærmest paranoid mand, der var meget ivrig for at arrangere smugleri af hash og kokain, har agenten sagt.

Og så var han en levemand med fuld fart på fester og rejser.

- Vi blev gode venner. Men han brugte mange penge, og jeg var ikke ligeså berejst som ham. På én uge på Ibiza havde han brugt 75.000 kroner på fester, har agenten fortalt i byretten.

De to mænd var blandt andet på bytur i København, hvor de festede på diskotek Zen. Senere mødtes de også i Hamburg.

Henrik Paw Olsen, mens han nød tilværelsen som en fri mand og var nøglefigur i en international narkoring. Privatfoto Krimi Fældet af PET-agenter: Hårde straffe til narkobagmænd

Kontakten blev skabt i november 2011 i en hotellobby i New York. Det var dog langt fra tilfældigt. Efter instruks var A 185 rejst til USA sammen med en kvindelig betjent, der skulle spille hans kæreste.

Her fortalte A 185, der kaldte sig Christian, at han styrede et transportfirma med base i Hamburg.

Lange straffe til medgerningsmænd
Senere introducerede han to andre agenter, Skipper og Den Gamle, for Henrik Paw Olsen og dennes bekendte, Darko Babovic. Det udviklede sig til en stribe planlagte smuglerier - men det meste blev aldrig ført ud i livet.

Dog kørte A 185 og en tysk politimand 147 kilo hash i en lastbil fra Malaga til Danmark i efteråret 2012.

Forsvarerne har hævdet, at politiet forøgede kriminaliteten, fordi man lod agenterne mødes med Henrik Paw Olsen og Babovic i mere end to år.

Byretten er enig i, at der er en risiko: "De betænkeligheder, der vil bestå i forhold til, at politiet yder kriminel bistand til gennemførelse af strafbare forhold, vil kunne blive accentueret alene i kraft af agentaktionens varighed," skriver retten.

Men de tiltalte udviste en vedholdende og aktiv indstilling til gennemførelse af nye indsmuglinger, noteres det i dommen, og derfor findes de skyldige.

Også to medtiltalte i sagen har fået længere fængselsdomme. Darko Babovic, 36, har ligeledes fået 15 år, mens Aleksandar Djekic, 38, slipper med fire år bag tremmer.